joi, martie 20, 2008

Consiliului Consultativ al MAE


Participanţii la Consiliul Consultativ al MAE au ajuns la un acord, miercuri, în ceea ce priveşte oportunitatea instituţionalizării acestei structuri, posibil sub forma unui consiliu sau a unei fundaţii, după modelul altor ţări.

Ideea, anunţată de ministrul de Externe Adrian Cioroianu, care a avut, de altfel, ideea creării acestui tip de reuniune, a fost salutată de fostul preşedinte Ion Iliescu dar şi de Emil Constantinescu, acesta din umă apreciind că ar fi vorba despre o structură de tip fundaţie sau consiliu, independentă de MAE, practic o instituţie care să realizeze rapoarte periodice dar care să şi invite la dezbateri alte instituţii şi organizaţii.

În acest context, Emil Constantinescu şi-a reamintit că el, alături de Adrian Severin şi, ulterior, Andrei Pleşu au creat sistemul unor trilaterale informale. "Acestea depind de capacitatea, de o anumită chimie a şefului statului şi a ministrului de Externe. (...) Cel puţin în ultimii trei ani, acest lucru s-a pierdut de unde şi această senzaţie observată şi pomenită clar de izolare a României în plan internaţional".

Adrian Cioroianu a precizat însă că este vorba, deocamdată, despre o "intenţie". Ministrul de Externe a spus că doreşte organizarea, în septembrie, înainte de Ziua Diplomaţiei, a unui eveniment care "să dea o idee" despre această intenţie care se află în stadiul de discuţii.

Ministrul a spus că cel mai probabil va fi vorba despre o fundaţie - "Romanian Council of Foreign Relations" - care va urma modele deja existente în SUA, Marea Britanie sau Germania şi care va permite o reală dezbatere pe temă de politică externă.

Niciun comentariu: