marți, martie 04, 2008

Ministrul Justiţiei îşi intră în pâine


Primul hop pentru noul ministru este averea ilicită.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că instanţa stabileşte dacă o avere este ilicită, iar ANI sesizează dacă aceasta este justificată, el apreciind că argumentul de neconstituţionalitate îndreptat împotriva utilizării sintagmei "avere ilicită" reprezintă o falsă problemă.
Ministrul Justiţiei a precizat că, în urma dezbaterilor din şedinţa Comisiei juridece şi cea pentru drepturile omului din Senat, ideea de bază este că în final instanţa este cea care va stabili dacă o avere are un caracter ilicit, ANI având un rol bine conturat, de a sesiza dacă "averea este sau nu justificată".
El a susţinut că Ministerul îşi va menţine punctul de vedere asupra legii ANI, astfel încât să se păstreze "spiritul şi, dacă se poate, şi litera interpretării".
Întrebat dacă este valabil argumentul de neconstituţionalitate îndreptat împotriva utilizării formulei "avere ilicită", Predoiu a răspuns că această abordare este o falsă problemă, existând deja o decizie a Curţii Constituţionale în domeniu.
"Există dubii că, prin utilizarea formulei «ilicit», s-ar putea interpreta excesiv rolul inspectorilor ANI şi ar putea apărea pericolul că se iau măsuri pe baza simplelor constatări făcute de ANI, ceea ce nu este, după părerea mea, cazul, pentru că legea pevede o serie de mecanisme în trepte, care, în final, conduc la competenţa instanţei", a mai spus Predoiu.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a anunţat, marţi, că demisionează din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat, în urma deciziei grupului UDMR de a nu susţine forma "avere nejustificată" în legea ANI, prevăzută de Ordonanţa Guvernului.

Niciun comentariu: