luni, martie 10, 2008

Puiu Hasotti sustine contestarea votului uninominal la CCR


Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca decizia PRM de a ataca Legea votului uninominal la Curtea Constitutionala este corecta si considera ca nu va exista destul timp pentru punerea ei in aplicare la alegerile din iunie.
Puiu Hasotti s-a aratat de acord cu sesizarea facuta de PRM. "Atata vreme cat presedintii Consiliilor Judetene nu sunt autoritati publice, ei nu pot fi alesi uninominal. Ar fi ca si cum presedintii Senatului si de la Camera Deputatilor sa fie alesi uninominal, in timp ce parlamentarii sa fie alesi pe liste", a declarat acesta.
Senatorul liberal sustine ca actuala varianta a votului nu este optima si a atras atentia asupra dificultatii punerii ei in practica in an electoral, in special in decuparea colegiilor. De asemenea, Hasotti a declarat ca votul uninominal nu va putea fi pus in aplicare la alegerile din iunie, pe motiv ca timpul ramas este prea scurt, relateaza Newsin.


Aş vrea să reamintesc că această lege a trecut prin Senatul României, instituţie şi organism din care face parte şi domnia să. Pe data de 12 Decembrie 2007, zi în care domnul Puiu Haşotti era prezent la şedinţa Senatului, conform cu prezenţa efectuată la începutul şedinţei, domnul Nicola Văcăroiu a spus:
"Trecem la punctul 6 din ordinea de zi - Adoptarea, prin împlinirea termenului, la data de 10.12.2007, a următoarei iniţiative legislative:
- Propunere legislativă pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Este o propunere legislativă care se consideră că a fost adoptată tacit, depăşind termenul necesar. Este vorba de propunerea legislativă pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Va pleca la Comisia specială comună pentru Codul electoral şi de acolo, bineînţeles, la Camera Deputaţilor."
Aş întreba eu acum, domnule Haşotti Puiu, de ce nu v-aţi zbătut ca legea pe care o declaraţi şi o contestaţi acum să nu treacă tacit prin Senat? Tăcerea senatului, ignorarea unei astfel de legi, indiferenţa aş spune, nu vă face şi pe dumneavoastră vinovat? Trebuia să vă legaţi cu lanţuri de tribuna parlamentului să depuneţi memorii peste memorii la fiecare membru al senatului, să semnalaţi problemele constituţionale ale legii, puteaţi să vorbiţi la guvern, doar legea vine de acolo, să spuneţi "Domnule preşedinte PNL, domnule premier, este neconstituţională!"... Păi dumneavoastră veniţi abia acum să spuneţi că este neconstituţională? Să vă reamintesc că legea asta a mai trecut o dată prin parlament, parcă tot tacit, şi dacă o adopta preşedintele era deja lege? De ce nu aţi sărit atunci, doar CCR s-a exprimat tot împotrivă?
Domnule Haşotti, sunteţi un om care aveţi anumite calităţi pozitive evidente, de ce nu le exercitaţi în direcţiile potrivite şi în momentul care trebuie să le exercitaţi? Este atât de simplu ca politica să fie un mediu de creaţie, de bun simţ şi de încredere. Eu vă sesizez cu un fond politic şi uman bun. Nu vă reproşez neapărat că v-aţi "adus aminte" de neconstituţionalitatea acestei legi şi că poate v-a şoptit cineva la ureche nişte interese urgente de partid şi v-a sugerat să semnaţi alături de PSD, eu vă reproşez faptul că nu sunteţi senator conform conştiinţei domniei voastre şi vă transformaţi în simplu executant, pion de sacrificiu... zău că e păcat.

Niciun comentariu: