marți, martie 18, 2008

România are aşteptări mari de la summit-ul NATO


Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că România are aşteptări mari în ceea ce priveşte summit-ul NATO de la Bucureşti, mai ales în legătură cu extinderea şi parteneriatele.

"Sunt încrezător că summit-ul de la Bucureşti va marca un pas important în evoluţia Alianţei. România, ca ţară gazdă, are mari aşteptări în adoptarea unor decizii, mai ales referitoare la lărgirea Alianţei şi dezvoltarea unor parteneriate cu state care nu sunt membre NATO, precum şi la alte teme de pe ordinea de zi care se referă la provocările cărora trebuie să le facă faţă ţările NATO", a spus Meleşcanu.

În opinia ministrului, armata română este una dintre forţele societăţii româneşti care "a dovedit că România îşi îndeplineşte angajamentele asumate, ca dovadă a solidarităţii sale în cadrul Alianţei".

Ministrul Meleşcanu a făcut aceste declaraţii luni, la vernisajul expoziţiei "Pentru un viitor în siguranţă", eveniment premergător Summit-ului NATO 2008 de la Bucureşti. Realizată de Divizia Diplomaţie Publică din cadrul Secretariatului Internaţional NATO, expoziţia va fi deschisă publicului în holul Muzeului Naţional de Istorie a României în perioada 17 – 29 martie, intrarea fiind gratuită.

Meleşcanu a apreciat că expoziţia al cărei vernisaj a avut loc luni "este poate cel mai important exerciţiu de diplomaţie publică şi dialog al NATO cu societatea românească".

În opinia lui Meleşcanu, cel mai important este faptul că, pe parcursul existenţei sale, Alianţa s-a transformat continuu pentru a face faţă provocărilor.

El a adăugat că nu întâmplător expoziţia este găzduită de Muzeul de Istorie, deoarece NATO este acum, pentru România, o parte de istorie, iar Bucureştiul îşi propune să devină parte a istoriei Alianţei după summit.

Ministrul Meleşcanu a răspuns şi câtorva întrebări adresate de jurnalişti, ocazie cu care a subliniat că România este decisă să menţină numărul militarilor aflaţi în Kosovo.

De asemenea, întrebat în legătură cu problema achiziţionării de avioane militare la nivelul standardelor NATO, Meleşcanu a spus că alegerea are în vedere calitatea acestora, preţul şi condiţiile economice. Referitor la data unei decizii în acest sens, ministrul Meleşcanu a menţionat jumătatea anului 2008.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred ca este foarte importanta organizarea Summitului NATO la Bucuresti. este un eveniment cu adevarat exceptional, umbrit de scandaluri si acuzatii. Dar va recomand acest Raport al Institutului Sincai despre izolarea internationala a Romaniei, pe care de fapt cred ca deja l-ati citit, informat cum sunteti mereu:
http://www.fisd.ro/PDF/mater_noi/Raport%20pol%20externa%202008.pdf

Acum se apropie Summitul NATO si sustinatorii actualului presedinte o sa invoce acest eveniment pentru a demonstra contrariul, ignorand faptul ca bazele acestui Summit s-au pus cand Ion Iliescu era presedinte, Adrian Nastase - prim-ministru si Mircea Geoana ministru de externe. A fost un efort colectiv pentru a convinge ca Romania sa fie gazda acestui Summit, iar anul trecut europenii au incercat de multe ori sa schimbe aceasta locatie. Stiu multe despre eforturile Ambasadorului nostru la NATO, Sorin Ducaru, de a atenua si explica scandalurile de acasa si de a convinge ca Romania poate fi gazda acestui Summit. Din pacate, se vorbeste putin despre meritele lui personale in organizarea acestui eveniment.
Dar, per ansamblu, Romania este izolata pe plan international. Politicienii din afara si functionarii internationali se simt depasiti si nu mai inteleg nimic din ce se intampla in Romania. Ar fi interesanta o comparatie a personalitatilor internationale care au vizitat Romania in perioada 2000-2004, comparativ cu 2004-2008. Ca si a vizitelor stat efectuate de dl Iliescu ca Presedinte comparativ cu cele ale dlui Basescu.

Bibliotecaru spunea...

Dincolo de ce spune comunicatul (oricum aceste lucruri tot sunt spuse de mulţi ani, într-o formă sau alta, legaţi de toţi preşedinţii României), mă îndoiesc că cheltuiala Summitului era trebuincioasă obrazului nostru nu tocmai subţire. 2009 se preconizează foarte sumbru din punct de vedere al bugetului şi inflaţiei şi noi pierdem câteva miliarde ca să facem summit la Bucureşti. Măcar dacă îl puneau în altă parte, unde să nu producă atâta deranj. Cred că România ar trebui să se gândească din ce în ce mai serios la un oraş administrativ în care să mutăm toţi aceşti lideri ai României în acelaşi loc.

PS. Partidele acestea ar putea să folosească mai cu responsabilitate cuvântul Doctrină, mai ales că nu există partid cu o doctrină adevărată, scrisă într-un document, în întreaga Românie. Dacă îi întrebi de doctrină mai în amănunt, constaţi că habar nu au ce e aia, nici măcar liderii, te trimit la programul de guvernare, programul politic, statut... Este penibil, mai ales că unii chiar predau politică sau filosofie prin nu ştiu ce universităţi.

Anonim spunea...

Sunt de acord, nu stiu cat la suta dintre politicieni intra intr-un partid din convingere, pentru ca adera la niste principii si valori care definesc o doctrina politica. La noi, cei mai multi se inregimenteaza pe baza simpatiei fata de un lider sau pentru ca au mai multe sanse intr-un partid anume.
Cat despre Summit, cred ca este un lucru bun ca se organizeaza la Bucuresti, desi mi-e clar ca nu vom sti sa folosim in favoarea noastra acest moment, poate unic.

Anonim spunea...

Sunt de acord, nu stiu cat la suta dintre politicieni intra intr-un partid din convingere, pentru ca adera la niste principii si valori care definesc o doctrina politica. La noi, cei mai multi se inregimenteaza pe baza simpatiei fata de un lider sau pentru ca au mai multe sanse intr-un partid anume.
Cat despre Summit, cred ca este un lucru bun ca se organizeaza la Bucuresti, desi mi-e clar ca nu vom sti sa folosim in favoarea noastra acest moment, poate unic.