duminică, martie 23, 2008

Ţuica, horinca, turţul, pălinca şi vinarsul


În data de 20 Mai 2008 intră în vigoare noul Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 39/16 din 13.02.2008 şi postat pe site –ul www.madr.ro.

Informăm mass-media, producătorii şi consumatorii, că în perioada următoare Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile noului regulament, va elabora şi promova actul normativ privind producerea şi comercializarea băuturilor tradiţionale româneşti, respectiv, ţuica, horinca, turţul, pălinca şi vinarsul, recunoscute şi protejate în Uniunea Europeană, prin care băuturile tradiţionale româneşti sunt reglementate separat faţă de celelalte categorii de băuturi.

Un comentariu:

pescarusul argintiu spunea...

Ar fi pacat sa se restrictioneze productia traditionala de astfel de bauturi spirtoase, inclusiv cele preparate in serie mica in gospodariile romanesti si preferate de toti romanii adevarati.
Mi-a revenit in memorie un episod haios din anii '95, cand am iesit la o masa de protocol impreuna cu niste oaspeti din Germania, alaturi de alti colegi de serviciu.
Desi invitatii au preferat un restaurant cu specific chinezesc, savurand diversele bucate asiatice, la sfarsitul ospatului, dorinta lor cea mare a fost un surprinzator desert, comandat putin stalcit: ein klein "tulica" !,insemnand nici mai mult nici mai putin decat tuica noastra romaneasca, careia i s-a dus vestea peste mari si tari.
In mod sigur valul de tuica administrat in finalul mesei a ajutat digestia germanilor sa treaca cu bine peste provocarile chinezesti. :)