sâmbătă, mai 03, 2008

3 Mai - Ziua Mondială a Libertăţii Presei


În nenumărate ţări, jurnaliştii sunt privaţi de libertate, molestaţi şi chiar ucişi doar pentru că au ales să spună adevărul. Publicaţiile în cadrul cărora activează sunt cenzurate, amendate, suspendate sau chiar desfiinţate doar pentru că au îndrăznit să aibă opinii contradictorii cu cele ale puterii politice.

Ziua Libertăţii Presei există pentru a recunoaşte sacrificiile făcute pentru libertatea presei şi pentru a demonstra guvernelor unor astfel de ţări că libertatea de exprimare este un drept de necontestat.

Mesajul zilei de 3 Mai este acela că jurnaliştilor din întreaga lume trebuie sa le fie garantat dreptul de a informa opinia publică în mod deschis şi fără teamă. Data marcheaza aniversarea Declaraţiei de la Windhoek, principii care au fost formulate de către jurnaliştii africani în anul 1991. Declaraţia de la Windhoek atestă importanţa esenţială a libertăţii presei pentru existenţa democraţiei. În România, în 2000, în cadrul programului Frredom of Expression-FreeEx Romania, Agenţia de Monitorizare a Presei - AMP, în colaborare cu Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare (APPLE) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au iniţiat sărbătorirea Zilei Libertăţii Presei şi în România. Acest eveniment a devenit unul anual şi este structurat în două părţi: o conferinţă la care se dezbat probleme legate de libertatea presei (la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor de media şi de drepturile omului, oficiali, reprezentanţi ai organismelor guvernamentale şi neguvernamentale) şi o petrecere dedicată ziariştilor. La aceste petreceri participă atăt ziarişti cât şi politicieni şi/sau personalităţi ale vieţii publice româneşti. În fiecare an cei mai hărţuiţi ziarişti sunt premiaţi.

Niciun comentariu: