vineri, mai 09, 2008

Academicianul Tibor Braun, Doctor Honoris Causa al Universităţii Vasile Goldiş


Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad a decernat, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Tibor Braun, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, specialist în chimia analitică, informează corespondentul AMOS News.
The image “http://www.bioplanet.net/magazine/bio_enefeb_2004/fotos/politica02.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Tibor Braun a dobândit o faimă mondială prin impunerea Scientometriei, ştiinţa care permite cuantificarea cercetării ştiinţifice şi este printre puţinele personalităţi din lumea ştiinţifică de astăzi care a profesat şi profesează şi în prezent cu un succes deosebit două cariere ştiinţifice în paralel, complet diferite. Una în calitate de chimist, cealaltă în calitate de scientometrist. În aceste două domenii ale ştiinţei şi-a câştigat o reputaţie internaţională.
Autor a peste 300 de lucrări ştiinţifice apărute în marile periodice ale lumii, a publicat singur sau în colaborare 30 de cărţi în cele mai prestigioase edituri internaţionale. Este deţinătorul a două premii conferite de Academia Maghiară de Şiinţe: primul în 1980, pentru cercetările sale în domeniul ştiinţelor chimice, şi al doilea în anul 2003 când a primit Premiul şi Medalia Lorand Eotvos pentru întreaga sa activitate ştiinţifică, ca recunoaştere naţională a realizărilor sale profesionale de o viaţă.
A primit şi două prestigioase premii internaţionale: Medalia Hevesy (1975), împreună cu prof. J. Tolgyessi din Cehoslovacia, ca o recunoaştere a excelenţei rezultatelor obţinute în domeniile radiochimiei pure şi aplicate, în particular a deschiderii de noi drumuri în chimia nucleară analitică. Laureaţii sunt până astăzi elite din topul chimiei analitice din SUA, Europa şi Orientul Apropiat. Al doilea este Premiul John Derek De Solla Price, primit în 1986, pentru recunoaşterea excelenţei lucrărilor publicate în domeniul studiilor cantitative ale ştiinţei.
Rezultatele laureatului se caracterizează atât prin diferite analize scientometrice care sunt premiere ale domeniului, cât şi prin aplicaţii care se constituie în noi principii şi metodici de lucru. Profesorul Tibor Braun are peste 160 de lucrări publicate numai în domeniul scientometriei. (Paul Preda)

Niciun comentariu: