vineri, mai 23, 2008

Budrala deschide săptămâna filmului documentar românesc de la Torino


În perioada 9-15 iunie, cinematograful Massimo din Torino va găzdui săptămâna documentarului românesc, "Ţara mea- La mia Terra. România de azi văzută prin prisma documentariştilor", informează un comunicat de presă al Astrafilm, remis AMOS News.
The image “http://www.cinemambiente.com/cineambi/logo1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://websites.etabeta.it/piemonte_in_cifre/intercultura/userFiles/Image/eventi/news/immagini/20061203_fierilogo.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.logon.ro/astrafilm/pics/dbudrala.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Programul cuprinde o selecţie de 13 filme documentare realizate în ultimii ani, atât producţii româneşti cât şi străine care ca subiect România şi realităţile româneşti, filmele lui Dumitru Budrala fiind programate pentru seara de deschidere unde vor fi prezenţi, pe lîngă publicul italian, şi oficialităţi şi invitaţi de onoare. După modelul evenimentului organizat anul trecut la Roma, care a avut ca subiect filmul de ficţiune românesc, programul organizat la Torino vine în continuare cu filmul documentar,propunând o selecţie de 13 filme documentare, un gen vital în România, dar, din păcate, necunoscut îndeajuns în Italia. "Torino este oraşul din Europa cu cel mai mare număr de emigranţi români raportat la populaţie, peste 26.000, fapt pentru care mai este numit şi Bucureştiul italian. Populaţia de aici a demonstrat a pofta avidă de cultură iar acest lucru nu se întâmplă doar pentru că ar fi iniţiativele asociaţilor de promovare a culturii. Totuşi italienii ştiu foarte puţine despre arta şi cinematografia românească, (...) o cinematografie de calitate demonstrată de recunoaştere şi succesele internaţionale" – citează site-ul www. fieri.it ( Forumul European şi internaţional de Cercetare a Migraţiei) Tematica filmelor selecţionate este diversă: viaţa din perioada comunistă şi politica anti avort dusă de regim ( Născuţi la Comandă. Decreţeii), controlul informaţiei şi al media în perioda regimului comunist (Război pe calea undelor); polica frontierelor (Podul peste Tisa) sau despre relaţia om – natură (Carpatia, La Drum) sau alte aspecte post decembriste, mai actuale cum ar fi: progresului prin cooperare (Satul Şosetelor) fenomenul migraţiei (Ultimii tărani); viaţa copiiilor străzi din Bucureşti (Casa mea), conflictul dintre generaţii (Asta e!) sau de distrugerea ecosistemului montan (New Eldorado). Toate filmele vor fi introduse de regizori şi dezbătute de critici dar şi specialişti cunoscători ai realităţilor din România.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/421/6733/2346585/1/iepan.jpg


http://www.totiromanii.ro/particles/491_3Still%2003.jpg


http://mwave.irq.hu/kepek/filmek/79/t_79279_village_of_socks_a.jpg

Niciun comentariu: