duminică, mai 18, 2008

Catedrala Patriarhală se închide până în septembrie


Catedrala Patriarhală va fi închisă, până în luna septembrie, pentru restaurarea picturii interioare. Astfel că, moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou sunt mutate la Biserica "Sfântul Spiridon Nou".
The image “http://www.geocities.com/romaniancoins/anexe/catedrala.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Din septembrie anul trecut au început lucrările de consolidare şi restaurare a Catedralei Patriarhale, aceasta fiind una din ultimele dorinţe ale patriarhului Teoctist. Patriarhul şi-a mărturisit această dorinţă la încheierea ultimei Liturghii oficiate - de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar cheltuielile vor fi suportate integral de un "sponsor generos". "La câteva zile de la apelul patriarhului a venit o persoană – un sponsor generos - care a spus că suportă toate cheltuielile pentru restaurarea şi consolidarea catedralei. Am obţinut toate avizele necesare, care sunt valabile doi ani, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă în săptămâna în care Patriarhul Teoctist a trecut la cele veşnice. Bineînţeles că începerea lucrărilor a fost amânată", spune preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
The image “http://www.geocities.com/romaniancoins/anexe/catedrala2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Ctitorie a voievodului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658), biserica cu hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a fost sfinţită în 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei şi al întregului Orient, împreună cu mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti şi cu episcopii de Râmnic şi de Buzău. Lăcaşul de cult a fost pictat pentru prima dată în 1665, în timpul domniei voievodului Radu Leon, care, prin hrisovul domnesc din 8 iunie 1668, a hotărât ca mănăstirea să devină reşedinţă mitropolitană. În anul 1925, când Biserica Ortodoxă Română a fost ridicată la rangul de Patriarhie, reşedinţa mitropolitană a devenit reşedinţa patriarhală, iar biserica mitropolitană a devenit Catedrala Patriarhală. În Catedrala Patriarhală se păstrează din 1774 moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, aşezate într-o raclă de argint, iar în anul 2002, PF Teoctist a primit în dar, din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului, pentru Catedrala Patriarhală, părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aflate la Mănăstirea Kikkos din Cipru.

The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/0/0f/Biserica_Patriarhiei2.jpg/250px-Biserica_Patriarhiei2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: