duminică, mai 25, 2008

Corina Creţu: tema relaţiilor


Corina Creţu avertizează: Recrudescenţa violenţei şi drogurile, cele două pericole majore care ameninţă eforturile de asigurare a păcii
Prezentă la lucrările Congresului Interparlamentar Uniunea Europeană – Statele Unite ale Americii, ce se desfăşoară în perioada 24 – 26 iunie la Ljubljana, Corina Creţu, membră a Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu SUA, a avut două intervenţii în cadrul dezbaterilor de până acum ale reuniunii.
Luând cuvântul, sâmbătă, pe tema relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, europarlamentarul român a subliniat necesitatea intensificării de către UE a colaborării cu Rusia şi a reliefat obligaţia comunităţii internaţionale de a susţine procesele democratice din Republica Moldova şi Georgia, precum şi de a garanta integritatea teritorială a acestor state confruntate cu mişcări secesioniste. Corina Creţu şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de presiunile tot mai frecvente asupra jurnaliştilor ruşi, reamintind obligativitatea respectării drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.
În cadrul dezbaterilor de duminică dedicate situaţiei din Irak, Iran şi Afganistan, europarlamentarul socialist a punctat implicarea României în misiunile de menţinere a păcii din Irak şi Afganistan şi dificultăţile cu care se confruntă, din acest punct de vedere, ţara noastră. „România, ca şi alte ţări din estul Europei angajate în aceste două teatre de operaţii, se află într-un moment dificil, din două motive. Primul priveşte procesul de trecere la armate de profesionişti, care implică reorganizarea armatelor, re-dimensionarea lor şi adaptarea la un nou tip de misiuni. Al doilea priveşte dotarea cu mijloace de luptă şi de transport. Aceste schimbări cer timp şi bani”, a afirmat Corina Creţu.
În cuvântul său, europarlamentarul român a atras atenţia asupra celor două pericole majore care ameninţă eforturile comunităţii internaţionale de asigurare a păcii: recrudescenţa violenţei şi drogurile, Afganistanul devenind principalul furnizor pentru piaţa europeană de profil. “Aici cred că atat UE, cat si SUA trebuie sa actioneze cu prioritate: să determine o schimbare radicală a structurii culturilor agricole, pentru a asigura hrana pentru populatia afgana şi pentru a crea o alternativă viabilă pentru cultura macului.”, a spus Corina Creţu.
The image “http://porvoo9.gov.si/ljubljana1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.informatik.uni-freiburg.de/~danlee/photo-albums/si-photos/ljubljana.jpg
The image “http://www.firstclass.com.au/assets/eastern_europe/ljubljana.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.pension.krek.si/images/Ljubljana-thecapitalcity_mala.JPG
The image “http://blog.medallia.com/imo/images/Ljubljana.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.gumbopages.com/festivaltours/images/ljubljana.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Corina Creţu: Cred ca se impune un Apel al Parlamentului Romaniei catre Parlamentul Italiei
Urmare a declaraţiilor unor reprezentanţi ai PDL cu privire la prezenţa europarlamentarilor acestui partid la discutarea situaţiei romilor din Italia în plenul Parlamentului European, Corina Creţu, europarlamentar PSD, face următoarele precizări:
"Aflu cu surpindere că reprezentanţii Partidului Democrat-Liberal se încăpăţânează să susţină că au participat la dezbaterea din plenul Parlamentului European, marţea trecută, a crizei romilor din Italia.
În primul rând, doresc să precizez faptul că listele de prezenţă nu sunt o dovadă elocventă, întrucât semnarea lor nu înseamnă automat şi prezenţa europarlamentarilor la toate dezbaterile din ziua respectivă.
În al doilea rând, nu pot să nu-mi exprim surprinderea faţă de uşurinţa cu care tratează PDL un subiect atât de grav. Dacă, într-adevăr, unii aleşi ai acestui partid au fost prezenţi, după cum susţin, la discuţiile din Parlamentul European despre situaţia imigranţilor români din Italia, de ce nu s-au ridicat să-şi apere conaţionalii puşi la zid nu doar de autorităţile de la Roma, ci, chiar în cadrul respectivei dezbateri, şi de o serie de europarlamentari ai formaţiunilor de extremă dreapta din actuala coaliţie guvernamentală italiană? Singurul român din Grupul Popular – în care PDL e coleg cu formaţiunea condusă de Silvio Berlusconi – care a luat cuvântul pe această temă a fost reprezentantul UDMR, Csaba Sogor, lucru care poate fi verificat de catre oricine consultand siteul Parlamentului European.
Care este, totusi, pozitia PDL despre soarta sutelor de mii de cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Italiei şi supuşi atacurilor noii puteri din Italia?
Aici nu e vorba de campanie electorala – cum ma acuza colegii mei din PDL – ci de faptul ca acestia au pus intersele Partidului Popular European mai presus de cele nationale, la fel cum au procedat si in noiembrie anul trecut, cand pe ordinea de zi a Parlamentului European a fost dezbatut cazul Mailat. Atunci colegii mei din PDL au justificat absenta lor prin faptul ca se aflau in circumscriptii, in campanie, acum sustin ca nu au mai avut timp. Numai cine nu cunoaste modul in care functioneaza Parlamentul European poate crede asa ceva.
Ma folosesc de acest prilej pentru a adresa un apel tuturor formaţiunilor politice din România să iniţieze de urgenţă discutarea în Parlamentul de la Bucureşti a crizei conaţionalilor noştri din Italia. Este absolut nefiresc ca întreaga Europă, inclusiv legislativul european, să dezbată soarta românilor din Italia, iar aleşii din Parlamentul naţional să ignore aceasta tema. Cred ca se impune un Apel al Parlamentului Romaniei catre Parlamentul Italiei, in sensul de a-i solicita sa vegheze la respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti ale tuturor celor care se traiesc si muncesc cinstit in Italia".
The image “http://www.camera.it/img/album/grandi/assemblea_montecitorio_new/dsc_0164.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.sondaggielezioni.com/system/files/images/aula6.jpg
The image “http://www.bbc.co.uk/spanish/especiales_800/0508_od_radiografia/parlamento_italiano.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://farm1.static.flickr.com/39/77704860_e7f186de2f.jpg?v=0” cannot be displayed, because it contains errors.
http://nuke.europavvenire.eu/Portals/0/Roma/IM006364.JPG

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari!
Recunostinta pentru postarea acestor imagini minunate si pentru bogatia de informatii, sunteti foarte bine documentat, ca intotdeauna, am observat de altfel si in comenturile dvs, verticalitate, obiectivitate, cunostinte vaste si va admir fiecare punct de vedere, lucid, ferm, impartial, la obiect, pretuire sincera.
respecte,
Sibilla

Bibliotecaru spunea...

Trebuie să fiu sincer şi să spun, "Nu merit aceste cuvinte frumoase!". Mulţumesc pentru gândul bun.