joi, mai 08, 2008

Cristian David a semnat cu Înaltul Comisar ONU un acord pentru refugiaţi


Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a semnat astăzi împreună cu reprezentanţii Înaltului Comisar o­nU pentru Refugiaţi şi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Acordul între Guvernul României şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, informează un comunicat de presă remis AMOS News.
http://www.romanialibera.ro/foto/112/111531/art_111531_1.jpg
În baza acordului, urmează să fie înfiinţat, pe teritoriul României, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională. Acesta va asigura, pentru o perioadă tranzitorie, un mediu sigur şi stabil pentru persoanele care se află în situaţii ce le pun viaţa în pericol, Centrul fiind primul de acest gen din Europa. Astfel, persoane sau grupuri care au nevoie să fie evacuate de urgenţă pentru a fi protejate de un pericol iminent vor beneficia de protecţie imediată în Timişoara, până când va putea fi efectuată relocarea lor către ţări terţe.
Prin semnarea acestui Acord, România a decis să amplifice participarea sa la demersurile comunităţii internaţionale în domeniul umanitar, soluţia aleasă de autorităţile române fiind aceea de implicare în operaţiuni ce vizează relocarea unor cetăţeni ai statelor terţe care au nevoie urgentă de protecţie internaţională, prin acordarea dreptului de a rămâne temporar pe teritoriul României.
Eforturile anterioare depuse de România în acest context s-au concretizat prin primirea, în luna martie a anului 1999 a 4000 de refugiaţi din Bosnia-Herţegovina şi Croaţia, ce au fost apoi relocaţi în SUA. De asemenea, în luna iulie a anului 2005, Guvernul României a acceptat, din nou, temporar, pe teritoriul său, un număr de 439 refugiaţi uzbeci, care au fost ulterior relocaţi către ţări terţe.
Înfiinţarea, pe teritoriul Românei, a Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă, primul de acest gen din Europa, reprezintă un pas important în vederea realizării obiectivelor strategice ale Organizaţiei Naţiunilor Unite stabilite prin Declaraţia Mileniumului şi va contribui la creşterea semnificativă a prestigiului ţării noastre în cadrul Adunării Generale a o­nU şi a vizibilităţii la nivel internaţional.

Niciun comentariu: