miercuri, mai 14, 2008

DNA...


12 mai 2008
Nr. 109/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Tg. Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VIZI IOSIF, primar al comunei Sângeorgiu de Mureş, jud. Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi în formă continuată, şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2003 – august 2004, inculpatul Vizi Iosif, în calitate de primar al comunei Sîngeorgiu de Mureş, jud. Mureş, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a emis un număr de patru dispoziţii cu încălcarea prevederilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. În baza acestor dispoziţii, s-a retrocedat unei persoane fizice un teren din Sîngeorgiu de Mureş, în suprafaţă de 58.952 mp, teren aflat în proprietatea publică a statului român şi în administrarea Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare şi Creştere a Bovinelor Sîngeorgiu de Mureş şi construcţiile anexe, din care o parte aflate în domeniul public al statului, o parte aflate în domeniul privat al statului.
În plus, inculpatul a emis dispoziţiile respective în condiţiile în care, la data de 12 iunie 2007, o parte din clădirile aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare şi Creştere a Bovinelor Sîngeorgiu de Mureş, fuseseră adjudecate prin licitaţie publică de către şase firme private din judeţul Mureş, prin aceasta cauzând o vătămare intereselor legale ale acestor societăţi comerciale şi un prejudiciu de 329.148 Euro. Aceste clădiri fuseseră vândute în cadrul unei proceduri de executare silită organizate de Administraţia Finanţelor Publice (A.F.P.) Tîrgu-Mureş.
Imediat după retrocedare, persoana beneficiară a vândut terenul respectiv unei alte persoane fizice, la un preţ subevaluat.
Ministerului Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2,8 milioane Euro, reprezentând valoarea terenului retrocedat şi a unei părţi din clădiri.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Tîrgu-Mureş.

Niciun comentariu: