joi, mai 08, 2008

Drama Regelui Lear, o problemă de familie în viziunea regizorului Lev Dodin


http://direct.vtheatre.net/pix/dodin.jpg
Festivalul Internaţional Shakespeare continuă la Bucureşti până în 18 mai. Vineri 9 mai, la ora 9,00, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, regizorul David Esrig va susţine un Atelier de regie-teatru.
La ora 18, 30, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, va avea loc prima dintre cele trei reprezentaţii ale spectacolului cu „Regele Lear” de Shakespeare, în regia lui Lev Dodin, cu trupa Teatrul Malîi din Sankt Petersburg.
Celelalte două spectacole sunt programate sâmbătă 10 şi duminică 11 mai, la aceeaşi oră, în aceeaşi sală.
Considerat cel mai mare regizor rus de astăzi, Lev Dodin (n. în 1944, în Siberia), a absolvit Institutul de Teatru din Leningrad (St. Petersburg) în 1966. Asistent de regie câţiva ani, în mai multe teatre, a regizat primul său spectacol în 1973, la Teatrul Tinerilor Spectatori din Leningrad. Din 1975 lucrează la Malîi Teatr (al cărui director a devenit în 1990), unde a realizat cele mai importante spectacole ale sale, devenite celebre: „Fraţi şi surori” de Feodor Abramov, montare monumentală, cu o durată de 8 ore; „Casa” de Feodor Abramov, „Împăratul muştelor” după William Golding, „Stele în lumina dimineţii” de Alexandr Galin, „Demonii” de Dostoievski, „Livada de vişini” şi „Unchiul Vanea” de Cehov, „Regele Lear” de Shakespeare. Este laureat al Premiului de Stat al URSS (1986) şi al Premiului de Stat al Rusiei (1993).
„Regele Lear” a fost considerat de critică drept „cel mai semnificativ spectacol din ultimul deceniu al carierei regizorului, prin puterea sa creatoare şi capacitatea de a apropia tragedia de epoca noastră. Dodin transformă drama Regelui Lear într-o problemă de familie care este totodată una universală, fără însă a-i reduce forţa poetică şi amplificându-i trăsăturile caracteristice: milă, oroare, plăcere.” ( Tudor CRISTIAN)

Niciun comentariu: