vineri, mai 09, 2008

Geoană a cerut demisia lui Adomniţei din postul de ministru al Educaţiei



Geoană a cerut demisia lui Adomniţei din postul de ministru al Educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a cerut demisia ministrului Educaţiei, , pe motiv că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, România se plasează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte performanţa în educaţie. Geoană a declarat, vineri, la Braşov, într-o conferinţă de presă, că ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, ar rebui să demisioneze pentru că şi-a dovedit, în mai multe rânduri, ineficacitatea. "Am citit astăzi rezultatele unui raport al Comisiei Europene care spune că, din păcate, România se află pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al performanţei sistemului educaţional. Suntem ultimii din Europa ca eficienţă a educaţiei şi, faţă de 2007, am scăzut de la un grad de performanţă de 42% la 52% neperformanţă", a declarat Mircea Geoană. Liderul social-democrat a cerut demisia ministrului Educaţiei, spunând totodată că acesta nu a reuşit să gestioneze banii pe care i-a avut la dispoziţie. "Dacă tot nu are şanse la primăria Iaşiului, poate să îşi şi dea demisia, pentru că un raport european arată că într-un singur an a pierdut aproape 10 procente de preformanţă, iar România este pe ultimul loc din acest punct de vedere. Asta în condiţiile în care bani pentru educaţie au tot fost alocaţi de la buget", a declarat Mircea Geoană.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2127-111363-cristianadomnitei1.cc.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


Indiferent de cât ne-a decepţionat pe noi, copii aceia vor fi traumatizaţi toată viaţa.

Cristian Mihai Adomniţei s-a născut la data de 24 aprilie 1975, în municipiul Suceava. A absolvit studii tehnice la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură a Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" din Iaşi, obţinând două diplome de inginer: în construcţii civile, industriale şi agricole (1999) şi în căi ferate, drumuri şi poduri (2004). În perioada facultăţii, a beneficiat de o bursă TEMPUS la City University Londra (1997) şi a fost membru în Biroul Senat al Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" din Iaşi (1998-1999).
A absolvit ulterior cursuri de inspector de şantier organizate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi de Ministerul Lucrărilor Publice (2003), un masterat în elemente de construcţie noi la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi (2004) şi Colegiul Naţional de Apărare (2005). Din anul 2005, este doctorand la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură a Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" din Iaşi, avându-l ca îndrumător de doctorat pe deputatul social-democrat Anghel Stanciu, preşedinte timp de 10 ani al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor.
Cristian Adomniţei a lucrat după absolvirea primei facultăţi pe postul de coordonator construcţie la Iulius Grup Iaşi (1999-2000), apoi şef district Clădiri 1 Iaşi din cadrul CNCF "CFR" SA (2001-2002), şef şantier FA1 la Mivan-Kier România SA (2002-2003) şi director general la SC Construct Consult SRL (2003-2004), firmă ce prestează activitate de consultanţă în construcţii.
Devenit membru al PNL în anul 1994, el a fost ales drept consilier judeţean de Iaşi (după alegerile locale din 2004). Începând din anul 2005, Adomniţei îndeplineşte funcţia de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal TNL). În urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, el a fost ales ca deputat de Iaşi, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. În această calitate, el a fost membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor (decembrie 2004 - februarie 2007), în Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (decembrie 2004 - decembrie 2006), în Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României (decembrie 2006 - mai 2007) şi în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor (din februarie 2007).
Odată cu remanierea guvernamentală din 5 aprilie 2007, Cristian Adomniţei a fost numit în funcţia de ministru al educaţiei, cercetării şi tineretului în Guvernul Tăriceanu.

La scurtă vreme după numire, în mai 2007, aflat într-o şcoală generală din Brăila, ministrul i-a întrebat pe elevii din clasa a V-a câte stele ale drapelul UE. Deşi elevii au răspuns corect - 12 stele, Adomniţei i-a contrazis afirmând că sunt 15 şi, deşi i-a fost arătată fotografia unui steag, el nu s-a lăsat convins. Ulterior, la conferinţa de presă ce a urmat, ministrul a dat vina pe consilierii săi. Am avut un material, îl am şi acum pe birou şi mi-au scris (consilierii n.n.) că sunt 15. Abia aştept să ajung la Bucureşti, să am o discuţie cu ei. O să-i întreb câte stele sunt pe steagul UE şi, dacă spun 15, staţi să vedeţi!, a declarat el.
La data de 11 martie 2008, Biroul Politic al PNL l-a desemnat pe ministrul Adomniţei drept candidat al PNL la Primăria municipiului Iaşi.
Cristan Adomniţei este necăsătorit.

Niciun comentariu: