miercuri, mai 21, 2008

Ion Popescu-Gopo, omagiat la Veneţia


La 85 de ani de la naşterea lui Ion-Popescu Gopo, părintele filmului românesc de animaţie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia l-a omagiat în cadrul unei seri aniversare, marţi 20 mai.


Pentru prima oară, publicul veneţian a avut avea ocazia să vizioneze o selecţie de scurt-metraje celebre realizate de Ion Popescu-Gopo, precum şi câteva filme de animaţie produse de Studioul Animafilm.
Personalitatea celui care a creat faimosul personaj „omuleţul lui Gopo”, câştigător cu „Scurtă istorie” al Premiului „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes din 1957, a fost prezentată de Carlo Montanaro, rectorul Academiei de Arte Frumoase din Veneţia, şi de Manuela Cernat, prorector al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film “I. L. Caragiale” din Bucureşti.


„Filmul lui Gopo – spunea la vremea respectivă Georges Sadoul - acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.”
(Tudor Cristian)

Niciun comentariu: