luni, mai 19, 2008

Manifestaţia Noii Drepte, în aceeaşi zi cu parada gay



Manifestaţia Noii Drepte, în aceeaşi zi cu parada gay (Imagine: Mediafax Foto)
Noua Dreaptă a primit aprobarea pentru a organiza, sâmbătă, o contramanifestaţie la parada gay din aceeaşi zi, la mitingul organizaţiei putând participa circa 500 de persoane, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, avocatul Mihai Rapcea, reprezentantul organizaţiei. Avocatul Rapcea a declarat că manifestaţia, "un marş pentru normalitate", va începe sâmbătă, la ora 11.30 şi se va termina la ora 13.30. "Marşul pentru normalitate" se va desfăşura pe traseul Ateneul Român, Calea Victoriei, Podul Naţiunilor Unite, Izvor, Bulevardul Libertăţii, Piaţa Unirii, Dealul Mitropoliei. "La marş ar urma să participe în jur de 500 de persoane, conform protocolului pe care l-am încheiat astăzi (luni, n. red.) cu autorităţile", a spus Rapcea. Acesta a ţinut să precizeze că organizatorii mitingului de luni seară, din Capitală reprezintă "o facţiune ce obişnuia să participe la astfel de manifestaţii alături de Noua Dreaptă", care a devenit organizaţie de sine stătătoare. Marşul comunităţii LGBT (lesbian, gay, bisexual, transsexual) va avea loc sâmbătă, în prima zi a evenimentului GayFest, traseul fiind acelaşi cu cel de anul trecut. Participanţii la marş vor pleca, la ora 17.00, de la alveola din apropierea intersectiei Bulevardului Decebal cu strada Nerva Traian, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Bulevardul Libertăţii - Parcul Izvor. Florin Buhuceanu, directorul executiv al Asociaţiei Accept, militantă pentru drepturile minorităţilor sexuale, a precizat că în acest an, pentru prima dată, marşul va începe cu o serie de discursuri susţinute de Michael Cashman, membru al Parlamentului European, Diane Fisher, reverend Metropolitan Community Churches şi reprezentanţi ai Asociaţiei Accept. Organizatorii evenimentului speră că numărul participanţilor la marş va fi mai mare decât anul trecut, atunci manifestând peste 400 de membri ai comunităţii. Totodată, ei au declarat că şi-ar dori ca evenimentul din acest an să fie lipsit de incidente. "Sper să nu existe incidente! Ce mă îngrijorează pe mine nu sunt contramanifestanţiile, ci atitudinea autorităţilor faţă de agresori. Până acum niciun caz nu a fost soluţionat", a mai spus directorul executiv de la Accept.

Desigur, Noua Dreaptă nu are nimic de a face cu fascismul. Şi cum ar putea, când acesta este interzis de lege.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii
Art. 4. - (1) Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.


CODUL PENAL AL ROMÂNIEI Art. 317. - Instigarea la discriminare

Instigarea la urã pe temei de rasã, nationalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenentã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.

Desigur, nu are nici o legătură cu cele de mai sus faptul că există o legătură clară între Noua Dreaptă şi ideologia legionară. Iarăşi e o banală întâmplare faptul că acea cruce celtică este folosită, pe lângă biserică, ca simbol politic de naţionalismul alb şi grupurile neofasciste, cum ar fi, de exemplu, Gianni Alemanno cu o oarecare legătură cu Mişcarea Socială Italiană, o grupare un pic neo-fascistă.

Eu nu ştiu cât de oportune sunt aceste gayfest, nu ştiu dacă rezolvă conflictele sau le provoacă, este evident însă că acea contra-manifestaţie "a normalităţii" sunt marşuri de intimidare şi, practic, sunt şi mai puţin inoportune. Până la urmă este un joc al antagonismului. Dacă nu aş fi citit de marşul celor de la Noua Dreaptă, nu aş fi ştiut nimic nici de GayFest. Practic "Normalitatea" a atras şi mai mult atenţia la "Anormalitate": Acest lucru mă face să cred că de fapt Noua Dreaptă are nevoie de cineva "contra" căruia să lupte pentru a justifica existenţa sa.

Niciun comentariu: