vineri, mai 02, 2008

The Money Channel mă linişteşte


A. Dochia: Datoria externă a României nu este motiv de îngrijorare
România are o datorie publică externă acceptabilă, de peste 52 miliarde lei, printre cele mai mici din Uniunea Europeană, a declarat, la The Money Channel, analistul economic Aurelian Dochia.
Anul trecut, potrivit biroului european de statistică Eurostat, datoria publica externă a României a fost 13% din PIB, iar conform Tratatului de la Maastricht limita maximă este de 60% din produsul intern brut. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze, în opinia analistului, este volatilitatea dobânzilor de pe pieţele financiare care ar putea creşte serios datoria publică.
"Eu nu sunt de acord cu analiştii străini care văd în această datorie externă un risc destul de mare pentru România.Cred că riscul nu e chiar aşa de mare în privinţa datoriei private iar în privinţa datoriei publice putem spune că România stă foarte bine.
Este, mi se pare, al treilea stat din Europa cu cea mai mică datorie externă. Avem datoria totală publică de 20% din PIB după calcule româneşti iar după calcule europene de 13% din PIB", a declarat Aurelian Dochia.
Potrivit Tratatului de la Maastricht, pentru ca România să poată adopta euro, datoria publică trebuie să se menţina sub 60% din Produsul Intern Brut.
"Limita nu e singurul aspect asupra căruia trebuie să ne concentrăm, mai apare şi problema finanţării datoriei şi în privinţa finanţării într-adevar datorită situaţiei de pe pieţele internaţionale în care a crescut volatilitatile, au crescut foarte mult dobânzile", a mai subliniat acesta.
În opinia analistului vulnerabilitatea economiei romaneşti pe care o văd unii analişti străini deşi nu poate fi negată ea nu este una imediată şi în concluzie nu există motiv de panică.

Astăzi euro a fost 3.6467 RON, adică 52 miliarde lei înseamnă, aproximativ, 14,25 miliarde euro. Foarte frumos. Tot ziarul financiar spunea la data de 24 octombrie 2006 că... "Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei s-a plasat, dupa primele opt luni, la 25,837 miliarde euro, in crestere cu 5,1% fata de nivelul de 24,588 miliarde euro consemnat la 31 decembrie 2005". Să-mi stea inima în loc în triplu infarct. De atunci şi până atunci datoria România a scăzut în ultimul hal... mai că-mi vine să dau un acatist pentru cei care ne conduc.
La data de 01.10.2007, ziarul Gardianul spunea prin glasul fostului ministru al finanţelor, Mihai Tanasescu (foto), in prezent reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, ca datoria externa a tarii noastre pe termen scurt a crescut extraordinar în ultimele luni, pâna la aproximativ 80 miliarde de euro. „Aceasta datorie este foarte mare si volatila si poate deveni factor de risc atât pentru inflatie, cât si pentru stabilitate“, a precizat Mihai Tanasescu, la The Money Channel. El s-a referit si la alcatuirea bugetului general consolidat pentru anul 2008. Hmmm, 80 miliarde euro pe termen scurt. Cele 52 de miliarde de lei pe ce fel de termen o fi, probabil mediu şi lung?
14 feb 2008 The Money Channel,:
"
Datoria externă a României pe termen mediu şi lung a crescut anul trecut cu 8,1 miliarde euro (28,3%) faţă de finalul anului precedent până la 36,7 miliarde euro, pe seama majorării datoriei sectorului privat şi a depozitelor străinilor în băncile româneşti, a anunţat, joi, banca centrală.
La sfârşitul lui 2006, datoria externă pe termen mediu şi lung era de 28,628 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale Băncii Naţionale a României (BNR).
Nivelul datoriei externe de la finalul anului trecut echivala cu 31,1% din produsul intern brut (PIB) al României, estimat de biroul statistic european Eurostat la 117,99 miliarde euro pentru anul 2007.
Datoria externă negarantată public însuma 23,14 miliarde euro la 31 decembrie 2007, mai mare cu 39,8% faţă de sfârşitul anului anterior.
Datoria negarantată a sectorului privat a crescut cu 39,7% (5,2 miliarde euro) în intervalul decembrie 2006- decembrie 2007 până la 22,7 miliarde euro, iar depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor în România erau la finalul anului trecut de 3,3 ori mai mari decât la 31 decembrie 2006 şi însumau 3,219 miliarde euro, în uşoară scădere însă faţă de noiembrie 2007.
Datoria negarantată public a sectorului de stat a crescut anul trecut cu 42,5% la 463 milioane euro, mai arată datele BNR.
Datoria externă publică directă a scăzut anul trecut cu 115 milioane euro până la 7,256 miliarde euro, iar datoria public garantată a coborât cu 625 milioane euro până la 3,11 miliarde euro.
Serviciul datoriei externe a însumat anul trecut 7,516 miliarde euro, din care peste două treimi (69,2%) a revenit datoriei negarantate public a sectorului privat.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost de 20,4% în 2007, comparativ cu 20,7% în anul 2006, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute şi aur a României a scăzut la 6 luni de import la 31 decembrie 2007, de la 6,4 luni de import la finalul anului anterior."
Ei da, aici m-am lămurit, deci...
Produsul Intern Brut al României a ajuns la 404.708,8 milioane lei în 2007, adică aproximativ 111.000 milioane euro.
Deci, să recapitulăm. Datoria publica externă a României a fost 13% din PIB. Şi dacă ea se măreşte în fiecare an, cam în câţi ani o achităm? Aaaaa, de aceia sunt eu fraier şi ei nu, Tratatului de la Maastricht limita maximă este de 60% din produsul intern brut, deci acolo este ţinta. Cheltuiţi deci oameni buni, cheltuiţi.
Să fiu premier, prima mea grijă ar fi un plan de achitare a datoriilor. Un împrumut nu este benefic decât dacă valoarea împrumutului plus costul total al împrumutului este mai mic decât beneficiul pe care ţi-l aduce împrumutul la data scadentă. Din câte observ eu, împrumuturile României sunt canalizate pe consum, adică este ca şi cum ţi-ai cumpăra un televizor în rate cu scadenţa peste 10 ani. Când ajungi să plăteşti împrumutul constaţi că ai plătit de trei ori televizorul şi că oricum acesta este stricat după 8 ani. În asemenea caz stai mai bine 4 ani fără televizor şi strângi banii care i-ai da la rate, pentru ca apoi să-ţi cumperi un televizor scutind costul creditulului şi eliminând riscul de non-solvabilitate. Părerea mea.

Niciun comentariu: