marți, mai 13, 2008


Omagii aduse marelui actor Colea Răutu
Omagii aduse marelui actor Colea Răutu
Actorul de teatru şi film Colea Răutu a decedat, marţi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde era internat de mai bine de o săptămână, acesta suferind de ciroză.

Tăriceanu: Colea Răutu a fost şi va rămâne unul dintre reperele culturale ale teatrului şi filmului românesc

Premierul Călin Popescu Tăriceanu îşi exprimă regretul pentru dispariţia unuia dintre seniorii teatrului românesc, actorul Colea Răutu, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

"Personalitate complexă a vieţii artistice din România, de un farmec inegalabil, Colea Răutu a fost şi va rămâne unul dintre reperele culturale ale teatrului şi filmului românesc. Prin talentul şi charisma sa, Colea Răutu va dăinui ca o figură emblematică în inimile iubitorilor de artă dramatică şi cinematografică", se spune în comunicat.

Sergiu Nicolaescu: Colea Răutu este, după Amza Pellea, cea mai grea pierdere pentru mine

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat pentru MEDIAFAX că a fost "şocat" de moartea actorului Colea Răutu, deşi o "prevedea", şi că această pierdere este, după cea a lui Amza Pellea, "cea mai dură" pe care a suferit-o.

"Sunt pierderi ireparabile (...) Nu-i vom mai vedea niciodată pe aceşti oameni", a considerat Sergiu Nicolaescu.

Referindu-se la personalitatea actorului alături de care a stat de atâtea ori pe platourile de filmare, regizorul Sergiu Nicolaescu a spus: "Colea Răutu a fost un om extrem de disciplinat ca actor, cu multă dăruire. Din păcate, era un tip rar pentru cinema", a mai spus regizorul.

Adrian Iorgulescu: Moartea lui Colea Răutu, o pierdere grea pentru scena românească

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, consideră decesul actorului Colea Răutu, survenit marţi seară, drept "o pierdere grea pentru scena românească şi pentru teatrul dramatic".

"A fost un actor care şi-a identificat întreaga viaţă cu scena românească, un om cu o capacitate deosebită de a da substanţă şi subtilitate rolurilor, a jucat în peste 70-75 de roluri (...). A fost un om care a avut în egală măsură talent pentru comedie, pentru dramă, pentru teatrul de revistă şi, nu în ultimul rând, un talent muzical deosebit", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Adrian Iorgulescu.

"În adolescenţa mea, a fost unul din interpreţii de şansonete români cei mai îndrăgiţi", a mai declarat Iorgulescu, citând melodia "Coşar, coşar", pe care Colea Răutu a cântat-o.

Ministrul Culturii consideră că actorul Colea Răutu a fost "o personalitate deosebit de dotată", moartea sa fiind "o pierdere grea pentru scena românească şi pentru teatrul dramatic".

Niciun comentariu: