miercuri, mai 14, 2008

Reîntâlnire cu dirijorul Roberto Benzi


Apreciatul dirijor Roberto Benzi se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti joi 15 şi vineri 16 Mai (ora 19,00, sala Ateneului Român).


Foarte atrăgător, programul său este alcătuit integral din piese de compozitori francezi, cuprinzând, în prima parte, două rarităţi repertoriale: Suita din baletul „Les Biches” şi Concertul câmpenesc pentru clavecin şi orchestră de Francis Poulenc – solist Nicolae Licareţ, „Valsuri nobile şi sentimentale” şi „Rapsodia spaniolă” de Maurice Ravel.
Copil precoce, născut în 12 decembrie 1937, la Marsilia, Roberto Benzi a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, pentru a lua apoi lecţii de dirijat de la André Cluytens. La mai puţin de 10 ani, a debutat ca dirijor în Franţa, uimind prin aptitudinile muzicale ieşite din comun. Două filme muzicale, Prélude à la Gloire (1949, premiat la Cannes în anul următor) şi L’Appel du Destin (1952, în care îl avea ca partener pe Jean Marais) l-au făcut de îndată cunoscut în toată Europa.
În cei peste 50 de ani de carieră a dirijat cu mare succes orchestre de primă însemnătate din Europa, Statele Unite, Asia, printre care: Orchestre de Paris, Orchestre National şi Orchestre Philharmonique de Radio France, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre de la Suisse Romande, Accademia Santa Cecilia di Roma, Wiener Symphoniker, Filarmonica din Sankt Petersburg, Concertgebouw din Amsterdam, Berliner Philharmoniker, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica din Israel, Tokyo Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra etc. Are de asemenea o discografie bogată, semnificativă pentru repertoriul său foarte cuprinzător.(Tudor Cristian)

Discografie

Georges Bizet


Georges Bizet


The Best of Bizet


Albert Roussel


Paul Dukas


Bizet et Lalo


Jacques Offenbach
Jane Rhodes


José Carreras


Gustav Mahler


César Franck


César Franck


Déodat de Séverac


Niciun comentariu: