joi, mai 01, 2008

Teatrul Naţional Radiofonic: "Moartea lui Ivan Ilici", de Puşa Roth după nuvela lui L. N. Tolstoi


Duminică 4 mai, la ora 19,00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă spectacolul „Moartea lui Ivan Ilici” de Puşa Roth după nuvela lui L. N. Tolstoi, în regia artistică a lui Cristian Munteanu.

În distribuţie: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ştefănescu, Petre Moraru, Ştefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete. Cu participarea preotului Cristian Deheleanu de la biserica Sf. Gheorghe cel Vechi din Bucureşti. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta.

Caracterul excepţional al faptului obişnuit, inconsistenţa şi inutilitatea vieţii, complicaţiile uneori absurde ale vieţii conjugale, întrezărirea eliberării şi a mântuirii spirituale prin moarte sunt teme frecvente în proza lui Lev Nikolaevici Tolstoi, în romane dar mai ales în nuvele. „Moartea lui Ivan Ilici” (1885), care precede „Sonata Kreutzer” (1887) şi „Părintele Serghie” (1889, publicată postum în 1911), este una dintre capodoperele scriitorului rus şi a nuvelisticii universale. Povestirea este reprezentativă pentru modalitatea lui Tolstoi de a transforma o viaţă obişnuită, desfăşurată în cadre previzibile, în care falsitatea şi ipocrizia semenilor devin treptat apăsătoare, în revelaţie metafizică. Aceasta este de fapt cheia de înţelegere a unei nuvele excepţionale prin perspectiva psihologică şi tensiunile limbajului interior. Transformarea ei în piesă de teatru este o întreprindere care nu se află la îndemâna oricui. După „Mantaua” de N. V. Gogol (2004), Puşa Roth a realizat un scenariu excelent, prin transformarea dramatică, „Moartea lui Ivan Ilici” conservând atât atmosfera, caracteristicile stilistice, cât şi modalitatea specifică lui Tolstoi de a construi personajul principal. Nimic din spiritul prozei lui Tolstoi nu a fost trădat în piesa Puşei Roth, care a conferit relief dramatic apreciabil acestui text antologic. Regizorul Cristian Munteanu a construit un spectacol de rară acurateţe stilistică, în care frământările personajului principal, evoluţia lui psihologică, atmosfera rusească dar şi caracterele celorlalţi eroi sunt reconstituite într-un mod exemplar. În Ivan Ilici îl veţi asculta pe Mihai Constantin, care realizează un rol de compoziţie de mare profunzime, alături de Ruxandra Sireteanu (Praskovia Fiodorovna), la rândul ei cu un joc de mare rafinament artistic. Spectacolul a fost difuzat în premieră în 26 februarie 2006. (Tudor CRISTIAN)

Niciun comentariu: