luni, mai 19, 2008

Tăriceanu: Cu Geoană nu intru în polemică, nu cred că merită


Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut, luni seară, la postul public de televiziune, referitor la raportul "O mie două sute de zile de haos în România - Putere fără guvernare" prezentat de Partidul Social Democrat, că toate criticele principalului partid de opoziţie reprezintă o "necunoaştere crasă" a situaţiei actuale din România.
Tăriceanu a declarat că ar fi putut lua în seamă criticile din raport în ceea ce priveşte politica externă a României, domeniul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, însă nu şi cele referitoare la domeniul economic.
"Nu aş vrea să intru într-o polemică cu Geoană, pentru că nu cred că merită. În plus, cred că şi-a ales domeniul în care dânsul se pricepe extrem de puţin, dacă nu cel mai puţin. Dacă ar fi fost domeniul de politică externă, probabil că ar fi avut mai multă credibilitate. Dar domeniul economic îi este clar străin. Fie Geoană, fie PSD nu cunoaşte situaţia", a afirmat şeful Executivului.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Tăriceanu a adus argumente în cifre: creşterea în 2008 a produsului intern brut de două ori faţă de 2004, crearea a 120.000 de locuri de muncă, 500 de mii fiind scoase din economia gri, un volum al investiţiilor din perioada 2005 - 2007 care totalizează volumul investiţiilor din intervalul 1990 - 2004.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni, cu ocazia prezentării raportului, că documentul reprezintă o "radiografie nemiloasă faţă de guvernarea de dreapta din ultimii patru ani".
Geoană a vorbit atât despre activitatea Guvernului Tăriceanu, cât şi despre preşedintele Traian Băsescu şi rolul de "jucător" al acestuia în politica românească.
"Putem spune astăzi că România a avut ghinionul celui mai prost guvern. Considerăm că actuala guvernare este una ratată. Guvernul este şchiop, dar în realitate este şi ciung. Nu are decât o mână, de luat. România este astăzi ca un Citroen condus fără frâne, fără direcţie, de un şofer nepriceput, al cărui instructor seamănă cu cetăţeanul turmentat", a spus Geoană.
În raport se arată că ţara noastră poate rata adoptarea monedei euro în 2014 din cauza dezechilibrelor macroeconomice, se poate depărta de modelul european din cauza derapajelor economice, sociale şi politice, se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte convergenţa reală faţă de ţările UE şi iroseşte şansa modernizării din cauza capacităţii reduse de absorbţie a fondurilor europene.
PSD susţine că România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte salariile, întrucât cei mai bogaţi 300 de români au acumulate averi care reprezintă 22 la sută din PIB, în timp numărul săracilor a ajuns la cifra de 4 milioane, adică cu 140.000 mai mulţi decăt în 2004.
Social-democraţii consideră că neînţelegerile permanente dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru au condus la deprecierea economiei naţionale şi la înrăutăţirea condiţiilor de trai.
Nici în domeniul agriculturii, potrivit raportului, guvernarea de dreapta nu a înregistrat succese în condiţiile în care au crescut taxele şi impozitele pe care agricultorii sunt obligaţi să le plătească. (Andreea Marinescu)
http://www.romanialibera.ro/foto/96/95318/art_95318_1.jpg
Observ că dl. premier Tăriceanu îl priveşte de sus pe dl. ex-viitor premier Geoană.

Niciun comentariu: