vineri, mai 09, 2008

UDMR susţine folosirea limbii materne în localităţile cu 10% populaţie minoritară


UDMR susţine folosirea limbii materne în localităţile cu 10% populaţie minoritară (Imagine: Mediafax Foto)
UDMR ar putea propune viitorului Parlament rezultat în urma alegerilor generale modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât să se permită folosirea limbii materne în administraţie în localităţile unde populaţia minoritară este de 10%, faţă de 20% cât prevede, acum, actul normativ. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi seară, după lansarea candidaţilor UDMR Cluj pentru alegerile locale, că actualul Parlament nu este apt să adopte o astfel de modificare, transmite corespondentul MEDIAFAX. "La momentul potrivit vom veni cu o astfel de propunere. Eu cred că actualul Parlament nu mai e apt să facă paşi înainte în această problemă. Când vom avea un Parlament cu care putea obţine o astfel de schimbare, vom veni cu propunerea", a spus Marko. Potrivit acestuia, ar fi nevoie şi de alte schimbări legislative, în ceea ce priveşte Legea Minorităţilor, de exemplu. Preşedintele UDMR a explicat că procentajul de 20% pentru populaţia minoritară dintr-o localitate este rezultatul unui compromis. "De la început, noi am propus 10%, cifră care figura în Programul UDMR. După lungi dispute, între 1996 şi 2000, s-a ajuns în 2001, când a apărut Legea nr. 215, la procentajul de 20%. Afirm că 10% era mult mai potrivit", a arătat Marko Bela. El a spus că au dreptate cei care spun că, într-un oraş cum este Cluj-Napoca, unde trăiesc circa 75.000 de maghiari, este absurd să nu se poată folosi limba maternă în administraţia publică, acum, în anul 2008.

Poate că domnul Marko ar trebui să propună legi pentru universalitate şi să se gândească la toate posibilităţile. Un procent de 10% înseamnă maximum 10 limbi "materne". Domnia sa este pregătit să ofere logistica necesară unei instituţii (fiecărui instituţii) astfel încât "să se descurce" cu acte oficiale în 10 limbi? Eu mă gândesc atunci la ceva mai radical, să se renunţe la procentul care desemnează "cantitatea de minoritate" şi să se propună în schimb "toate limbile Uniunii Europene", nu cred că vor fi mai multe de 20 de limbi în Europa. Şi atunci problema ar fi pe deplin rezolvată.
S-ar mări astfel şi nevoia de studii superioare, pentru că ar trebui, nu-i aşa, sute de mii de translatori. Măcar tinerii nu vor mai avea probleme să emigreze în ţări cu limbă ceva mai dificilă, cum ar fi Suedia, Danemarca, Finlanda.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dl. Marko si UDMR s-ar putea sa aiba ceva probleme lgate de votul uninominal, acum ca vor avea contracandidati nu romani si divizati pe partide, ci de la UCM, tot maghiari si ei si mult mai "agresivi", care vor veni si cu mesaj anti-oligarhii udmr (!) la o confruntare 1 la 1 cu acestia, in comunitatile locale...jocul se va juca tare strans! mai ales ca perspectiva alegerilor generale din toamna planeaza jos, jos, tare jos (pentru udmr)
zic si eu.parerea mea!

Bibliotecaru spunea...

La europene, cele două formaţiuni adunate au obţinut mai mult decât UDMR individual. Chiar sunt curios cum se va întâmpla la alegerile locale.