vineri, decembrie 26, 2008

Arta urbană devine o stare de normalitate


Muzee semnalizate prin interventii de arta urbana
Romania Libera - Vineri, 26 Decembrie 2008

Promovarea si semnalizarea muzeelor din statia de metrou aflata in apropierea acestora nu este o descoperire romaneasca. Astfel, pe peroanele din statia de metrou care da spre Luvru exista cutii de sticla (securizata) in care sunt expuse lucrari din muzeu. Proiectul "Bucharest metroArt" intentioneaza sa faca ceva asemanator in statia de metrou din Piata Victoriei, statie din care se iese spre trei muzee – Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Geologie si Muzeul Grigore Antipa –, semnaland prin lucrari de arta urbana

prezenta celor trei muzee. Or, din cele 23 de interventii artistice propuse, publicul si un juriu special (care si-au impartit in mod egal ponderea in decizia finala) au ales zece proiecte – "Acvalight", "Acvariu", "Zebrula", "Cahle", "Orasul soaptelor", "Vizitand traditiile", "Metrocarpet", "Planetaria", "Life before the subway" ("Viata inainte de metrou"), "Hubble Bubble" –, precum si proiectul "Metromuse", destinat exteriorului statiei de metrou. Proiectele, propuse de o echipa de artisti romani si englezi, au fost prezentate publicului in cadrul unei expozitii deschise la Galeria sub_Carturesti in perioada 21 octombrie-7 noiembrie. Voturile publicului au fost exprimate in timpul expozitiei, reprezentantii institutiilor partenere exprimandu-si ulterior preferintele.


Cele zece proiecte selectate vor avea rol decorativ, de semnalizare a muzeelor din Piata Victoriei si de includere in spatiul metroului bucurestean a unor piese de mobilier si corpuri de iluminat alternative.
Proiectele selectate urmeaza sa fie realizate in functie de finantarea atrasa si de caracteristicile spatiului care va fi amenajat.
"Bucharest metroART – Piata Victoriei 1" este organizat de Asociatia din Pod si Fundatia MORA in cadrul programului "I love Bucharest".
Cea mai mare parte din lucrari semnalizeaza muzeele din aceasta zona. Astfel, "Zebrula" este un proiect centrat pe mobilierul din statie, stilizat in asa fel incat sa sugereze o conexiune cu unul dintre muzee (de pilda, o banca in forma de zebra). "Acvalight", care incearca sa atraga atentia asupra Muzeului Antipa, se concentreaza asupra realizarii unor lampadare si lampi de neon cu forme inspirate din mediul acvatic (exista insa si o banca in forma de balena).

Ele vor fi instalate pe tavanul statiei, in dreptul peroanelor. "Acvariu", ce de asemenea semnalizeaza Muzeul Antipa, este un decor pentru pasarela care face legatura intre cele doua peroane ale statiei Piata Victoriei 1. Interventia consta intr-o "fresca" de plexiglas iluminat pe interior (3 m x 30 m) pe care sunt desenate forme puternic stilizate amintind de viata acvatica. Proiectul isi disputa spatiul cu un alt proiect castigator, "Cahle", dedicat insa Muzeului Taranului Roman si avand o "fresca" alcatuita din imagini ce se gasesc pe cahlele traditionale romanesti, intercalate cu proverbe si zicatori (in felul acesta rezultand o compozitie mozaicata, animata de accente de lumina). Muzeul Taranului Roman mai este prezent in alte doua proiecte – "Orasul soaptelor" (bazat pe cutii Perspex) si "Vizitand traditia" – o interventie ingenioasa constand in crearea unor imagini false prin montarea unui panou, prins intre doi stalpi de sustinere dintre cele doua linii de tren ale statiei.

Pe panou e o fotografie trucata cu peronul din fata, populat cu oameni prinsi in ipostazele obisnuite asteptarii metroului – doar ca acei oameni sunt tarani din arhiva de fotografii a MTR. Cele trei lucrari dedicate Muzeului de Geologie, "Planetaria", "Life before the subway" si "Hubble Bubble", sunt mai putin ingenioase – poate "Life before the subway" sa insoliteze putin. Interventia consta in montarea unor placi de lut stantate cu diverse forme de scoici, insecte, plante, pe peretii peroanelor si holurilor, creand impresia ca fosilele "stantate" au fost de fapt gasite la fata locului, in timpul constructiei metroului si ca au fost lasate acolo. In plus, proiectul este foarte ieftin, fiind nevoie doar de lut pentru realizarea lui. (sursa: http://www.infoportal.ro)




Niciun comentariu: