vineri, decembrie 26, 2008

Sindicatele colindă Ministerul, ministrul muncii se caută prin buzunare de bani


În campania electorală vorbeam cu cineva despre promisiunile făcute de partide şi am ajuns la concluzia că singurul lucru pe care partidele îl vor da după alegeri este discursul cu "greaua moştenire". Legile cu care parlamentul a obligat PNL, permiteau discursul "greaua moştenire" inclusiv pentru PNL. Acum este evident că am dus un trai mai bun cu o picătură de bunăstare pentru că domnii guvernanţi s-au împrumutat foarte mulţi bani şi au dat speranţa economiei care duduia (probabil duduia pentru că sestricase de tot motorul şi benzina detona incontrolabil).

Aş putea spune că m-am mirat când am citit următorul articol din Gândul, dar adevărul este că l-am simţit atât de evident încât nici nu i-am mai conştientizat noutatea în duduiala muncii de sisif pe care românul o face de mii de ani.
http://gallery.photo.net/photo/3167514-lg.jpg
(sursa: http://gallery.photo.net)


Ministrul Muncii vrea întâi „să se lămurească” dacă are bani pentru promisiunile electorale

Până când noul ministrul al Muncii, Marian Sârbu, se va lămuri asupra bugetului, toate promisiunile din campania electorală rămân incerte în privinţa datei de la care se vor aplica. Astfel, noul ministru a spus că „pensiile sunt o prioritate” şi speră să nu existe nici o problemă. N-a dat însă asigurări ferme că punctul de pensie se va menţine la 45% din salariul brut, ci doar că „aceasta este ţinta noului guvern”. Nici majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă nu este limpede când va avea loc. Legea, adoptată de Parlament şi apoi promulgată de preşedinte, prevede o cheltuială suplimentară de 800 de milioane de euro pe an. Ministrul a explicat că această lege „rămâne în plan şi când vom fi siguri că avem bani o vom pune în aplicare”.

Până atunci, bătrânii care au lucrat în condiţii grele va trebui să se mulţumească doar cu majorarea primită în urma ordonanţei de guvern intrată în vigoare în noiembrie. Aceleaşi veşti şi pentru mamele care aşteaptă majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 600 de lei la 85% din salariul avut – când vor fi găsite fondurile necesare îşi vor primi banii. Singura promisiune care pare că se va împlini este salariul minim de 600 de lei, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/3679688/1/web-marian-sarbu-octav-ganea.jpg?width=320
Pentru cei cu venituri mici există şi o veste bună. Noul ministru al Muncii, Marian Sârbu, a declarat că nu crede în „Apocalipsa socială” pe care o prevestesc unii analişti pentru 2009. „Sunt convins că nu va fi o Apocalipsă socială şi, oricum, vreau să dau asigurări că vom lua măsuri ca populaţia cu venituri mici să nu plătească costuri mari în perioada aceasta de criză”. Nu a explicat despre ce măsuri este vorba, ci a promis că le va anunţa după ce va avea date certe în legătură cu „vistieria statului”.

Curăţenie în minister

Marian Sârbu a venit ieri la noul său loc de muncă pe la ora 10.00. La 11.00 a primit deja ştafeta de la predecesor, în prezenţa presei. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, n-a avut decât cuvinte de laudă la adresa succesorului ei. „Mă bucur că la acest minister a venit domnul Sârbu, deoarece cunosşte problemele şi sunt sigură că ministerul este pe mâini bune. Ceea ce s-a făcut bun va fi continuat, ceea ce nu s-a făcut bun va fi corectat”, a spus Câmpeanu la predarea ştafetei.

Seninătatea de pe figura fostului ministru nu se regăsea însă pe chipul nici unui subordonat. Se pare că planurile lui Marian Sârbu vizează schimbarea radicală a ministerului şi, implicit, a funcţionarilor acestuia. „Vom avea un nou Minister al Muncii”, a anunţat limpede Sârbu. Prima schimbare, a numelui, s-a hotărât deja în şedinţa de guvern: ministerul se va numi al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Următoarea schimbare va fi la nivelul organigramei, singura „reţetă” prin care un şef poate să scape fără bătăi de cap de un funcţionar public. Cum va arăta noua organigramă, ministrul nu a dezvăluit încă.

Sămânţa nemulţumirilor salariale a plecat însă de la învăţământ. Cum stau lucrurile acolo?, ne spune acelaşi ziar Gândul:


Ecaterina Andronescu se vede cu sindicaliştii în 6 ianuarie


Fostul ministru Anton Anton a alungat presa cu înjurături
Ministrul Andronescu speră să poată găsi banii pentru salarii

Schimbarea de gardă la MECI a debutat cu o groasă înjurătură: „Hai, lăsaţi-mă dracului în pace!”, a ministrului Anton Anton, supărat că presa voia să intre în cabinet, odată cu noul ministru Ecaterina Andronescu. Imediat după şedinţa de guvern, la ora 17,20, Andronescu a venit singură la minister, fiind însă aşteptată de o adevărată armată a directorilor generali şi a membrilor fostului cabinet. Înainte de a semna protocolul de predare-primire, ministrul Anton Anton i-a urat şedere lungă la minister doamnei Andronescu şi i-a spus că îi doreşte ca toate declaraţiile făcute de aceasta în campania electorală să se împlinească.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/3679775/1/web-anton-andronescu-agerpres.jpg?width=320
La rândul său, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, răspunzând ziarului Gândul, că, după şedinţa de guvern de astăzi, poate anunţa că a stabilit o primă întâlnire cu sindicatele pentru 6 ianuarie şi că are o stare de îngrijorare pentru ceea ce urmează, dar crede că, dacă va avea susţinerea politică şi resursele necesare, va putea pune în aplicare majorările salariale. Ministrul a precizat încă o dată că nu este vorba de 50%, ci de un procent mai mic, întrucât a avut deja loc o majorare cu 9 procente în luna octombrie. „După ce am revăzut calculele astăzi, sunt încurajată fiindcă nu sunt sume atât de mari. Trebuie să vedem însă care va fi bugetul şi cum vom acţiona pentru ca legea să fie aplicată”, a spus Ecaterina Andronescu, fără a dori însă să precizeze despre ce sume este vorba.

În legătură cu proiectele pe care le va susţine, ministrul Andronescu a spus că le va continua pe cele care s-au dovedit a fi bune şi a promis că la începutul lunii ianuarie îşi va prezenta agenda de lucru, inclusiv termenele pentru realizarea obiectivelor. Despre camerele de luat vederi prezente în timpul examenelor, Andronescu crede că acestea şi-au dovedit eficienţa şi, probabil, vor fi păstrate. Ceea ce doreşte în mod cert ministrul Andronescu de la noua Lege a Învăţământului este să facă posibilă depolitizarea structurilor şcolii. În acest moment, ministrul nu cunoaşte cine vor fi viitorii secretari de stat. Predarea-primirea, care n-a durat mai mult de un sfert de oră, s-a încheiat prin urările de „La mulţi ani” făcute de Ecaterina Andronescu fostului ministru (întrucât în 22 decembrie a fost ziua de naştere a lui Anton Anton), dar şi celor prezenţi s-o întâmpine la minister.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: