marți, decembrie 23, 2008

Gabriel Oprea a preluat mandatul de ministru al administratiei si internelor,


Apreciind activitatea desfasurata de predecesorii sai, Vasile Blaga si Cristian David, ministrul administratiei si internelor, Gabriel Oprea, a precizat faptul ca mandatul sau se va axa pe trei repere majore, respectiv siguranta pentru cetatean, descentralizare pentru comunitatile locale si aderarea la Spatiul Schengen în anul 2011.

Referindu-se la siguranta cetateanului, ministrul Gabriel Oprea a precizat ca va impune toleranta zero la infractionalitate, atât în ce priveste crima organizata, cât si mica infractionalitate: „A tolera micile infractiuni înseamna a tolera pepinierele de viitori infractori, viitori mafioti. Furtul si tâlharia sunt scoala primara a viitorilor criminali [….]. Trebuie taiate toate legaturile pe care structurile mafiote le au în unele institutii centrale si locale. Vreau sa le transmit un mesaj foarte clar: nu voi tolera politisti în slujba infractorilor, nu voi tolera scurgeri de informatii în beneficiul infractorilor, nu voi tolera clementa fata de infractorii periculosi. Primul pas ce trebuie facut pe calea impunerii sigurantei si ordinii publice este ca politia sa-si recâstige, sa-si întareasca autoritatea. [...]. Uniforma de politist trebuie sa fie respectata, iar politistul trebuie sa fie sprijinul de încredere al oricarui cetatean cinstit. Principiul de baza pe care vreau sa-l impun în activitatea politiei este foarte simplu: ordinea si siguranta se fac pe strada si nu de la birou. Vom suplimenta împreuna efectivele de politie care asigura ordinea pe strazi. Din punctul meu de vedere, un model eficient este urmatorul: o treime din efectivele de politie pe strada, o treime în munca de investigare a infractiunilor grave si o treime la birou.

„La capitolul descentralizare obiectivul pe care mi-l asum este sa duc mai departe procesul de modernizare si sa transform sistemul administrativ din România într-unul mai dinamic si mai apropiat de nevoile cetatenilor. Mai sunt multe lucruri de facut în directia descentralizarii. În prezent descentralizarea înseamna trasarea de responsabilitati catre autoritatile locale fara a aloca resursele necesare si fara a asigura un cadrul legislativ coerent. Succesul reformei administrative depinde de aplicarea a doua principii de baza: continuitatea si rigoarea. Predecesorii mei au lasat lucruri bune pe care le apreciez mai ales în domeniul reformei administrative. […].Ca repere în procesul de reforma administrativa voi acorda o importanta deosebita reducerii birocratiei si acordarii mai multor responsabilitati catre autoritatile locale. Este normal ca autoritatile locale sa poata gestiona mai multe fonduri, sa poata demara proiecte. [...]. Institutia prefectului este foarte importanta în actualul sistem administrativ. Prefectul trebuie sa fie o adevarata veriga între Guvern si autoritatile locale. El are responsabilitati care nu pot fi ignorate decât cu pretul unei diminuari a performantelor administrative” a precizat ministrul Gabriel Oprea.

Cât priveste aderarea la Spatiul Schengen în 2011, ministrul administratiei si internelor a mentionat: „Vom trata cu seriozitate angajamentele convenite cu partenerii europeni, astfel încât în 2011 românii sa se poata bucura de libertatea de circulatie în spatiul Schengen. Perioada 2008-2011 este pentru MAI la fel de importanta ca perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana. Vom avea sapte inspectii în urmatorii doi ani din partea unui grup de evaluare care ne va urmari pas cu pas implementarea Strategiei. Este nevoie de multa munca, de profesionalism pentru a îndeplini în termen criteriile impuse, iar eu, în calitate de ministru, ma voi asigura ca ministerul pe care-l conduc va duce la bun sfârsit acest mandat.[...]. Din punct de vedere tehnic urmarim implementarea Sistemului Informatic Schengen si pregatirea personalului MIRA pentru familiarizarea cu noul sistem de lucru. În plan administrativ avem prioritara securizarea frontierelor terestre, maritime si aeriene, precum si o mai buna colaborare cu partenerii externi. Dupa cum am propus la audieri, pentru a înlatura tensiunile inerente, voi solicita avizul Parlamentului pentru toate contractele importante care privesc securizarea frontierelor si, bineînteles, avizul CSAT.”

Primul-ministru Emil Boc a precizat, la rândul sau, ca va sustine activitatea ministerului si personalul MAI, cerând respectarea legii în mod corect.

„Vreau sa va asigur ca veti avea tot sprijinul meu pentru ca toti cetatenii, de la demnitar la simplu cetatean, sa aiba tratament egal în fata legii si pentru asta este important ca dumneavoastra sa transmiteti acest mesaj în tot sistemul. Fiecare dintre dumneavoastra trebuie sa-si faca datoria, potrivit legii, în domeniul pe care-l are. Va garantez, în calitate de prim-ministru, ca toti cei care veti respecta legea veti fi protejati, cu o conditie, evident, ca dumneavoastra sa aplicati legea în mod corect” a mentionat primul-ministru Emil Boc.

De asemenea, fostul ministru al internelor si reformei administrative, Cristian David, l-a asigurat pe succesorul sau de întreaga sa disponibilitate pentru a gasi cele mai bune solutii în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse.

GABRIEL OPREA
Ministrul Internelor si Reformei Administrative

Data/locul nasterii:

01.01.1961, comuna Fundulea, judetul Calarasi

Starea civila: Casatorit, doi copii
Studii:
Doctor în drept

1997 - Colegiul Naţional de Apărare, curs postuniversitar pe teme de securitate şi siguranţă naţională;
1985 - 1990 - Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti;
1980 - 1983 - Scoala Militara de Ofiteri Sibiu, specializarea intendenta.


Activitate: 2004 - prezent: Deputat Parlamentul României; membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea Controlului Parlamentarasupra activitatii SRI;
2003 - 2004: Ministru delegat pentru Administratia Publica;
2002 - 2003: Prefect, Prefectura Municipiului Bucuresti;
2001 - 2002: Secretar de Stat, Presedintele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat;
2000 – 2001 Director adjunct al Colegiului National de Aparare;
2000: Vicepresedinte al Colegiului National de Aparare;
1990: Ofiter de justitie militara;
1983 - 1990: Ofiter în Ministerul Apararii Nationale.
Activitate politica: 2004 - 2005: Membru al Biroului Coordonator National al Partidului Social Democrat;
2004 - prez.: Presedintele PSD Ilfov;
2006 - prez.: Presedintele Departamentului de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala al PSD;
Activitate didactica: 2001: Profesor Universitar, Colegiul National de Aparare;
2001: Profesor Asociat, Colegiul National de Aparare;
2002: Conducator Doctorat Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza";
2003 - 2005: Membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala;
2008 - prez.: Profesor Universitar, Conducator de Doctorat - Academia Nationala de Informatii.

Distinctii, decoratii:

2000: Ordinul National Steaua României în grad de Cavaler
2001: Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler
Limbi straine: Engleza, Franceza - bine
Permis de conducere: Cat. B
(sursa: http://www.mira.gov.ro)

Niciun comentariu: