luni, decembrie 29, 2008

Politizare Ministerului de Externe, mit sau adevăr?


Acum câteva luni se duceau mari discuţii în jurul influenţei politice în construcţia şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe. Se vorbea atunci despre o unitate în poziţia oficială a României, indiferent de cine se află la putere la Bucureşti sau de persoana care conduce ministerul. Iată că astăzi problema revine chiar cu o rumoare născută chiar în sânul Ministerului Afacerilor Externe. Iată articolul din Cotidianu care vorbeşte (răbufneşte) chiar despre acest lucru.

Intrarea în diplomaţie: pe uşa din dos, pe ultima sută de metri
28 Dec 2008 Cristian Oprea

Un concurs de admitere în MAE realizat pe finalul de mandat al liberalilor s-a lăsat cu un uriaş scandal.
Oana Marinescu a invatat diplomatia cam la fara frecventa
Oana Marinescu a invatat diplomatia cam la fara frecventa
O adevărată revoltă a stârnit în Ministerul Afacerilor Externe desfăşurarea celui mai recent concurs de admitere în rândul personalului diplomatic şi consular. Rezultatele acestui concurs au fost afişate pe 23 decembrie a.c., în toiul vacanţei de Crăciun şi al incertitudinii politice create de schimbarea ministrului de resort. Anunţarea rezultatelor se petrecea exact în ziua în care preşedintele Traian Băsescu - care a asistat la predarea ştafetei de la fostul ministru Lazăr Comănescu celui actual, Cristian Diaconescu - solicita depolitizarea corpului diplomatic.
El remarca atunci că mai era un singur diplomat aflat în post care provine din politică. Băsescu se referea, fără să-l numească, la György Tokay, ex-membru de frunte al UDMR, actualmente ambasadorul României în Lituania şi Letonia.

Pe lista noilor intraţi în diplomaţie apare un alt fost politician UDMR, actualul secretar de stat în MAE Anton Niculescu. Pe aceeaşi listă a admişilor figurează şi Oana Marinescu, venită în MAE pe filiera PNL. Marinescu a fost purtătorul de cuvânt al lui Călin Popescu Tăriceanu, până când a plecat în concediu de maternitate. La revenirea din amintitul concediu, pentru că postul de purtător de cuvânt fusese ocupat între timp de Camelia Spătaru, Oanei Marinescu i s-a găsit un loc de director general de comunicare în MAE. A fost încadrată într-un „post contractual“, care nu conferă însă stabilitate în minister. Un alt exemplu este cel al lui Marius Lazurcă, actualul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. El a ajuns în MAE sprijinit fiind de PNL, provenind din societatea civilă.
Din ciudăţeniile la vedere ale concursului se mai poate enumera afişarea la proba scrisă nu a notei, ci doar a rezultatului „admis“ sau „respins“. Nota la proba scrisă nu se mai afişează public, aşa cum se proceda până în prezent, ci „li se comunică numai candidaţilor“. Totodată, nota pentru admiterea la etapa „interviu“ a scăzut de la minimum 7 la minimum 5. O altă ciudăţenie este cea a numărului de admişi. Chiar dacă iniţial MAE anunţa că „organizează un concurs pentru ocuparea a 10 posturi diplomatice“, pe lista admişilor au apărut 19. Pentru aceste locuri s-au înscris la concurs 166 de persoane, dintre care 51 au trecut proba scrisă. Nemulţumiţii de rezultate nu îndrăznesc să îşi declare public revolta, pentru că, după cum ne-au declarat, se tem de represalii.
Fostul director general de comunicare în MAE, în vremea ministeriatului lui Mihai Răzvan Ungureanu, Corina Vinţan, a fost respins de la intrarea în MAE în vremea mandatului lui Adrian Cioroianu. A trecut proba scrisă, dar a fost picată la interviu. „Există încă un înalt grad de ingerinţă politică. Pot să vorbesc în nume propriu: mi s-a relatat cum ministrul Cioroianu ar fi cerut respingerea mea la examinarea orală. Deşi nu era membru al Comisiei, a venit personal să mă examineze. Cred că ar fi interesant să se facă o auditare a modului în care se organizează concursul de admitere în corpul diplomatic“, spune Corina Vinţan.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: