duminică, decembrie 28, 2008

Planuri pentru noii ani


Traian Băsescu: “Multe din angajamentele din programele dumneavoastră politice nu mai pot fi duse la îndeplinire”
Preşedintele Traian Băsescu a participat aproximativ 20 de minute la şedinţa informală a miniştrilor privind proiectul de buget pentru 2009, precizând că a fost invitat de premierul Emil Boc, şi a anunţat că în luna ianuarie va participa la o şedinţă de guvern privind probleme de interes naţional, pe care le cunoaşte mai bine din lunile anterioare, transmite MEDIAFAX. Preşedintele către miniştrii Guvernului Boc: "Ştiu bine situaţia financiară dificilă în care vă începeţi activitatea, că multe din angajamentele din programele dumneavoastră politice nu mai pot fi duse la îndeplinire datorită evoluţiilor foarte rapide în direcţie negativă ale economiei, ca efect al crizei financiare şi, mai ales, al crizei economice din spaţiul Uniunii Europene. Ştiu că veţi lua măsuri foarte dure, inclusiv cu amânări de intrare în vigoare a unor legislaţii pe care le-aţi susţinut cu bună-credinţă în Parlament şi pe care eu le-am promulgat având în vedere voinţa exprimată de Parlament. În mod categoric va trebui să suportaţi critici extrem de severe pe diferenţa dintre abordările din campanie şi realitatea cu bugetul de stat în faţă".

Băsescu promite că nu se va dezice
El i-a asigurat pe membrii Cabinetului că nu se va dezice de acţiunile Guvernului, atât timp cât va cunoaşte mecanismele de luare a deciziilor, şi a arătat că nimeni nu trebuie să gândească că poziţiile sale vor fi exprimate în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009. "Solidaritatea nu trebuie să fie numai între preşedinte şi guvern, ci şi între fiecare dintre dumneavoastră. Este nedrept ca doamna ministru al Educaţiei să îşi asume toată dificultatea legii salarizării în învăţământ sau ca domnul Sârbu de la Muncă să îşi asume toată dificultatea care decurge din lipsa de resurse. Eu am spus în campanie, şi am fost taxat, că fondul de pensii este prăbuşit din punct de vedere al capacităţii de a asigura resursele pentru angajamentele luate în Parlament. Din punct de vedere al instituţiei prezidenţiale, vă asigur că atât timp cât voi cunoaşte mecanismul deciziilor, nu mă voi dezice de ele şi nici nu nu mă voi aşeza pe vârful Omu sau pe Crucea de la Caraiman să spun «Ia uite ce rău face Guvernul ăsta»", le-a transmis Băsescu miniştrilor.

Preşedintele vrea şi alte reduceri de salarii
El a arătat că ştie că actualul Guvern trebuie să îndrepte foarte multe lucruri generate de competiţia dintre Executiv şi Parlament începând cu a doua parte a anului 2007 şi până la momentul alegerilor şi i-a asigurat pe miniştri că va fi un partener corect al Cabinetului. Şeful statului a arătat că reducerea indemnizaţiilor pentru şefii de agenţii guvernamentale, decisă în ultima şedinţă a Cabinetului, ar trebui corelată într-un mod coerent cu o decizie similară în cazul salariilor persoanelor care ocupă posturi mai mici din aceste instituţii, dar care primesc salarii mari. El a mai apreciat că formula Guvernului reprezintă cea mai bună soluţie politică a momentului, fiind o îmbinare între experienţă şi tinereţe, chiar dacă a fost destul de criticat înainte de a se naşte.

DIRECŢII DE GUVERNARE / Programul Cabinetului Boc
de Aniela Nine , Dana Piciu
Menţinerea cotei unice de 16%, dar cu compensaţii pentru cei cu venituri reduse, TVA redusă la 5% pentru alimente de bază, dar de 25% la produsele de lux, cel puţin 1.200 de km de autostradă până în 2012, un salariu minim brut de 600 lei de la 1 ianuarie 2009 şi dublarea alocaţiei pentru copii de la 1 iulie 2009 sau recuperarea Tezaurului României aflat la Moscova. Sunt promisiunile Cabinetului Boc cu care acesta speră să obţină luni votul de învestitură în Parlament.

Coaliţia de guvernare formată de PSD+PC şi PD-L a reuşit să-şi elaboreze programul de guvernare, care, potrivit premierului desemnat Emil Boc, va fi depus vineri în Parlament şi dezbătut luni, la învestirea noului Guvern. Jurnalul Naţional vă prezintă principalele prevederi ale acestui document, postat în întregime pe www.jurnalul.ro. Emil Boc a ţinut însă ieri să facă precizarea că forma programului de guvernare pe care a primit-o ieri presa nu este cea finală, acesta urmând să fie finisat azi.

Programul de guvernare are 29 de capitole şi “este elaborat într-un context internaţional caracterizat printr-o profundă criză financiară şi economică globală”, el acoperind perioada 2009-2012, adică întreg mandatul guvernamental. Printre principalele măsuri pentru reducerea impactului crizei economice şi financiare se numără menţinerea cotei de impozitare de 16%, acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, reducerea numărului de taxe şi impozite, reducerea accizei la motorină la 21 euro/tonă, modificarea coşului de preţ la energia electrică şi gaze naturale pentru diminuarea facturii la populaţie, stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată de 600 RON începând cu 1 ianuarie 2009, creşterea salariului minim brut pe economie astfel încât să atingă 50% din salariul mediu brut pe economie până la sfârşitul anului 2012, ţintirea unui salariu minim brut de 500 euro la data intrării României în zona euro, asigurarea sustenabilităţii financiare a sistemului public de pensii în condiţiile menţinerii valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, asigurarea unei pensii sociale minime garantate care să completeze pensia până la 350 lei lunar pentru toţi pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă începând cu 1 iulie 2009, dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 iulie 2009.

ÎNVĂŢĂMĂNT
Se precizează că Executivul va respecta Pactul Naţional Pentru Educaţie şi va aloca 6% din PIB pentru acest domeniu, va promova un sistem de salarizare bazat pe performanţă, concordant cu statutul cadrelor didactice în societate, va declara prin lege educaţia timpurie ca bun public şi o va finanţa de la stat, va încuraja şi susţine iniţiativele locale şi private pentru construirea de creşe, va introduce grupa pregătitoare în învăţământul obligatoriu, va asigurara funcţionarea sistemului de credite pentru finanţarea studiilor universitare, va construi cămine noi pentru circa 10.000 de studenţi.

SĂNĂTATE
Viitorul guvern şi-a propus creşterea graduală a resurselor alocate din PIB în cicluri bugetare multianuale, astfel încât până în 2012 să se ajungă la 6% din PIB, înfiinţarea de centre multifuncţionale în special în mediul rural, informatizarea sistemului sanitar, introducerea sistemului de evaluare a performanţelor manageriale la toate nivelurile, dotarea cabinetelor medicale cu aparatură de diagnostic şi tratament astfel încât după 4 ani să existe un nivel standard de dotare în toate cabinetele din ţară, concesionarea şi/sau vânzarea cabinetelor medicale de la stat către medicii care le deţin în administrare, compensarea în proporţie de minimum 90% din preţul de referinţă a medicamentelor pentru pensionari şi persoane cu venituri mici, asigurarea de medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenţi, gravide şi lăuze, asigurarea caravanelor medicale (radiologie şi laborator de analize) în zonele rurale şi greu accesibile constituite din 15-20 unităţi mobile repartizate geografic. Familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse. Se prevede creşterea alocaţiei de stat pentru copii, în perioada 2009-2012, la suma de minimum 200 de lei, acordarea de gratuităţi în accesul la educaţia primară a copiilor din familiile sărace, mai ales din mediul rural (uniformă, rechizite, transport) şi din cadrul etniei rome, dezvoltarea sistemului de consiliere juridică gratuită, precum şi a serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice, eliminarea condiţiei discriminatorii a femeii pe piaţa muncii, în viaţa social-economică, culturală şi politică, prin introducerea unei reprezentări minimale a femeilor în Parlament şi în primele două linii ierarhice ale guvernului, începând cu următorul ciclu electoral (2012).

TINERET ŞI SPORT
Se prevede elaborarea programului pentru asigurarea unei prime case pentru tineri, în care vor fi implicate autorităţile publice, pentru rezolvarea problemei locative a tinerilor, construirea de locuinţe sociale pentru tineri pe întreg teritoriul ţării, acordate iniţial în regim de închiriere, acordarea de facilităţi pentru tinerii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă, acordarea de facilităţi economice şi fiscale pentru companiile care angajează tineri, introducerea unui număr de minim 3 ore de sport pe săptămână în programa şcolară.

SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ
Viitorul guvern şi-a propus creşterea gradului de acces al populaţiei la serviciile publice informatizate la un procent de 20%, creşterea la 45% a procentului locuinţelor cu acces la internet, creşterea la 60% a procentului firmelor care utilizează internetul ca principal mijloc de interacţiune cu instituţiile statului.

INFRASTRUCTURA
La capitolul obiective, viitorul Guvern îşi propune: mărirea perioadei de garanţie a lucrărilor realizate pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport; creşterea vitezei tehnice proiectate pe calea ferată în medie cu 25% şi reducerea timpului de circulaţie cu 50% faţă de cel actual la trenurile de călători şi marfă, dar şi reducerea constantă a numărului de victime din accidentele de circulaţie. Pentru aceasta, printre direcţiile de acţiune stabilite se numără modificarea legislaţiei privind licitaţiile, în sensul eliminării principiului “cel mai mic preţ câştigă” (despre care se spune că s-a dovedit a fi păgubos), introducerea respectării termenelor parţiale drept condiţie de reziliere unilaterală a contractului şi instituirea unui mod de colectare echitabil a taxelor pe infrastructura rutieră conform principiului “plăteşti cât şi cum foloseşti”.

AGRICULTURA
Printre obiective se găsesc elaborarea de programe multianuale pentru susţinerea financiară a agriculturii şi extinderea suprafeţelor de păduri la 30% din suprafaţa României. Ca şi direcţii de acţiune se menţionează reducerea accizei la motorină pentru lucrările agricole la pragul minim din UE, de 21 euro/tonă, creşterea subvenţiei, din resurse proprii, pentru domeniile prioritare, cu precizarea ulterioară că nivelul mediu al subvenţiilor pentru toate tipurile de sprijin acordate sectorului agricol va fi anual de 1.500 lei/hectar.

POLITICA FISCAL-BUGETARĂ
Un important obiectiv de guvernare este menţinerea cotei de impozitare directă de 16% a veniturilor şi asigurarea echităţii în repartizarea sarcinii fiscale pentru persoanele cu venituri mici, prin acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale. În categoria direcţii de acţiune sunt cuprinse simplificarea sistemului de taxe, impozite şi tarife parafiscale; impozitarea suplimentară a câştigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi; majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege; TVA redusă la 5% pentru alimente de bază, concomitent cu creşterea TVA la produse de lux la 25%; perceperea unei TVA de 19% şi la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice şi impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale.

REFORMA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
Printre direcţiile de acţiune se numără: acordarea dreptului autorităţilor locale de a modifica nivelul impozitelor şi taxelor locale în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţie; alocarea cotei defalcate de 47% din impozitul pe venit la bugetul local în funcţie de domiciliul fiscal al contribuabilului, nu al angajatorului; alocarea integrală la bugetele locale a sumelor provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice, întocmai ca în cazul celor provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice; abrogarea prevederilor prin care au fost centralizate impozitul pe tranzacţiile imobiliare şi taxele judiciare de timbru. În privinţa gestionări resurselor umane se prevede revizuirea modalităţii de remunerare a aleşilor locali în relaţie cu statutul de demnitar al acestora.

JUSTIŢIE
Pentru coerenţa legislativă, se propune renunţarea la excesul în utilizarea mecanismului legiferării în regim de urgenţă, inclusiv definirea legală amănunţită şi limitativă a domeniilor în care se poate reglementa prin ordonanţe de urgenţă.

POLITICĂ EXTERNĂ
Printre obiective se numără susţinerea integrării Republicii Moldova în UE, dar şi acţiunea politico-diplomatică susţinută în vederea recuperării Tezaurului României aflat la Moscova.

Planuri mari la autostrăzi
Noul guvern îşi propune să realizeze nu mai puţin de 1.200 de km de autostradă până în 2012, plus să înceapă lucrările la alte două porţiuni de autostradă. Iată cum arată aceste planuri, tronson cu tronson: finalizarea coridorului IV paneuropean Nădlac – Constanţa (total 855 km) la nivel de autostradă până în anul 2012, cu excepţia tronsonului Sibiu-Piteşti (120 km), ce va fi realizat prin concesiune cu finalizare în 2013-2014; finalizarea porţiunii între Borş şi Târgu Mureş (254 de km) din Autostrada Transilvania (total 415 km), urmând ca porţiunea între Târgu Mureş şi Braşov (161 km) să fie finalizată în 2013-2014; finalizarea tronsonului de Autostradă Bucureşti – Comarnic (110 km), urmând ca tronsonul Comarnic – Braşov (56 km) să fie realizat prin concesiune cu finalizare în 2013-2014. În plus, se prevede realizarea conexiunilor dintre autostrăzile A1 şi A2, prin realizarea la nivel de autostradă a centurii de tranzit a Bucureştiului, porţiunea de nord până în anul 2012 şi a porţiunii de sud până în anul 2014; completarea şi lărgirea la 4 benzi, până în anul 2011, a porţiunii de nord (A1 – Otopeni – A2) din centura periurbană Bucureşti (existentă) şi finalizarea, până în anul 2013, a porţiunii de sud. Se doreşte şi începerea lucrărilor la noi tronsoane de autostradă, după cum urmează: Autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani (108 km), parte a coridorului IX paneuropean şi la Autostrada Focşani – Saboani (140 km); Autostrada Târgu Mureş – Iaşi (300 km) şi la Autostrada Sudului Bucureşti – Alexandria – Craiova (170 km); Autostrada Lugoj – Caransebeş – Orşova – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat, parte a coridorului paneuropean IV B.

(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: