luni, decembrie 29, 2008

Urmaşul Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al II-lea


Cineva spunea că secolul XXI va fi religios sau nu va mai fi. Religia a ajuns însă, din păcate, un instrument politic manipulativ. Iată de ce succesorul Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al II-lea (să ne amintim şi de moartea suspectă a prorpiului patriarh Teoctist) succită un interes deosebit.

Un reformator vine la conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, după ce Patriarhul moare în condiţii misterioase
07-12-2008
Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, ales sâmbătă succesor interimar al patriarhului Aleksei al II-lea, este considerat un reformist în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, relatează AFP. Moartea lui Aleksei a devenit, la fel ca aceea a patriarhului Teoctist, în România, subiect de dispută publică. O altă coincidenţă interesantă este legată de cv-ul mitropolitului Kiril. Ca si actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de asemenea considerat un reformist, Kiril a studiat în Elveţia. Dacă traseul celor doi va fi în continuare similar, Kiril va ajunge Patriarh al Rusiei, după o perioadă de interimat.
Cât priveşte cauza morţii lui Aleksei al II-lea, iniţial s-a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi vorba despre un infarct, autorităţile ecleziastice, dar şi cele civile fiind destul de rezervate în a furniza detalii. Ulterior, în Moscova au apărut zvonuri potrivit cărora ar fi vorba despre un suspect accident rutier. Potrivit unui site rus specializat în probleme religioase, credo.ru, surse din Patriarhie şi din forţele de ordine ar fi declarat că Aleksei al II-lea ar fi încetat din viaţă în urma unui accident rutier. Patriarhul a oficiat joi o liturghie într-una dintre bisericile din Kremlin şi, potrivit participanţilor citaţi de credo.ru, "era în stare bună, discuta cu asistenţa şi nu se plângea de probleme de sănătate".

Atac informatic la site-ul Patriarhiei
Patriarhia a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar fi fost vorba de un accident rutier, relatează AFPşi a precizat că o comisie va stabili cauza morţii patriarhul rus Aleksei al II-lea. "O comisie medicală lucrează pentru a stabili cauzele morţii sale", a declarat un purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vladimir Vighilianski, citat de agenţia de presă RIA Novosti. "Comisia îşi va formula concluziile, iar noi vi le vom împărtăşi", a adăugat el, refuzând să precizeze la ce oră a decedat Aleksei al II-lea şi cine i-a descoperit trupul neînsufleţit. Şi un alt reprezentant al serviciului de presă, Aleksandr Volkov, a negat zvonurile privind un accident rutier. "Versiunile publicate în unele ziare, potrivit cărora patriarhul ar fi avut un accident rutier, nu corespund realităţii", a declarat el, citat de Interfax. Potrivit unor surse, site-ul Patriarhiei a fost blocat vineri pentru a împiedica publicarea unui comunicat privind cauzele morţii. Vladimir Vighilianski a vorbit, însă, de un "atac informatic", timp de peste două ore, vizând site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei.
http://www.gardianul.ro/upload/2008/12/news_img_125661_91682.jpg
Kiril, un diplomat al ortodoxiei ruse
În vârstă de 62 de ani, influentul şef al departamentului pentru relaţii externe din cadrul Patriarhiei s-a născut într-o familie de preoţi la Leningrad, actualul Sankt Petersburg. După ce a studiat la Academia ecleziastică din Leningrad, a început să predea în acest centrul de învăţământ. Numit în 1970 secretarul personal al mitropolitului Nikodim de Leningrad, el nu renunţă la activitatea de profesor. Devenit arhimandrit în 1971, Kiril este numit reprezentantul Patriarhiei Moscovei pe lângă Consiliul mondial al Bisericilor din Geneva şi îl însoţea periodic pe patriarhul de atunci, Pimen, în deplasările în străinătate, mai ales în Orientul Mijlociu, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia şi România. Si Patriarhul Daniel este legat de Elvetia, fiind profesor asociat in Geneva si lector la Institutul Ecumenic din Bossey. Începând din decembrie 1974, conduce Academia ecleziastică din Leningrad.Ales în 1975 membru al comitetului central şi executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, el stabileşte contacte cu responsabili ai Bisericilor din străinătate, printre care Biserica Catolică. În 1989, Kiril este numit şef al departamentului pentru relaţii externe din Patriarhia de la Moscova, înainte de a deveni mitropolit, doi ani mai târziu.
http://www.gardianul.ro/upload/2008/12/news_img_125661_91683.jpg

(sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: