marți, decembrie 16, 2008

Guvernul varianta 16.12.2008


declaratii_16122008Emil Boc: Am definitivat structura Guvernului, are următoarea formulă: Primul ministru, 18 ministere, vicepremierul şi 1 ministru pentru relaţia cu Parlamentul. În total 21 de membri ai cabinetului. Repet: Premier, vicepremier, 18 ministere şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul în sensul că nu are un portofoliu concret cum au ceilalţi miniştri, dar asigură, evident, ca membru al cabinetului relaţia cu forul legislativ al României. Vă pot da citire şi denumirii ministerelor: Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Mediului, Finanţelor Publice, Justiţiei şi Libertăţilor Publice, Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Educaţiei Cercetării şi Inovării, Administraţiei şi Internelor, Apărării Naţionale, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Turismului, Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Mircea Geoană: Da, pe lângă definitivarea structurii de Guvern am stabilit ca în cursul după-amiezei de mâine să finalizăm forma programului de guvernare. Aş vrea să precizez că ceea ce eventual a apărut în presă în acest moment reprezintă o formă intermediară. Mâine cele două formaţiuni vor avea o lectură politică a programului de guvernare. Dorim ca mâine seară să fim gata şi să putem astfel respecta graficul pe care ni l-am propus, acela ca vineri primul ministru să înainteze Parlamentului programul de guvernare şi lista propunerilor de miniştri pentru cabinetul condus de domnul preşedinte şi viitor prim ministru Emil Boc. De asemenea, am stabilit astăzi că din punct de vedere al propunerilor nominale cele două formaţiuni să îşi convoace forurile de decizie respective. La noi, la PSD, vom convoca comitetul executiv în cursul zilei de joi, astfel încât în timp util, înainte de vineri, să putem să avansăm propunerile de miniştri din partea PSD-ului şi, evident, propunerile avansate de către partenerii de la PD-L. Suntem în continuare în graficul propus. Astăzi am putea să spunem că sunt reunite condiţiile ca noul Guvern al României, susţinut de majoritatea, coaliţia Parteneriatului pentru România, să fie învestit de către Parlamentul României luni, 22, şi domnul prim ministru Boc a avansat deja intenţia de a avea o primă şedinţă de Guvern imediat după aceea, aşa cum Parlamentul României se va întruni pentru a putea să dea abilitarea necesară noului Guvern pentru a întreprinde măsurile necesare şi imediate în conformitate cu programul de guvernare. Deci suntem astăzi, practic, într-o formă extrem de avansată. Graficul pe care ni l-am asumat şi pe care şi preşedintele României l-a confirmat va fi respectat. Suntem astăzi convinşi că pe 22 avem un nou Guvern după această perioadă de negocieri foarte intensă.

Reporter: Ce portofolii revin PSD-ului?

Mircea Geoană: Încă nu. De aceea am dorit ca în cursul zilei de mâine să putem să avem această discuţie între noi pentru a putea să vedem conform principiului parital care sunt portofoliile care revin formaţiunii conduse de domnul preşedinte Boc şi cele care revin formaţiunii conduse de mine. De aceea în cursul zilei de mâine vom avea această operaţiune obligatorie, iar în cursul zilei de joi de abia, cu tot interesul presei, de abia joi vom avea persoanele, colegi şi colege, care vor fi propunerile noastre pentru Guvernul României. Comisiile Parlamentare au fost deja avertizate, după ce se vor forma vineri să rămâne în dispozitiv de lucru peste week-end. De aceea sâmbătă şi duminică miniştrii vor fi audiaţi în comisii de specialitate, astfel încât plenul reunit de luni să permită votul de învestitură al noului Guvern al României.

Reporter: PSD va avea un portofoliu în plus?

Mircea Geoană: Suntem în interiorul înţelegerii noastre de structură paritară. Un prim ministru şi un vice prim ministru. Aţi observat că din lista prezentată de domnul preşedinte Boc a fost făcută o enumerare a acestora. Se va realiza principiul paritar pe care l-am stabilit ]n protocolul nostru.

Reporter: La Ministerul Justiţiei?

Mircea Geoană: La Ministerul Justiţiei va fi un independent. Vom avea în cursul zilei de mâine o discuţie cu privire la desemnarea acestui important portofoliu conform înţelegerii noastre. Va fi un independent care să asigure continuarea reformelor în justiţie.

Reporter: PSD îşi păstrează dreptul de primă opţiune în alegerea ministerelor?

Mircea Geoană: Conform protocolului semnat de către cele două formaţiuni. Mulţumim.

Reporter: Domnule Boc veţi accepta tehnocraţi sau veţi dori tehnocraţi în viitorul Guvern sau preferaţi oameni politici?

Emil Boc: Vom avea cel mai performant Guvern al României după 1989. Vă mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 15:58)

(sursa: http://www.monitoring.ro)

Niciun comentariu: