joi, decembrie 11, 2008

GEORGE BALASU


Editor, publicist, figura marcanta a exilului romanesc
GEORGE BALASU

George Balasu s-a nascut la 8 mai 1924 in Turtucaia, judetul Durostor. Dupa absolvirea gimnaziului "Regina Maria" din Turtucaia si a liceului "Radu Negru" din Fagaras, a obtinut diploma de bacalureat de la liceul "Mihai Eminescu" din Bucuresti, in 1943. A frecventat timp de doi ani cursurile Scolii de Ofiteri de Geniu din Bucuresti, iar in 1945 s-a inscris la Facultatea de Farmacie a Universitatii din Bucuresti.
Urmarit fiind, datorita convingerilor sale national-crestine si anticomuniste, si-a intrerupt studiile si a lucrat ca tractorist timp de doi ani, in judetul Timis.
In 1949 trece frontiera romano-iugoslava, dar dupa un an si jumatate de inchisoare si lagar in Iugoslavia, fuge in Italia, de unde in 1951 emigreaza in Canada.
In 1955 isi reia studiile, iar in 1959 obtine diploma Facultatii de Farmacie de la Universitatea din Toronto. Lucreaza apoi ca farmacist in orasul Hamilton, Ontario, Canada.
Din momentul sosirii in Canada, George Balasu si-a reluat activitatea romaneasca. In 1957, impreuna cu alti refugiati romani, infiinteaza Asociatia Culturala Romana din Hamilton. Inzestrat cu un spirit organizatoric deosebit, se impne ca unul dintre conducatorii comunitatii romanesti din Hamilton. Fiind membru activ al Bisericii Ortodoxe Romane "Sfantul Gheorghe" din Toronto, a fost de mai multe ori ales in Consiliul Episcopiei Ortodoxe Romane din America si Canada. A ocupat functia de vicepresedinte al Uniunii si Ligii Societatilor Romane Americane.
In anul 1976 infiinteaza ziarul "Cuvantul Romanesc", cu sediul la Hamilton, al carui director este si astazi. Ziarul a reprezentat de-a lungul anilor tribuna ideologica de lupta pentru eliberarea Romaniei de comunismul inrobitor, glasul Romanilor din exilul de pe toate continentele. Astazi dupa atatia ani de aparitie neintrerupta, el este cel mai raspandit ziar editat de exilul romanesc. Editorialele semnate cu regularitate de George Balasu au devenit deja antologie a jurnalismului din exil.
In paralel cu ziarul functioneaza Editura "Cuvantul Romanesc", unde au vazut lumina tiparului carti valoroase, din care am putea aminti, "Poezii din inchisori" culese de poetul Zahu Pana si "Pitesti" de Dumitru Bacu.
La "Campul Romanesc" din Hamilton, proprietate a Asociatie Culturale Romane, a fost infiintat Centrul Cultural "Nae Ionescu", unde prin contributia sa ca director, a organizat "Saptamanile Culturale", eveniment de nivel academic, la care prin conferinte, mese rotunde, forumuri au participat reprezentanti ai exilului romanesc din lumea toata.
George Balasu este unul din fondatorii evenimentului cultural "Romfest", din SUA si Canada, din care insa mai tarziu s-a retras.
Urgenta Cerintelor Morale
În complexul crizei de azi din tara, extinsa ca timp si confuza fara limite în toate sectoarele, se desprind în zilele noastre o serie întreaga de aspecte care sunt fundamentale pentru orice pozitie politica serioasa în strânsa relatie cu realitatea nationala. Exista o serie întreaga de participanti în complexul politic de azi, unii chemati, iar cei mai multi nechemati; aceasta este una dintre problemele majore ale complexului politic: inexistenta unei elite politice românesti în gândire si simtire. Avem azi neaparata nevoie de o unitate de vederi a guvernarii, în scopul unei refaceri morale. Nu se mai poate continua cu principiile imorale ale marxismului degradant si nici cu oamenii pregatiti în climatul acestuia, pentruca ei nu înteleg realitatile de azi. Nu au nici pregatirea necesara si nici nu au primit de nicaieri mandatul de conducere statala a unei comunitati nationale. Pâna ce nu se schimba mentalitatea politica existenta azi, în România nu vor exista sanse de progres, indiferent despre care sector se vorbeste.
În contextul refacerii morale, trebue sa vorbim în mod accentuat despre refacerea educatiei nationale, ca un instrument de coordonare pedagogica. Sistemul educatiei nationale a fost mutat de catre conducerea pecereului din fagasele firesti în care fusese asezat în România antibelica.Tot ce s-a scris în perioada ocupatiei comuniste a fost o alterare flagranta a adevarurilor istorice privind România, precum si o denaturare grosolana a identitatii nationale si a conceptiei românesti despre viata, a viziunii proprii României, cu scopul direct de a lichida existenta nationala si cultura româneasca. Întreaga conceptie si ideologie comunista a fost fondata pe ideea de distrugere a oricarui fond cultural de expresie naturala si organica a spiritului românesc - asa cum a evoluat el dela începutul etnogenezei românesti. În perioada regimului comunist - instrument al bolsevismului dela Moscova - NUMAI EXILUL ROMÂNESC s-a straduit din rasputeri sa salveze valorile pe care le distrugeau comunistii, cei care nu aveau nici un sentiment national, aserviti total ideologiei internationalei comuniste. Cultura si spiritualitatea nationala au fost supuse unor degradari totale de catre intelectualii incompetenti ai vremii, sau de catre colaboratorii regimului de ocupatie, caci acei care au fost cu adevarat creatori, au fost asasinati în temnite, iar altii care i-ar fi putut urma - generatiile tinere - au fost desfigurati de educatia marxista, care n-a avut nici un fel de respect fata de valorile spirituale, culturale, artistice de secole ale poporului român. Sufletul si mintea româneasca au fost siluite în modul cel mai barbar, modelate fara nici un fel de dragoste fata de tezaurul national. Natiunea româna a fost redusa la o forma de existenta tribala, fara trecut si fara viitor, prin dogmele pagâne si aberante ale ideologiei de taraba vulgara ale gândirii lui Marx, Lenin si Stalin, cu discipoli de calitatea lui Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu.

Ziarul Cuvantul Romanesc

Ziarul "Cuvantul Romanesc"

Dupa Decembrie 1989, reformele care s-au facut în domeniul educatiei au fost de mântuiala, fara nici o referinta la aspectele nationale ale pedagogiei nationale. În contextul istoric de azi este imperativ necesar sa se gaseasca imediat personalitati calificate, din tara sau din Exil, care sa reorganizeze complet învatamântul românesc, cu eliminarea totala - radicala - a principiilor de pedagogie comuniste, eradicându-se încercarile PSD de "coafare" în social-democratie a educatiei românesti si în formatiunile cu un aparent caracter educational, pentru tineret. Este ironic faptul ca însisi Marx si Lenin au luptat si combatut social-democratia ca fiind nesanatoasa, un hibrid, o masca artificiala. PSD instaureaza si impune azi o falsa democratie, ce nu se aliniaza în nici un fel la formele politice traditionale ale Europei. Acestea, spre deosebire de varianta PSD, nu s-au îndepartat niciodata dela crestinismul european.
Tarile europene cu o reala democratie nu au înlaturat credinta crestina din valorile lor fundamentale. Cel mai recent si elocvent exemplu este proiectul de constitutie al Uniunii Europene, în care traditia crestina a fost inclusa. Daca PSD va continua sa înlature elementele specifice crestine, pe ce temei va mai putea sa se construiasca o societate noua româneasca, în stare sa reprezinte o comunitate morala unitara? Ce rost mai are în lume o societate care nu este întemeiata pe un principiu moral? Nici domeniul economic nu poate fi organizat fara o morala crestina. Se poate vedea clar unde a dus lipsa de morala si de dragoste crestina ca virtute sociala, în toate încercarile esuante de "restaurare" economica a României. Cum altfel se poate explica aceasta coruptie catastrofala a social-democratiei românesti de azi, pe care se fundamenteaza guvernarea PSD? Nu se poate îndrepta situatia economica dezastruoasa de azi fara revenirea la valor ile morale si de virtute româneasca ale dragostei crestine. Fara dragoste de neamul tau nu poti si nu ai dreptul sa conduci o natiune doar în numele falselor valori social-democratice. Iar social democratia de azi din România a dovedit pe deplin ca nu este legata de interesele nationale si, ca atare, va fi aruncata la groapa de gunoi a istoriei - ca sa folosim o expresie atasata de ideologia comunista.
* Articol aparut in "Cuvantul Romanesc", 2001

(sursa: http://www.alternativaonline.ca)

Niciun comentariu: