miercuri, decembrie 10, 2008

Ministerul Culturii desfiinţează publicaţii culturale


Click pentru a inchide
The image “http://literatorul.files.wordpress.com/2007/12/coperta-revista-literatorul.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.mlr.ro/pozemarite/deppm/editare/manuscriptum2000.jpg

"Manuscriptum" si "Contemporanul", desfiintate de Ministerul Culturii

Romania Libera - Miercuri, 10 Decembrie 2008

Guvernul a aprobat o hotarare prin care mai multe publicatii din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) se desfiinteaza, iar personalul angajat va beneficia de somaj.


Este vorba despre reviste culturale cu vechime, precum "Contemporanul", "Literatorul", "Manuscriptum", "Desteptarea aromanilor", "Moftul roman", "Albina", "Teatrul", "Universul Cartii", "A Het", "Korunk", "Vilnie Slovo",

"Muvelodes" si "Biblioteca". Unele dintre ele si-au incetat aparitia, precum "Moftul roman", altele au iesit pe piata cu sprijinul altor parteneri.
Virgil Nitulescu, secretar general al MCC, initiatorul proiectului, ne-a declarat ca era necesara aceasta masura, dat fiind faptul ca publicatiile respective nu mai existau ca persoane juridice in fapt. "Ca persoane juridice nu mai existau in fapt de mult, dar erau agatate in subordinea ministerului ca institutii publice, institutii care nu mai functionau ca atare de circa cinci ani. Procedurile au fost lungi, dar necesare. Unele dintre publicatii apar, dar nu ca institutii publice, si sunt sprijinite de societati comerciale.

Vom achita datoriile lor, acumulate pana acum din vina acestor societati comerciale care nu au recunoscut datoriile lor ca active si pasive", ne-a explicat Virgil Nitulescu. Modificarea hotararii de guvern privind organizarea si functionarea MCC, adoptata pe 4 decembrie, precizeaza, de altfel, ca "activul si pasivul ziarelor si revistelor la care face referire (...) vor fi preluate de MCC, in cazul celor care se desfiinteaza, sau de institutia care le preia activitatea, in cazul celor transferate sub alta autoritate". Predarea si preluarea se vor face in termene stabilite tot prin acest act normativ, intre 60 si 90 de zile de la intrarea in vigoare.

"MCC nu a sprijinit «Contemporanul», desi aceasta a avut statutul de institutie publica"
Aura Christi, redactorul-sef al revistei "Contemporanul", ne-a precizat ca situatia publicatiei este incerta de mult timp. "MCC nu a sprijinit «Contemporanul», desi are statutul de institutie publica, subordonata acestui minister. Costurile de productie pentru o revista au ajuns, in conditiile actuale, la 200.000 de lei, dar contributia MCC a fost de maximum 20-30.000 lei, adica undeva la 10-15%. In aceste conditii, «Contemporanul» avea acelasi statut ca si celelalte publicatii. Noi am aparut cu sprijinul Fundatiei Culturale Ideea Europeana si suntem o revista nonprofit. O facem datorita traditiei. «Contemporanul» se numara printre putinele reviste care au aparut la 1881, practic face parte din patrimoniul cultural al tarii.

Insa redactia a avut de suferit inca din 1997, cand, sub conducerea domnului Ion Caramitru, Ministerul Culturii ne-a scos in strada. Nu va pot spune in ce stres ne-am desfasurat anii acestia activitatea si ce temeri am trait, daca nu cumva gasim usile sigilate sau materialele salvate pe calculator, disparute. Am avut procese cu RAPPS timp de trei-patru ani, iar acum ne temem ca vom fi nevoiti sa ne mutam iar din sediul din Piata Amzei, pentru ca imobilul care ne gazduieste trebuie sa intre in reparatii capitale. Ar fi bine ca MCC sa plateasca datoriile revistelor, asa cum se precizeaza in hotararea de guvern, si sa nu mai vada sediile revistelor literare ca pe sediile unor centre de afaceri", ne-a explicat Aura Christi.
E adevarat, prestigiul revistelor culturale este castigat in timp, insa piata de consum a devenit o piedica, publicul fiind din ce in ce mai putin interesat de asemenea produse. Majoritatea titlurilor ajung doar in biblioteci sau se vand la Muzeul Literaturii din Bucuresti, de pilda.


Horia Garbea: "Nu are cum sa afecteze publicatiile"
Horia Garbea, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din Romania, crede ca este vorba pur si simplu de o corectare birocratica: "Trebuie sa fie vorba despre o chestiune juridica, administrativa. Nu are cum sa afecteze publicatiile. stiu, de pilda, ca revista «Contemporanul» apare cu sprijinul Fundatiei Ideea Europeana, nu cu cel al MCC. Cred ca este o chestie pur birocratica, prin care se arata clar ca ministerul nu se mai ocupa deloc si isi incheie socotelile astfel cu aceste publicatii". Scurt si raspicat.
Bunaoara, revista "Biblioteca" se va salva, fiind trecuta automat sub egida Bibliotecii Nationale a Romaniei. Ramane de vazut daca institutia va avea banii necesari pentru aparitia revistei, tinand cont ca sursele financiare vor fi folosite pentru achizitii si pentru eliberarea unei aripi din institutie, pierdute in toamna aceasta in urma unui proces de retrocedare.


Revista "Muvelodes" va trece sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj. Redactorul-sef al revistei, Szabó Zsolt, a precizat intr-un interviu ca redactia se afla numai formal sub autoritatea MCC, "pentru ca fonduri nu am mai primit de circa patru ani". "Korunk" incearca sa se descurce pe forte proprii, ca si pana acum, aplicand proiecte la Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Tot la AFCN a apelat si conducerea revistei "Manuscriptum" pentru aparitia celui mai recent numar. De altfel, maine, redactia, impreuna cu Muzeul Literaturii Romane, va organiza Gala anuala a Premiilor Manuscriptum, unde se vor acorda o serie de distinctii. si-au confirmat participarea Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, ceea ce dovedeste ca publicatia cantareste greu in viata literara contemporana si poate avea o viata cat mai lunga.

(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: