vineri, decembrie 26, 2008

Realism în blue


Uneori viaţa smulge binefacerea spirituală a omului şi-l lasă să zacă în animalul care a reuşit, după mii de ani, să vorbească articulat. Soluţiile financiare taie în carne vie întotdeauna la "surplusul" supravieţuirii, adică în zona artelor şi a luxului. Poate că luxul nu este o parte a omului şi una a "baştanului", dar arta? Poate omul exista în parametrii nominali fără artă?


Uniunea Artistilor Plastici, la a doua evacuare
Romania Libera - Vineri, 26 Decembrie 2008

» Uniunea Artistilor Plastici este in continuare in strada, fara sediu, dupa ce in urma cu cinci luni a fost evacuata din Casa Slatineanu. In aceasta perioada, angajatii UAP au lucrat in cladirea chioscului in curtea casei. Zilele acestea se pregateste de o alta mutare in galeria Artis, din cladirea Teatrului National din Bucuresti.

Dupa evacuarea sediului central al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP) din Casa Slatineanu, situata pe strada Nicolae Iorga nr. 21, s-a dat o adevarata batalie pentru gasirea
unor spatii adecvate desfasurarii activitatii specifice. Initial, au venit o serie de promisiuni, inclusiv din partea fostului primar Videanu, insa nimic nu s-a onorat. Daca o mica parte din obiectele de patrimoniu au fost depozitate in niste incaperi de la Casa Presei, birourile conducerii, contabilitatea, casieria si serviciul de expozitii trebuiau sa ramana intr-o zona centrala pentru usurarea accesului artistilor.


Astfel ca, pana in aceasta saptamana, o mana de oameni a lucrat in fosta curte a UAP, in cladirea chioscului care deservea artistilor pasageri. Un spatiu mic, ascuns in spatele cladirii retrocedate, impropriu, fara surse de caldura si, cel mai grav, umilitor pentru cei care mai lucrau aici si pentru artistii nevoiti sa treaca pentru rezolvarea diverselor probleme pe la sediu.

Serban Dumitru, presedintele UAP: "Ni s-a cerut noua sa dam ceva ca sa primim altceva"
Din discutiile purtate "prin targ", o serie de plasticieni nici macar nu aveau habar ca institutia mai functioneaza in vreun fel sau altul. Zilele acestea, conducerea UAP va primi gazduire de la Teatrul National din Bucuresti, in Galeria Artis – o galerie tot a Uniunii, aceasta fiind tot o adresa provizorie, dat find faptul ca sediul teatrului trebuie sa intre in reparatii capitale.
"S-a oferit domnul Caramitru sa ne gazduiasca temporar", ne-a declarat saptamana trecuta serban Dumitru, presedintele UAP. "Am facut tot ce s-a putut pana acum, am discutat la Guvern, la primarie, dar… ni s-a cerut noua sa dam ceva ca sa primim altceva… Am vorbit cu premierul Tariceanu, cu ministrul Culturii, Iorgulescu, dar deocamdata nu s-a putut rezolva nimic. Sincer va spun, astept cu nerabdare schimbarea Guvernului ca sa putem relua discutiile", a adaugat serban Dumitru.

Arhiva este depozitata in hale de productie si subsoluri
In vara, in ziua evacuarii, oamenii din UAP au fost nevoiti sa protejeze macar arhiva. Au gasit locatii precum galerii de arta, subsoluri, sali la combinatul fondului plastic, hale de productie, spatii, din pacate, improprii pentru ceea ce trebuie conservat. "Avem datoria sa conservam arhiva in primul rand, care este o arhiva istorica, pentru ca reprezinta toata activitatea si documentele mostenite de la Societatea Artistilor in perioada interbelica si, de fapt, de cand s-a infiintat aceasta institutie care are aproape 100 de ani. Ele trebuie depozitate cu grija. Avem, de asemenea, o colectie de patrimoniu. Este patrimoniul de lucrari de arta din colectia noastra, care, de asemenea, trebuie depozitat cu grija. In conditiile astea suntem disperati nu numai pentru acest aspect, ci si pentru faptul ca paralizeaza activitatea de administratie a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Aici se administreaza si galeriile de arta, si atelierele de creatie, si sunt contracte in derulare, sunt artisti care cerceteaza, artisti care au contracte in derulare, trebuie facute plati. Deci noi in clipa asta am inchis computerele, am inchis casieria, toate le-am depozitat in statii improprii, pentru ca nu avem inca un sediu, nu facem diligenta sa primim un spatiu si sa intram in posesia unui spatiu. Va fi foarte greu pentru ca utilitatile de care avem nevoie sunt destul de complicate pentru ca avem o multime de compartimente, dincolo de compartimente administrative, avem nevoie de sali de conferinte, de sali de protocol. Avem nenumarate filiale. Sunt 11 filiale pe specializari: pictura, sculptura…", explica la momentul evacuarii Petru Lucaci, unul dintre vicepresedintii Uniunii.


Casa Slatineanu a fost retrocedata Mariei Dumitrescu in baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, prin Dispozitia nr. 9678/27.08.2007.
Pentru ca imobilul este o cladire de patrimoniu, singurul cu drept de preemtiune in cazul vanzarii este MCC. Proprietarul a avansat suma de sapte milioane euro, insa ministerul nu si-a permis aceasta suma.

Oferta primariei pentru sediul UAP: casa cu bulina rosie
Pentru un sediu au primit tot felul de propuneri, fie de la Primaria Capitalei sau MCC, fie de la RAAPPS. Ultima a recomandat cateva camere mici in Casa Presei Libere, alte cateva si mai mici in zona Lipscani, intr-un spatiu impropriu si din cauza bulinei rosii afisate pe cladirea respectiva. Astazi, nici ofertele acestea nu mai sunt valabile.
Nici promisiunile nu au ajutat, dar nici Primaria Generala a Capitalei nu a incercat sa gaseasca vreo solutie pentru rezolvarea acestor probleme, desi Uniunea Artistilor Plastici are rol de utilitate publica, potrivit statutului sau si actelor juridice, ceea ce ar atrage, potrivit legii, ajutorul public, respectiv pe cel al administratiei locale sau al guvernantilor. Situatia ingrata in care a ajuns una dintre cele mai bogate uniuni de creatie cum era, e adevarat, la inceputul anilor ‘90, pare fara iesire. Un patrimoniu de exceptie, de la lucrari de arta pana la sedii si case de creatie/vacanta sau tabere de creatii, aproape totul pare spulberat in vant.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/2785963/4/uap-4.jpg(sursa foto MEDIAFAX)
In urma cu doar cativa ani, pe vremea cand presedinte era pictorul Zamfir Dumitrescu, UAP a fost nevoita sa organizeze o licitatie pentru vanzarea unor lucrari din propriul patrimoniu, pentru acoperirea unor datorii. Astazi, este saracita prin pierderea mai multor ateliere din toata tara sau a galeriilor de arta, patrimoniul imobiliar ajungand injumatatit. Tinerii artisti se indeparteaza de asocierea cu Uniunea incercand sa se dezvolte pe propriile picioare sau prin galerii particulare.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: