vineri, decembrie 26, 2008

Criza de la nivelul firului de iarbă


Citeam un articol scris de Nicoleta Dragomir în revista Ferma şi mă întrebam dacă nu cumva criza este un fel de "aşa nu se mai poate" economic, după cum şi puroiul irumpe la un moment dat din bubuiul copt. Poate că într-adevăr este o situaţie previzibilă economic şi "criza" este elementul de reglare a construcţiilor financiare. Am trecut cu toţii prin criza unui socialism care sfida instituţiile bancare occidentale şi achita zece miliarde de dolari rupând carnea de porc de la gura poporului. Acum va fi şi mai greu pentru că, pe lângă miliarde de euro datorie, România nu mai are porci de dat şi ei, occidentalii, nu mai au porci de primit. Şi atunci, ce e de făcut? Iată articolul:

O soluţie de criză: "criza de necesitate"
Agronomie, 17 Nov 2008 - 19:01, 5 comentarii
Nu ştiu sigur cum e pe la alţii, dar la noi, la români, cum încep lucrurile să se mişte puţin înspre bine, cum apare din senin o nouă criză care dă, evident, totul peste cap şi ne întoarcem cuminţi de unde-am plecat, dacă nu mai rău.

Nu ştiu sigur cum e pe la alţii, dar la noi, la români, cum încep lucrurile să se mişte puţin înspre bine, cum apare din senin o nouă criză care dă, evident, totul peste cap şi ne întoarcem cuminţi de unde-am plecat, dacă nu mai rău.

Analizând moda ultimelor "crize", constatăm că, în mare parte, ele au fost provocate de anumiţi factori (se poate "citi" şi anumite interese), care se traduc în economia noastră agricolă drept "mecanisme de reglare a preţurilor". Adică nu e câştigul pentru cine munceşte, ci pentru cine le potriveşte! Nu ştiu dacă are neapărat o răspândire mai largă acest raţionament, în ţara noastră însă, cei ce-l aplică au de câştigat, cu siguranţă, de pe urma "falselor crize".

Să analizăm o astfel de "criză de necesitate":

Aflaţi cine sunt X şi Y, ştiind că:

1. se dau: producţii relativ bune de cereale şi preţ mare la cereale

- cine are de câştigat la punctul 1: producătorul (agricultorul)

2. se cer: producţii şi mai mari de cereale şi preţ mic la cereale

- cine are de câştigat la punctul 2: necunoscutele X şi Y

3. pretextul invocat: criză economică mondială, recesiune

Rezolvare:

Pe fondul acutizării crizei economice mondiale, la noi preţurile cerealelor au început să scadă vertiginos, în condiţiile în care anul acesta s-au înregistrat producţii record. De teamă să nu rămână cu atâta recoltă pe cap, ştiută fiind o altă "criză", aceea a spaţiilor de depozitare, agricultorii au început să-şi vândă grânele la preţuri de nimic. Şi uite-aşa, X şi Y şi-au umplut silozurile cu investiţii minime, prin simpla punere în funcţiune a unui "mecanism de reglare a preţurilor". Să spunem un "mecanism propriu", care ţine de anumite interese economice, la fel de proprii.

Şi să mai spunem că UE a inventat pentru statele membre nişte mecanisme reale de intervenţie pe piaţă, menite să regleze fluctuaţiile de acest gen, care la noi sunt însă doar o vorbărie electorală şi nimic mai mult. Şi în agricultură ca la sănătate: avem tehnică ultramodernă în spitale de care nu beneficiază orice bolnav român de rând; dar, chipurile (pretextul), aparatura nu e folosită pentru că nu se pricepe nimeni să lucreze cu ea...

Vi se par cunoscute formulările de genul: "iminenta scumpire a alimentelor, pe fondul crizei petrolului... ", "anunţata criză a laptelui în Europa... ", "criza forţei de muncă... "?

Pe fondul unei situaţii economice mondiale, X şi Y au profitat din plin şi au dat naştere "falselor crize", pentru a rezolva probleme mai mari sau mai mici, pe care la un moment dat le-au scăpat de sub control. În prag de sărbători, românii, agricultori sau nu, îşi primesc cu vârf şi îndesat "răsplata" pentru că au fost cinstiţi, creduli şi muncitori până la epuizare: disponibilizări, scumpiri la alimente, energie, gaze etc. , impozite şi taxe cât se poate de mari şi de multe, salarii mai mici, prime şi bonificaţii zero. Dacă te duci pe la unele bănci să iei bani cu împrumut, pe dobânzi astronomice, evident, pe lângă că faptul că nu-ţi aprobă nimeni creditul, eşti suspectat din priviri şi catalogat din start drept un rău platnic. Dar suporţi cu stoicism, nu? Inclusiv când un funcţionăraş de doi la leu, după ce te-a analizat îndelung, cu pretenţii de mare cunoscător, te întreabă revoltat ceva de genul: "cum o să îţi achiţi tu ratele, dom’le, ca să-ţi amenajezi baia, când n-ai avut bani să-ţi cumperi vasul de toaletă care e crăpat de 20 de ani!"

Dar... pentru că am fost cuminţi şi am înţeles că ne confruntăm cu o "mare criză" (a lui X şi Y), primim oferte la autoturisme, la croaziere exotice de revelion, oferte 3 în 1 şi 1 produs plătit, 10 gratis sau reduceri foarte mari la apartamente, pe care mai puţin şi le cumpărăm doar cu buletinul.

Acestea fiind spuse, mai uitaţi-vă ce se întâmplă în jurul d-voastră... Cine şi de ce ar avea nevoie de o falsă criză economică... Cine face dintr-o problemă mondială un pretext pentru propriile avantaje... Şi veţi afla şi singuri necunoscutele sau cine stă în spatele acestor crize de necesitate...

În tot balamucul electoral care ne agasează cu insistenţă, mizând pe decizii cum nu s-au mai văzut şi auzit, menite să ne scoată din crizele economice care ne bat la hotare, şi în care ne aruncăm fără să ne invite nimeni, n-am reţinut nici o măsură realistă referitoare la agricultura României. Vorba unui mare român... în cazul ăsta "eu cu cine votez?". Că facem ce facem şi până la urmă vom ajunge în postura jenantă de a ne lăsa hrăniţi de alţii, când, cu puţin efort, putem noi să dăm de mâncare celor care se laudă cu o agricultură şi economie dezvoltată.

Nicoleta Dragomir
(sursa: http://www.revista-ferma.ro)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Craciun Fericit cu Sanatate! pentru Stimatul Bibliotecar de la Maxi!:)

Bibliotecaru spunea...

Sărbători Fericite, domnule Maxi!