duminică, decembrie 28, 2008

Întoarcerea la popor


Este evident că premierul nu mai poate funcţiona în actual soluţie instituţională. Nu este vorba neapărat vorba despre faptul că se construieşte o formulă de guvernare care nu are la bază soluţia politică şi nici soluţia competenţei ci doar pe cea a compromisului. Eu nu cred că se poate guverna având grijă doar de plata datoriilor către domeniul afacerilor şi către ţinta "facem orice pentru a fi realeşi". Avem nevoie de oameni de stat, avem nevoie de o nouă clasă politică, avem nevoie de principii. Clasa politică întrevede pericolul eşecului politicii în ansamblul ei şi, este evident, se îngrijorează de lipsa de reprezentare. Ce soluţii sunt, ce soluţii sunt propuse?... clasa politică doreşte schimbări mici care să nu tulbure prea tare starea de fapt.

Jurnalul.ro vorbeşte despre o soluţie propusă de domnul Adrian Năstase la domnia sa pe blog:

Adrian Năstase afirmă că a venit, “poate”, momentul unei discuţii serioase despre posibilitatea ca prim-ministrul să fie ales prin vot de către popor sau de către Parlament.

Liderul PSD scrie pe blogul personal că atunci “când un politician se retrage înainte de a începe, şi nu o face o singură dată, înseamnă, pur şi simplu, că are vocaţia retragerii”. El adaugă că cei care au ales la urne iniţialele unui partid tocmai pentru că acel partid le-a promis că victoria lor va purta un nume nu pot decât să fie dezamăgiţi. “Poate că e momentul să discutăm serios despre alegerea directă a primului ministru (de către popor sau de către Parlament). A ne preface doar că-l alegem ş punându-l pe afişe, plimbându-l prin faţa electoratului, desemnându-l să se lupte cu criza şi apoi înlocuindu-l cu un primar – este nu doar lipsă de respect faţă de alegători, dar chiar înşelătorie”, mai scrie Năstase.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Eu i-aş răspunde domnului Năstase că alegerea nu poate fi făcută decât în condiţiile în care competenţa este un criteriu al desemnării. Pentru a ajunge însă la acest nivel politic, este nevoie de o reformă radicală a vieţii politice şi a instituţiei politice. Ori această reformă se pare că nu o doreşte nimeni, orice schimbare este deci sortită eşecului din start. "Conştiinţa" este viciul şi soluţia problemei. Cât timp nu vom schimba criteriul de promovare politică după un anumit model de conştiinţă, degeaba sunt "soluţiile salvatoare".

Niciun comentariu: