marți, decembrie 30, 2008

Negru pe alb


Acte Normative Adoptate de Executiv

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, 30 decembrie 2008, mai multe acte normative, între care menţionăm:

· Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat şi de serviciu - Actul normativ interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. “Nimeni nu mai poate beneficia şi de pensie şi de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu în domeniul privat”, a precizat primul-ministru, Emil Boc. De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă stabileşte că persoanele care au primit plăţi compensatorii, cu ocazia pensionării, vor fi obligate să le returneze în cazul în care se reangajează în sistemul public. “Este vorba în special de persoanele care au lucrat în domeniul apărării, internelor, justiţiei – persoane care, cu ocazia pensionării, au primit sume foarte consistente, uneori de ordinul miliardelor de lei vechi”, a afirmat şeful Executivului.

· Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri financiar-bugetare - Actul normativ stabileşte cuantumul minim şi maxim al indemnizaţiei de creştere a copilului. „ Nici o mamă, care este angajată, nu va primi mai puţin de 8 milioane lei vechi, dar nici mai mult de 40 de milioane lei vechi, adică aproximativ o mie de euro. Această plafonare răspunde principiului solidarităţii. Persoanele care au salarii mari şi, în mod evident, contribuie cu o sumă mai mare la bugetul de asigurări sociale îşi vor găsi materializată această contribuţie mare la pensie”, a precizat primul-ministru Emil Boc. Şeful Executivului a arătat că legislaţia românească în domeniu este una dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană.

· Ordonanţă de Urgenţă privind reducerea unor cheltuieli la nivelul administraţiei publice, prin care se stabileşte ca ordonatorii de credite din cadrul autorităţilor publice să reducă cu 50%, faţă de acest an, cheltuielile alocate în 2009 pentru achiziţia de maşini, echipamente, mobilier, birotică. „Este încă un semn de raţionalizare a modului de cheltuire a banului public”, a afirmat şeful Executivului. O altă măsură inclusă în Ordonanţa de Urgenţă prevede ca numărul total al funcţiilor publice de conducere în cadrul instituţiilor publice să fie de maximum 12% din numărul total al funcţiilor publice.

· Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, potrivit căreia preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Răspunzând unei întrebări, primul-ministru a arătat că actul normativ adoptat astăzi de Guvern nu încalcă Legea fundamentală, întrucât nu se reglementează întreaga modalitate de organizare şi funcţionare a CSAT, ci este vorba despre o modificare punctuală a legii. „Nu se schimbă instituţia CSAT. Nu se schimbă din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării rămâne în continuare o instituţie în cadrele prevăzute in Constituţie”, a menţionat premierul Emil Boc.

. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri financiar-bugetare

. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiţiei

. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea unor acte normative

· Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii

· Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei

· Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului

· Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului

. HOTĂRÂRE privind unele măsuri pentru diminuarea cheltuielilor la entităţile cu capital majoritar sau integral de stat

. HOTĂRÂRE pentru abrogarea şi modificarea unor acte normative din domeniul sanitar

. HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 567 din 15 iunie 2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 30.12.2008

6 comentarii:

Anonim spunea...

Salut!Incepe sa-mi placa de Boc.Devine serios.Traim in Romania.Cand auzi de 4000 lei maxim pentru mamici,pare o suma colosala,dar mamicile sunt tot nemultumite.Nu inteleg ca avem criza.Boc a promis multe,dar incearca putin din ce a promis.Eu nu inteleg alta chestie.Daca e criza, de ce au aparut ministere noi?Astea consuma.Intr-un minister din asta trebuia sa intre si 'blonda'.Normal pe timp de criza trebuiau sa se reduca ministerele.Ar trebui si Parlament unicameral,pentru ca e criza.Ar trebui sa reduca si numarul masinilor,chiar sa le vanda si sa aduca si ei bani la buget.Sa mai foloseasca si logan,nu doar mercedes,jeep,bmw,audi...
In rest sarbatori fericite!La multi ani!

Bibliotecaru spunea...

Ministerul Turismului nu este nou, el a fost ca atare pe vremea lui Agaton, apoi s-a comasat cu alte ministere. Înainte de doamna Udrea el era în Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Structura ministerului nu s-a volatilizat, singurul lucru nou este că şeful are rang de ministru, deci probabil un salariu de ministru, o maşină, un şofer şi un SPP-ist este singura cheltuială în plus (din acest punct de vedere). Maşinile cele bune sunt numai la şefi, restul au Loganuri.

Nu cred că economiile se fac în acest sens, dacă maşinile sunt vândutze la licitaţii, tot baştanii pun mâna pe ele la preţuri derizorii, pentru că nu ştie nimeni despre licitaţie, după cum nu cred nici că economia apare din faptul că demnitarul în străinătate merge cu autobuzul, cu metroul şi nu cu taxiul. Economiile apar în momentul în care gândeşti ţara ca pe o corporaţie şi investeşti în ea cu scopul de a face profit în condiţii de eficienţă. Din păcate miniştrii nu mai văd în ministere ceva ce trebuie să mulţumească beneficiarul. De exemplu, ministerul învăţământului nu trebuie să satisfacă profesorii cu salarii mari, nu acesta este scopul lui, ci să scoată generaţii de oameni pregătiţi. Dacă toată lumea se gândeşte să taie de la infrastructură, adică ceea ce contribuie direct la pregătirea şcolarilor, elevilor şi studenţilor, pentru a mulţumi profesorii, învăţământul nostru va rămâne veşnic în epoca de piatră cu aparate vechi sau inexistente. Îmi amintesc că în facultate am avut laboratoare de maşini unelte, de încercări, de studiul metalelor... şi tot ce era în laborator era mai vechi de 20 de ani, unele maşini unelte aveau şi 30 de ani, pe altele scriau nume de Uzine de dinainte de naţionalizare. La sănătate, infrastructura cheltuită ani de-a rândul pentru satisfacerea salariilor suferă şi mai tare, pacienţii merg sute de km pentru un tomograf sau o dializă, sau chiar şi pentru un pansament în caz de urgenţă. Peste tot este aceiaşi situaţie. Eu nu zic să nu merită salarii aceşti bugetari, dimpotrivă, dar printre picături trebuiesc făcute investiţii pentru că altfel oamenii vor rămâne fără ştiinţă de carte sau vor îngrăşa pământul cimitirelor.

Bibliotecaru spunea...

Relativ la Ministerul Turismului...

7 Motive pentru a investi in Romania
Piaţă internă mare cu potenţial de creştere
Forţă de muncă bine calificată
Viitoare ţară membră UE
Stabilitate economică şi socială (lipsă conflicte etnice, religioase sau de altă natură)
Poziţia geografică la confluenţa Orient cu Occident
România este a doua ţară ca suprafaţă din SE Europei, după Polonia
In 2004, România a înregistrat a doua rata de creştere economică ca mărime din Europa Centrala şi de Est*
* Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) este estimata la 8,3%, conform departamentului de specialitate al Bank Austria Creditanstalt

7 Obiective turistice in Romania
Cetatea Sighisoara
Remarcabil exemplu de oras fortificat de mici dimensiuni; este considerată cel mai frumos sit de arhitectură medievala din România ; una dintre singurele cetaţi locuite din sud estul Europei; atrage anual un număr mare de vizitatori dornici să descopere atmosfera medievală ; este opera constructivă a coloniştilor germani din Transilvania (saşii), a căror cultură se apropie de sfarşit, datorită emigrării masive a acestora din ultimii ani.
Castelul Peles din Sinaia
Unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice din România; construit între anii 1875-1883, ca resedinţă de vară a regelui Carol I de Hohenzolleren - primul rege al Romaniei ; astăzi adaposteşte un muzeu cu colectii de picturi,sculpturi,armuri etc.
Castelul Bran
Remarcabil monument de arhitectură; Castelul Bran este legat de Contelui Dracula, care, conform legendei, obişnuia adesea să vină aici ; mulţi turişti vin să viziteze acest castel şi împrejurimile sale în căutarea adevăratei istorii ce a generat misterioasa legendă.
Bisericile de lemn din Maramureş
Sunt exemple remarcabile ale arhitecturii locale religioase, cu influenţe gotice interpretate intr-o maniera specifică; construcţii inguste dar inalte din lemn, cu turle caracteristice, inalte si subtiri, si acoperisuri simple sau duble, acoperite cu sindrila.
Bucovina
Manastirile cu fresce exterioare – se remarca prin exceptionala valoare a picturilor murale exterioare, capodopere ale artei bizantine, datand din secolele XV si XVI; 7 dintre ele, şi anume: Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava, Suceviţa, Voroneţ fac parte din patrimoniul UNESCO
Palatul Parlamentului
Este a doua cladire ca marime din lume, dupa cladirea Pentagonului, av ând o suprafata de 330.000 mp. La constructie, care a durat 6 ani (din 1983 pana in 1989) au participat 700 de arhitecţi şi aproximativ 20.000 de muncitori care lucrau în trei ture, câte 24 ore.
Cladirea numară 1.000 de încăperi şi include birouri, saloane de recepţie şi săli de conferinţe pentru reuniuni culturale, ştiintifice, politice. Aici îşi desfasoară activitatea Parlamentul Romaniei şi Centrul International de Conferinte.
Dunarea şi Delta Dunării
Al doilea fluviu ca lungime din Europa dupa Rin, Dunărea parcuge ultimii 1075 km pe teritoriul României, intrând în ţară la Porţile de Fier şi terminându-şi drumul în Delta Dunarii, cea mai reprezentativă din Europa şi una dintre cele mai complexe din lume. Delta Dunării reprezintă un obiectiv de mare atracţie prin prezenţa în cadrul ei a unei variate vegataţii şi faune – piscicole si ornitologice ; Aici există cea mai bogată şi mai variată faună ornitologică din Europa (peste 300 de specii de pasări, unele dintre ele declarate monumente ale naturii si ocrotite de lege).

7 Motive pentru a veni in Romania
Biodiversitate
Relief, Floră, Faună
Natura
Nepoluată
Destinaţie turistică
pentru 4 anotimpuri
Popor
Ospitalier şi Tolerant
Tradiţii Bogate
Bine păstrate, vii
Viaţă Culturală
Intensa
Mâncare Tradiţionala
Vinuri româneşti


Cam la atâta se reduce totul

Anonim spunea...

LA MULTI SI FERICITI ANI ! MULTA, MULTA SANATATE ! Lia

Anonim spunea...

Reducerea consumului este de inteles. Incercarea mare pentru noua alianta va fi pastrarea locurilor de munca. Daca ea va reusi, Romania srl va avea profit.
Va doresc un An Nou bogat sufleteste!

Bibliotecaru spunea...

Vă doresc şi eu un an nou fericit şi liniştit!