vineri, decembrie 12, 2008

Istorii îngropate


Descoperiri arheologice in judetul Giurgiu

Peste 6.000 de obiecte din piatra, os, corn, lut, cupru si ceramica, apartinand culturii Gumelnita, au fost descoperite in satul preistoric de la Pietrele, in Lunca Dunarii, la care lucreaza o echipa internationala de specialisti, ce a prezentat Jurnalul de sapatura 2002 - 2008, marti seara, la ICR. O echipa de aproximativ 30 de specialisti din diverse domenii, din Romania, Germania, Olanda, SUA, Bulgaria si Republica Moldova, studiaza de sase ani satul preistoric de la Magura Gorgana, din localitatea Pietrele, judetul Giurgiu, pentru a reconstitui lumea culturii neolitice Gumelnita, una dintre cele mai stralucite civilizatii din ultima jumatate a mileniului al V-lea i. Hr. Din descoperirile facute rezulta ca civilizatia era impartita ierarhic, se ocupa cu vanatoarea, pescuitul, agricultura sau tesutul, precum si alte activitati domestice. Nu lipsea comertul cu exteriorul, care se facea pana
la Marea Mediterana, pe cursul Dunarii.
Cele mai importante descoperiri facute in acest sat preistoric, avand intre 20 si 30 de case, pe o suprafata de 160/120 metri, nu sunt obiectele in sine, ci faptul ca au fost determinate strategii economice si de organizare sociala ale comunitatii care a trait acolo, in perioada aproximativa 4400 - 4200 i.Cr., dupa cum au apreciat cercetatorii.
Pana in prezent, au fost cercetate patru dintre case, din zone diferite ale tell-ului, dupa cum a precizat Meda Toderas, iar in acestea, dar si pe ulite, au fost gasite circa 5.300 de artefacte din piatra, os, corn, lut, cupru si Spondylus - un melc din Marea Mediterana.
Printre obiectele descoperire se numara topoare, varfuri de sageti, unelte de ascutit sau lustruit, ace de pescuit, statuete, figurine, carora li se adauga aproape 800 de vase de ceramica si peste 300.000 de cioburi. Obiectele din ceramica descoperite cantaresc circa opt tone, dupa cum a precizat Hansen. In plus, vasele sunt lustruite si decorate cu desene geometrice sau care imita valurile, realizate cu grafit.
Printre obiectele descoperite se numara, de asemenea, mai multe greutati de tesut din piatra, asezate in siruri paralele. Acestea au dus la identificarea existentei razboiului de tesut in comunitate, ceea ce ar putea constitui cea mai veche dovada a existentei acestei unelte in preistorie.
Toate obiectele descoperite vor ramane in patrimoniul Institului de Arheologie “Vasile Parvan” din Bucuresti, care va publica, in 2009, raportul de sapaturi din perioada 2002 - 2008, in revista Materiale si Cercetari Arheologice.
Bucurestenii pot vedea in continuare la ICR, pana pe 20 decembrie, o expozitie cu obiecte descoperite la Pietrele si fotografii ale acestora, gazduita de Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” cu ocazia prezentarii jurnalului de sapaturi.
(sursa: Cronica Română, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: