vineri, decembrie 12, 2008

Arta în coordonate româneşti


Este evident că românul are multe obsesii. Constrângerea la obsesie nu înseamnă însă limitare, dimpotrivă, înseamnă reacţia cumulativă, creativă şi negocierea valorilor.

Porcul, transformat in obiect de arta
Adevarul Online - Vineri, 12 Decembrie 2008

In luna septembrie a acestui an, in curtea Muzeului de Arta Comparata din Sangeorz-Bai (Bistrita-Nasaud) a fost taiat un porc prin metoda traditionala a injunghierii. Totul in numele artei.
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/762/761980.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Au luat parte la ritual sculptorul Maxim Dumitras, Lucian Muntean, fotoreporter la ziarul "Adevarul", si Cosmin Nasui, art director la "Foreign Policy" si "Adevarul literar si artistic", care au pus la cale un "Memorial" al milioanelor de porci ucisi de-a lungul vremii in apropierea Sarbatorilor de iarna.

Porcul ramas fara suflare, cu sangele rosu scurgandu-se la radacina unui copac, a fost infasurat in paie si perpelit pe-o parte si pe alta sub valvataia focului. Apoi, spalat si curatat, a fost urcat pe un soclu. Imbracat intr-o pasta de ghips, a devenit negativul pentru viitoarea opera de arta.

Toti acesti pasi, de la scoaterea porcului din cotet, injunghierea, parjolirea, sculptarea si apoi transarea lui pentru a fi pus in untura, au fost surprinsi de Lucian Muntean in sute de imagini (marturii in acest sens gasiti pe blogul dedicat animalului sacrificat - traiascaporcul.blogspot.com- si pe site-ul lucianmuntean.ro).

Porcul turnat in ghips a fost multiplicat. Asa au luat nastere porcul de fite "Barbie" (vopsit in roz), porcul de supermarket (cu cod de bare), porcul Panda (cu picioarele negre si corpul alb) sau porcul-peste (aluzie la vorba: nicio masa fara peste). "Nu eu am ales titlul expozitiei (n.r. - "Traiasca porcul"), dar imi place.

Pentru ca imi vine greu sa cred ca Porcul o sa moara. Nu cred ca modalitatile taranesti de crestere si ucidere a porcului or sa dispara in Romania asa de curand. In ciuda normelor UE, in ciuda Romaniei moderne si urbane, in ciuda tuturor", sustine Constantin Barbulescu, etnolog si istoric.

Cu porcul la Cotroceni

Lucian Muntean isi aminteste, copil fiind, cum tatal lui il lua, in fiecare an, in luna decembrie, la taiatul porcului.
"Inainte de Craciun participam la cate patru-cinci astfel de ritualuri de taiat porcul. A fost realmente o experienta", a continuat fotoreporterul ziarului "Adevarul".

Cosmin Nasui, art directorul "Foreign Policy", spune ca expozitia nu se adreseaza unui anume segment de public, vegetarieni sau carnivori. "Imaginea in sine a porcului a devenit un suvenir cultural autohton. In acest banal, comun, pe care il stim cu totii, poti sa gasesti frumusetea.

Urmatoarea etapa consta in editarea de carti postale cu mulajele porcilor din expozitie, care vor fi fotografiati in fata Guvernului, in fata Senatului sau la Cotroceni. Vederile turistice vor avea ceva neasteptat in ele: porcul", a apreciat Cosmin Nasui.

Dupa ce am urmarit situatia actuala a taierii porcului in satele din Ardeal, mi-am dat seama ca ritualul acesta n-o sa moara si nici imaginea porcului
Cosmin Nasui
art director "Foreign Policy"

(sursa: http://www.infoportal.ro)

Prin vară citeam pe un blog haios următoarea postare:

De porc (Illustration children book)
De cand am fost pusa la colt de un critic de arta care a spus despre una din lucrarile mele ca e "de porc", viata mea a devenit "de porc". Mi-am vopsit parul, a iesit "de porc", la serviciu atmosfera e "de porc", ma uit la TV, numai emisiuni "de porc", pana si friptura pe care o mananc e...."de porc"!
Asa nu se mai poate!
[deporc.jpg]
(sursa: http://manualpaper.blogspot.com/)

Dar poate nu aş fi scris despre arta porcului dacă nu aş fi zărit un crochiu al "mistreţului cu colţi de argint".
Lucrare de arta 'Porc mistret'
Lucrare realizata de artistul:
ANA MARIA DOTE

Categoria: Crochiuri
Tehnica: tus pe hartie
Dimensiune:A4

Pret fara TVA:
RON 100
EUR 25.6101621123
USD 33.7347771818

Pret cu TVA:
RON 103.8

Taxa de transport Bucuresti-destinatie se calculeaza ulterior

Trebuie să spun că am fost tentat să achiziţionez această lucrare, mai ales că aş fi ajutat o tânără, din păcate nu prea mai am unde să o pun pe pereţi, şi aşa sunt încărcaţi cu diferite amintiri.
http://www.fad.ro/thumbsmare.php?id=4609.jpg

Nume si Prenume: Stan (Dote) Ana-Maria. Data nasterii: 10. 03. 1983. Educatie si formare: - 2006 - 2008 Facultatea de Arte Plastice, Bucuresti- Master, sectia Pedagogia Artelor. - 2003 - 2006 Facultatea de Arte Plastice, Bucuresti, Sectia Pedagogia Artelor. - 2000 - 2003 Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Bucuresti. Expozitii: - 2008-Expozitia de grup,pictura,care a avut loc in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor-Sala Nicolae Grigorescu, cu ocazia finalizarii a doi ani de Master. - 2003-2006- Expozitii de grup organizate in incinta Facultatii de Arte Plastice. - 2002-2003- Expozitii de grup, pictura, organizate in incinta Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza. - 2003-Expozitia de grup,care s-a organizat la Centrul de Cultura-Deva,cu ocazia Olimpiadei Nationale De Arte Vizuale.
(sursa: http://www.fad.ro)

Niciun comentariu: