joi, decembrie 11, 2008

Emir Kusturica si The No Smoking Orchestra, in concert la Bucuresti


Ziarul Prahova - Joi, 11 Decembrie 2008
Celebrul regizor Emir Kusturica si grupul The No Smoking Orchestra au concertat aseara, la Sala Palatului din Bucuresti. Muzica si filmele lui Emir Kusturica, un artist polivalent, au impus Vestului modelul cultural balcanic, fara a copia nimic din mainstream-ul occidental. Kusturica a reusit sa transforme valorile traditionale autentice in succese comerciale si a facut celebra pe mapamond, gratie filmelor sale, muzica de inspiratie folclorica balcanica si cu sonoritati rock.
Kusturica a mai concertat la Bucuresti alaturi de The No Smoking Orchestra.
Dar de aceasta data, membrii formatiei au cantat in cadrul turneului de promovare "Time of The Gypsies".

Emir Kusturica pentru Cotidianul: “Muzica tehno este demnă de tot dispreţul”
10 Dec 2008 Victor Popescu

Cu patru ore înainte de a intra pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, regizorul şi muzicianul Emir Kusturica ne-a vorbit despre muzica punk şi despre insolita operă “Vremea ţiganilor”.
Kusturika
Puţin plictisit şi verificându-şi telefonul în aşteptarea unui SMS, regizorul filmului “Arizona Dream” ne-a vorbit în această după-masă despre proiectele sale muzicale şi cinematografice. L-am întrebat ce muzică mai ascultă şi s-a declarat un fan înrăit al punkului. “În tinereţe, ca de altfel şi acum, trupa mea preferată era The Clash, dar există multe alte formaţii foarte bune în lume, cum este Rage Against the Machine”, aminteşte Emir Kusturica.

De altfel, el crede că genul etno punk “este unul dintre acele genuri care se opun stilului tehno şi muzicii făcute de idioţi”. “Poate că îmbătrânesc, poate că nu mai înţeleg spre ce se îndreaptă lucrurile, dar pentru mine muzica tehno este demnă de tot dispreţul”, spune regizorul sârb care apreciază mai degrabă prestaţiile live.

Acelaşi spirit rebel e prezent şi în opera sa “Vremea ţiganilor”, realizată anul trecut la Opera Bastille din Paris. “Chiar dacă am cântat mai degrabă într-un stil punk, distrugând toate regulile, am încercat să încântăm publicul, să-l aducem în acea stare în care se aflau cei care luau parte la sărbătorile dionisiace”, îşi explică intenţiile regizorul operei.

Concertul lui Kusturica şi al trupei sale The No Smoking Orchestra este programat pentru această seară la Sala Palatului din Capitală, deschiderea revenind moldovenilor de la Zdob şi Zdub. Spectacolul, organizat de Events, este programat să înceapă de la ora 20.00, iar Kusturica ne-a mărturisit că va cânta 4-5 piese de pe noul album “Vremea ţiganilor”, dar că nu vor lipsi nici hiturile mai vechi, precum “Upside Down” de pe albumul “Unza Unza Time” din 2000.

Varianta integrală a interviului acordat de Emir Kusturica va putea fi citită în ediţia de weekend a ziarului Cotidianul.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: