joi, decembrie 11, 2008

Dar dacă preşedintele vrea UDMR?


UDMR - declaraţii Marko Bela - 11.12.2008 Joi, 11 Decembrie 2008 15:03

declaratie_markobela_11122008Marko Bela: ...organizaţiilor teritoriale UDMR. Noi avem un astfel de for consultativ la nivel naţional care se întruneşte periodic şi bineînţeles că opinia colegilor noştri din teritoriu este foarte importantă pentru tot ceea ce facem în politică. Astăzi, în primul rând, am avut o consultare în legătură cu eventuala coaliţie în care ar participa UDMR şi în legătură cu eforturile noastre de a participa în formarea noului Guvern. Am constatat din nou, împreună cu colegii noştri din teritoriu, că de fapt electoratul maghiar ne-a mandatat să încercăm să continuăm activitatea guvernamentală dacă vor exista condiţii potrivite pentru noi. Şi astfel preşedinţii organizaţiilor teritoriale susţin în unanimitate aceste eforturi pe care le-a depus până acum UDMR şi de fapt sunt de acord ca în continuare să încercăm, împreună cu PD-L, să contribuim la formarea noii coaliţii şi la formarea noului Guvern, aşa cum am spus, dacă există condiţii acceptabile şi pentru UDMR. Ce înseamnă acest lucru? În primul rând un program în care să se regăsească şi priorităţile importante ale UDMR. Foarte multe referiri au fost astăzi la o descentralizare reală şi profundă a administraţiei. La fel, la continuarea programelor care vizează dezvoltarea infrastructurală şi elaborarea unor strategii coerente în acest sens. Multe referiri la problema agriculturii şi agricultorilor şi în acelaşi timp o reformă reală în învăţământ şi în domeniul sănătăţii şi, bineînţeles, lărgirea în continuare a drepturilor minorităţilor. În acelaşi timp preşedinţii organizaţiilor teritoriale, ca şi noi, sunt de părere că putem participa într-o coaliţie guvernamentală numai în calitate de parteneri egali. Deci dacă UDMR este partener egal cu ceilalţi participanţi într-o astfel de coaliţie şi bineînţeles dacă uniunea noastră va avea ponderea potrivită, ponderea necesară în structurile guvernamentale. Atât pot să vă spun în legătură cu această reuniune şi, în acelaşi timp, vă informez din nou de fapt că de la ora 15 se întruneşte consiliul permanent UDMR, for decizional operativ al uniunii noastre care va discuta aceeaşi problemă, fiindcă prioritatea noastră absolută în acest moment este formarea noii coaliţii şi formarea noului Guvern. În acelaşi timp, ceea ce aş vrea să subliniez, că dacă nu se vor întruni condiţiile necesare, dacă UDMR nu va reuşi să devină un partener egal într-o coaliţie guvernamentală atunci colegii noştri din teritoriu sunt de acord cu noi, că vom alege în mod firesc calea opoziţiei, dacă nu se reuşeşte ceea ce este prioritatea noastră şi este şi interesul UDMR, respectiv interesul maghiarilor, şi anume de a continua activitatea guvernamentală.

Reporter: Aţi mai vorbit cu democrat-liberalii?

Marko Bela: Astăzi nu am vorbit. Astăzi vorbim cu proprii noştri colegi aşa cum aţi văzut, am vorbit cu ei şi înainte de masă şi la fel vom face şi după masă.

Reporter: Vorbesc de o pondere în Guvern în funcţie de procentele câştigate la alegeri sau cum?

Marko Bela: Eu cred că nu ne putem crampona numai de procente. Nici în plus, nici în minus, ci pur şi simplu vom putea judeca cu toţii dacă avem pârghiile necesare, noi, cei din UDMR, pentru a contribui în mod real la realizarea unor deziderate.

Reporter: Ce înseamnă parteneri egali? Vă referiţi la portofolii?

Marko Bela: Nu. Mă refer la relaţiile din coaliţie. Acest lucru, dacă participă şi PSD în coaliţie, ar însemna o coaliţie PD-L-PSD-UDMR şi nimic altceva.

Reporter: Cei de la PD-L şi PSD s-au apucat deja de redactat programul de guvernare unde, dacă nu sunteţi acolo, nu sunt prinse şi priorităţile dumneavoastră. Ce faceţi în condiţiile astea?

Marko Bela: Păi eu cred că deocamdată trebuie să clarificăm cum va arăta coaliţie. În ceea ce priveşte programul ei lucrează pe anumite priorităţi, mai ales că există divergenţe sau au existat între PD-L şi PSD în privinţa unor probleme cheie. Am înţeles că în legătură cu unele s-au depăşit divergenţele, în legătură cu altele nu. În ceea ce ne priveşte pe noi, cei din UDMR şi PD-L, noi am identificat o serie de priorităţi în legătură cu care suntem de acord. De exemplu noi nu am avut o divergenţă sau o dispută legată de cota unică de impozitare, ci alte probleme prioritare. Dar oricum eu cred că trebuie să lucreze cele 3 formaţiuni împreună, dacă vom ajunge la această concluzie, că mergem împreună în coaliţie.

Reporter:...

Marko Bela: Eu cred că în acest moment decizia este în mâna PD-L. Cei din PSD au reuşit să adopte o decizie prin care au transferat această putere celor din PD-L. Deci înţelepciunea colegilor din PSD a adus cam acest rezultat. Colegii noştri din PD-L vor putea decide dacă vor să meargă într-o formulă în 3 sau într-o altă formulă şi trebuie să decidă care este interesul lor, care este interesul viitorului Guvern, care este la urma urmei, fără să încerc să folosesc cuvinte prea mari, interesul României.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:28)

***

Marko Bela: ...maghiare din România. După cum ştiţi de acum câteva zile noi am arătat deja o decizie privind negocierile cu PD-L vizând formarea unei coaliţii. Dar între timp au apărut noi informaţii şi după ce astăzi am avut o consultare detaliată cu preşedinţii organizaţiilor teritoriale am rediscutat situaţia şi cu consiliul permanent al UDMR. Consiliul permanent al UDMR a aprobat concluziile formulate cu preşedintele organizaţiilor teritoriale, deci continuăm negocierile şi discuţiile cu colegii noştri din PD-L, apreciind de fapt poziţia lor că vor să formeze o coaliţie împreună şi cu participarea UDMR. Deci vom continua discuţiile cu PD-L vizând formarea noului Guvern şi formarea unei coaliţii guvernamentale. Bineînţeles că în acelaşi timp am subliniat ceea ce s-a spus şi în reuniunea preşedinţilor organizaţiilor teritoriale, că suntem dispuşi să participăm într-o coaliţie guvernamentală în calitate de parteneri egali şi cu condiţia includerii în programul comun de guvernare a unor măsuri anticriză şi a unor măsuri de reformă într-o serie de domenii: descentralizare, agricultură, infrastructură, învăţământ, sănătate, drepturile minorităţilor, deci într-o serie de domenii care sunt importante pentru UDMR, dar de fapt este vorba de deziderate care după părerea noastră sunt ale întregii societăţi din România. Deci parteneriat egal, un program potrivit şi pentru UDMR şi, bineînţeles, o pondere potrivită în viitorul Guvern. Dacă nu se întrunesc aceste condiţii bineînţeles că UDMR îşi poate concepe activitatea şi în opoziţie, dar credem că acest lucru nu e de dorit nici în ceea ce priveşte interesele comunităţii maghiare din România, care ne-a votat cu ocazia alegerilor electorale, nici în privinţa intereselor majorităţii întregii societăţi din România. În acelaşi timp am analizat şi am apreciat poziţiile europene apărute în ultimele zile legat de formarea noului Guvern din România. Am apreciat poziţia grupului popular şi în acelaşi timp şi poziţia grupului socialist din Parlamentul European şi din UE, amândouă familii politice şi amândouă grupuri parlamentare, şi au exprimat nedumerirea privind discuţiile legate de UDMR, discuţiile legate de prezenţa sau absenţa UDMR dintr-o coaliţie guvernamentală, optând, bineînţeles, în continuare pentru prezenţa acestei formaţiuni în coaliţia guvernamentală şi, în acelaşi timp, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu eventualele evoluţii negative din România, evoluţii negative care, de exemplu, în Slovacia au avut loc în urma rămânerii în afară a reprezentanţi ai maghiarilor de acolo din Guvernul Slovaciei. Oricum, aş vrea să subliniez încă o dată, consiliul permanent ne-a dat mandat să continuăm discuţiile cu PD-L, să încercăm să ajungem la concluzii pozitive şi la condiţii potrivite şi pentru UDMR în legătură cu o coaliţie guvernamentală şi, dacă nu, bineînţeles, aşa cum am spus, putem continua activitatea noastră politică şi în opoziţie.

Reporter: Aveţi vreo garanţie în acest moment din partea PD-L? Vă întreb asta pentru că după prima discuţie democrat-liberalii au spus: „Mergem alături de UDMR în orice formulă de guvernare", însă în ultimele zile parcă nu au mai zis nimic legat de UDMR.

Marko Bela: În ultimele zile nu ştiu la ce vă referiţi, că ieri încă au existat astfel de declaraţii fără echivoc din partea colegilor din PD-L, şi eu aşa ştiu, că ei de fapt au şi o astfel de decizie, de a merge împreună cu UDMR. Totul depinde de existenţa sau inexistenţa unor interese reciproce în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii. Deci foarte multe reţineri, foarte multe obstacole pot fi depăşite dacă reuşeşti să identifici nişte interese reciproce. Deci să vă dau un exemplu: În acest moment toată lumea, majoritatea acceptă că în România dreapta şi stânga, deci PD-L şi PSD, eventual se vor alia. Şi avem discuţii că UDMR, care a mai fost în Guvern, şi-ar avea locul într-o coaliţie guvernamentală, în timp ce acceptăm că stânga şi dreapta pot fi împreună într-un Guvern şi într-o coaliţie guvernamentală.

Reporter: Când veţi mai avea discuţii cu PD-L?

Marko Bela: Astăzi a fost ziua nu a negocierilor, ci a analizelor în interiorul UDMR. Şi după aceea vom vedea când ne întâlnim cu colegii noştri.

Reporter: Vorbeaţi de o pondere în guvernare. Câte ministere sau ce ministere vă revendicaţi?

Marko Bela: Nu am discutat de ministere. Bineînţeles că atunci când mă refer la pondere mă refer şi la ideea că nu e destul să ai un program comun de guvernare în care se regăsesc şi priorităţile tale, dar trebuie să ai şi pârghii prin care să realizezi anumite deziderate. Deci pârghii, instrumente reale în structura guvernamentală. Toată lumea face treabă.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 16:15)

Intrarea UDMR la guvernare ar putea să arunce în aer construcţia PD-L-PSD Joi, 11 Decembrie 2008 16:34

udmrIntrarea UDMR la guvernare ar putea să arunce în aer construcţia PD-L-PSD. Reprezentanţii maghiarilor din România nu sunt doriţi la putere de către social-democraţi, care au spus deschis că n-au ce căuta la Palatul Victoria. Pentru că democrat-liberalii nu sunt de aceeaşi părere, cele două formaţiuni care şi-au dat mâna pentru formarea noului executiv continuă negocierile şi astăzi. Discuţiile au mers până acum „în hopuri". În privinţa ministerelor, PSD şi PD-L îşi fac deocamdată planuri separat: nici unul nu se aruncă să pună pe tapet pretenţiile în faţa celuilalt.

PD-L şi PSD au avut ieri două runde de negocieri, iar astăzi se întâlnesc din nou la discuţii. Chiar dacă liderul social-democrat, Mircea Geoană, a spus clar că nu doreşte ca UDMR să facă parte din guvern, democrat-liberalii nu par să cedeze. S-au înţeles de mult cu reprezentanţii maghiarilor din România şi le vine greu să renunţe la colaborarea cu ei. Şi totuşi, neacceptând condiţia PSD, Partidul Democrat Liberal riscă să rămână fără parteneri de guvernare. Problema nu pare să le dea însă prea mari bătăi de cap, drept dovadă că aceştia ezită să ia decizia finală.

În acest ritm, este puţin probabil ca la finalul discuţiilor de astăzi să aflăm ceva concret în privinţa UDMR. De altfel, PSD şi PD-L a evitat până acum să îşi etaleze pretenţiile unul în faţa celuilalt chiar şi în privinţa împărţirii ministerelor. Surse din cele două partide susţin că, deocamdată, fiecare formaţiune şi-a pus pe hârtie dorinţele în ceea ce priveşte guvernul care ar trebui să fie gata până la Crăciun. Democrat-liberalii ar dori Internele, Apărarea şi Educaţia. Pentru Ministerul de Interne îl au în vizor pe Vasile Blaga, la MApN pe Mihai Stănişoară, iar la Educaţie pe fostul ministru Mircea Miclea. Raluca Turcan ar urma să preia Ministerul Culturii, iar Sulfina Barbu ministerul pe care l-a deţinut şi în trecut, cel al Mediului.

De cealaltă parte, PSD vizează mai ales portofoliile sociale. La Agricultură partidul lui Mircea Goană l-ar vrea pe Valeriu Steriu sau Ilie Sârbu. La Ministerul Muncii este dorit de social-democraţi Marian Sârbu, de Sănătate s-ar putea ocupa Florian Popa, iar pentru externe este vehiculat numele lui Cristian Diaconescu, dar şi al lui Titus Corlăţean. Economia şi Finanţele sunt disputate de ambele formaţiuni, iar transporturile la fel pentru care se bat Radu Berceanu de la PD-L şi Dan Nica de la PSD. Ministerul Justiţiei este şi el un punct sensibil al negocierilor, în condiţiile în care varianta vehiculată de unele surse democrat-liberale, Monica Macovei, nu este agreată de PSD. În interiorul formaţiunii lui Mircea Geoană principalii candidaţi sunt Cristian Diaconescu şi Victor Ponta. Cel mai probabil, Secretariatul Guvernului va reveni PD-L, democrat-liberalii avansând, în acest sens, numele Elenei Udrea.

(Prin Monitoring Media: Info Pro, Ora 15:00)

(sursa: http://www.monitoring.ro)

Niciun comentariu: