joi, decembrie 11, 2008

Poveşti de iarnă


Bunicuţa Iliescu despre lupul Băsescu şi Scufiţa pesedistă: „Cine se teme de lup, nu intră în pădure! Totul este însă cum se intră…şi, mai ales, cum se iese din pădure “
de Bogdan Cristea | 11 DECEMBRIE 2008
• Pragmatismul în politică “poate fi sinucigaş”, dar, odată ce-l ai, trebuie asumat bărbăteşte, filosofează preşedintele de onoare al PSD. După momentul încrâncenat al primelor negocieri dintre PSD şi PD-L pentru formarea Guvernului, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a simţit nevoia sa scrie şi pe blogul sau câteva gânduri referitoare la colaborarea pe care acesta nu o vedea cu ochi buni din cauza influenţei prea mari a lui Traian Băsescu asupra pedeliştilor. Se pare că Iliescu şi-a mai nuanţat, între timp, opinia, invocând necesitatea unei gândiri pragmatice şi îndrăzneţe în politică: „Cine se teme de lup, nu intră în pădure”, spune el.

Între PNL-ul „rigid” şi PD-L-ul „relativ deschis”

Ion Iliescu povesteşte, cu multe amănunte, cum a luat naştere coaliţia celor două formaţiuni eterogene din punct de vedere doctrinar. În esenţă, este vorba de schimbarea macazului de către PD-L de la dreapta, a cărei victorie o invoca Emil Boc în seara alegerilor, spre stânga politică, reprezentată de PSD. Este drept, precizează acesta, că şi pesediştii s-au gândit, iniţial, la o alianţă cu PSD şi UDMR: „O primă tentativă care s-a profilat, încă din seara de 30 noiembrie (a posibilei alianţe PSD-PNL–UDMR) ar fi însumat aproape 60% din mandate”. Totuşi, din cauza indeciziei şi intoleranţei liberalilor, care nu au vrut să cedeze nici în privinţa premierului, nici în cea a programului de guvernare, nici în aceea a colaborării cu UDMR, PSD-ul a fost nevoit, nu fără regret, să-şi schimbe si ei opţiunea (“Din păcate, PNL, care părea să încline spre o asemenea soluţie, a tergiversat luarea decizei în această direcţie, menţinându-şi o poziţie rigidă, atât în privinţa persoanei premierului, cât şi a unor obiective programatice, grăbindu-se, în schimb, să anunţe o înţelegere cu UDMR”), orientându-se către un PD-L mai tolerant.
The image “http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/3649923/2/an-universitar-cantemir-udrea-iliescu-popa-5064-og.jpg?width=800&height=600” cannot be displayed, because it contains errors.

Traian Băsescu şi “lupul din pădure”

Fostul preşedinte ţine, totuşi, să amintească şi unele riscuri pe care PSD cărora trebuie să le facă faţă în varianta de intrare la Guvern adoptată. Cel mai “preocupant” dintre aceste riscuri îl constituie, în opinia sa, influenţa nefastă pe care ar putea-o avea preşedintele Traian Băsescu, “cu trăsăturile de caracter bine-cunoscute”, asupra Executivului. Iliescu ar vrea ca actualul preşedinte “să devină mai realist şi cooperant”, dar nu-şi face iluzii în această privinţă. Tocmai de aceea, el precizează, pentru cititorii săi, că “pragmatismul” soluţiei adoptate are două tăişuri: “poate fi sinucigaş”, dar, în egală măsură, trebuie asumat bărbăteşte. Ion Iliescu încheie mesajul său într-o notă aforistică, făcând o analogie subtilă între Traina Băsescu şi pericolele care te aşteaptă în pădure: “Tot adevărat este însă că cine se teme de lup, nu intră în padure! Totul este însă cum se intră…şi, mai ales, cum se iese din pădure “.
(sursa: http://www.infoportal.ro/)

Niciun comentariu: