joi, decembrie 11, 2008

Brâncuşi în actualitate


Brancusi, in "Padurea de sculpturi"
Adevarul Online - Joi, 11 Decembrie 2008

Simon Spierer a inceput sa colectioneze sculpturi in anul 1980. Pana in 2004, cu un an inaintea mortii sale, cand a donat toate lucrarile Muzeului Landului Hessen din Darmstadt, Germania, a reusit sa adune capodopere ale celor mai importanti sculptori ai secolului XX, printre care Hans Arp, Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Max Ernst, Anthony Caro, Jean-Louis Perrot sau Sebastien Kito.
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/761/760745.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Omul de afaceri elvetian s-a ocupat in paralel de fabrica de tutun a tatalui sau si de arta.

In anii `50, din primii bani castigati, a cumparat lucrari pe care avea sa le expuna, dupa zece ani, in propria galerie din Geneva, unde Spierer organiza deseori intalniri cu artistii. Totodata, a pus bazele unei tabere de creatie la Boissano, intre Genova si Roma.

"Nu-mi pot imagina viata fara arta", obisnuia sa le spuna Simon Spierer prietenilor sai, incercand oarecum sa le explice dorinta lui de a se inconjura de capodopere.

De la Picasso la Brancusi

Si-a intitulat colectia "Padurea de sculpturi", la sugestia celor care intrau in locuinta sa pentru a-i admira lucrarile, pe care le asemanau cu niste copaci intr-o padure.

A fost pasionat, la inceput, de pictura, insa si-a vandut aceasta colectie (care cuprindea tablouri de Picasso sau Miro) pentru a se dedica sculpturilor.

Cea mai asteptata lucrare din colectie este "Pasarea in spatiu" a lui Constantin Brancusi, evaluata la aproape 20 de milioane de euro.

Brancusi a lucrat 40 de ani la celebrele sale "Pasari de aur" sau "Pasari maiastre", din marmura, bronz sau ghips.

Sculptura din bronz "Pasarea in spatiu", expusa incepand de astazi, de la ora 19.00, la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti, are o inaltime de 184,8 centimetri si este considerata cea mai buna din serie.

Expozitia "Padurea de sculpturi" a fost itinerata pana acum la Atena si Sofia si este insotita de un film documentar.

"Pasarea" lui Brancusi revine acasa

Romania Libera - Joi, 11 Decembrie 2008
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/761/760243.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

» Astazi, de la ora 19.00, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) va fi vernisata expozitia-unicat in lume "O padure de sculpturi", realizata de colectionarul Simon Spierer.

» La Atena, unde expozitia a fost itinerata la inceputul acestui an, a fost declarata "Evenimentul anului", datorita lucrarilor inestimabile, de o mare valoare culturala, realizate de maestrii ultimilor 80 de ani.

» Varful de lance al evenimentului este lucrarea lui Constantin Brancusi "Pasare in

spatiu", evaluata de specialisti la circa 24 milioane de euro.

Astazi se deschid portile celei mai mari expozitii de lucrari de sculptura, unica in lume ca dimensiune si valoare, rezultatul unei colectii particulare realizate de un comerciant de tutun care la un moment dat a descoperit tainele artelor. Simon Spierer este cunoscut in lume drept singurul investitor in arta care a ales sa cumpere numai sculptura si a carei verticalitate a dat numele colectiei: "O padure de sculpturi". Atat pentru Romania si publicul romanesc, cat si pentru Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) evenimentul este unul special intrucat ofera posibilitatea de a admira una dintre pasarile-simbol din opera sculptorului roman Constantin Brancusi, "Pasare in spatiu", evaluata astazi la 24 milioane de euro.

5 lei pentru un Brancusi
Expozitia va fi deschisa timp de trei luni, iar biletul de intrare va costa numai 5 lei. Pentru o lucrare originala semnata de Brancusi, pare o suma infima. Avantajul vizitatorului este cu atat mai mare cu cat are prilejul sa vada singura lucrare de pictura a expozitiei, semnata de excentricul Andy Warhol, intitulata "Taigan si Wedma cu stapanul lor", cei doi ogari Barzoi ai lui Spierer, surprinsi intr-o fotografie si apoi pictati.
Importanta uriasa a acestei unice colectii particulare este conferita de diversitatea de sculpturi de secol XX apartinand artei moderne si contemporane. Cele 40 de lucrari au fost stranse timp de 20 de ani si donate de Simon Spierer Mu-zeului Landului Hessen din Darmstadt. Sunt incluse opere ale celor mai proeminenti sculptori, printre care Hans Arp, Andre Masson, Alberto Giacometti, Henry Moore, Louise Bourgeois, Isamu Noguchi sau William Turnbull.


Expozitia a fost itinerata deja la Atena – unde presa i-a acordat titlul "Evenimentul anului" – si la Sofia. In Bucuresti va fi deschisa pana in martie 2009. Potrivit lui Otto Letze, directorul Institutului pentru Relatii Culturale (Institut für Kulturaustausch), se "bat" pentru viitoarea destinatie mai multe muzee europene: din Madrid si La Coruña (Spania), Nisa (Franta) sau Istanbul (Turcia). Letze a tinut sa adauge ca destinul colectionarului Spierer a fost influentat si de sotia lui, Marie-Louise Jeanneret, care studiase istoria artelor. Potrivit zicalei "In spatele unui barbat influent se afla intotdeauna o femeie puternica", Simon Spierer si sotia lui au inceput sa cutreiere lumea cumparand in special pictura si grafica, dar si sculptura.

La moartea lui Jeanneret, in 1994, a decis sa-si vanda cele peste 270 de lucrari "bidimensionale", iar cu banii rezultati si-a marit colectia de sculpturi. "Poate ca astazi asa ceva ar fi imposibil! O colectie unica in lume, cu sculptori reprezentativi ai secolului XX, nimeni nu ar mai reusi sa faca, indiferent de banii oricarui doritor", a conchis Otto Letze.


"Parlamentarii nu prea sunt interesati de expozitiile MNAC"
"Expozitia este de o importanta uriasa pentru orasul si muzeul nostru", a remarcat Mihai Oroveanu, directorul MNAC. "Avem aici suma tuturor sculptorilor importanti din ultimii 80 de ani, adusi pentru prima data la Bucuresti, dupa o lunga izolare culturala. Pentru o asemenea operatiune efortul economic este extraordinar. Multumesc sponsorilor, care in momente atat de grele pentru orice afacere au gasit disponibilitatea de a ajuta ca aceste lucrari sa fie la Bucuresti (...) Se gasesc din ce in ce mai putini bani pentru cultura, iar astfel de gesturi angajate ale sponsorilor devin profunde", a mai precizat Mihai Oroveanu, care a adaugat ca asigurarea acestor lucrari a depasit "cifre de peste cinci zerouri", iar "statul roman a contribuit in mica masura".

Mai mult, directorul MNAC a remarcat cu tristete ca, desi institutia de cultura e lipita de Parlamentul Romaniei, "membrii Parlamentului nu prea vin in expozitiile muzeului". "Putina lume isi da seama cat de importanta este aceasta expozitie, un eveniment foarte rar, aproape de nefacut in conditiile actuale. Costa enorm! E important ca Brancusi revine acasa cu aceasta «Pasare»!", a mai declarat Mihai Oroveanu.


Asa cum am mai amintit si cu alta ocazie, "Pasarea in spatiu" iti taie rasuflarea. Dupa cum se va observa si din fotografiile personale ale colectionarului – expuse la MNAC –, precum si din filmul realizat cu Simon Spierer, de asemenea prezentat in expozitie, "Pasarea" lui Brancusi a ocupat de la bun inceput un loc special in cadrul conceput de cumparatorul de arta. Muzeul Landului Hessen – Darmstadt, caruia i-a donat lucrarile in 2004, a pastrat cu sfintenie amplasarea sugerata de Spierer si in muzeu, dar si in itinerarile expozitiei.
Maiestuoasa, zvelta, gratioasa, "Pasarea in spatiu" pare gata sa-si ia zborul. Trebuie sa o vedeti!

(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: