marți, mai 06, 2008

Concert aniversar Maria Slătinaru Nistor


Miercuri 7 mai, la ora 18,30, la Ateneul Român, în seria de spectacole „Confluenţa artelor” pe care o realizează de peste două decenii, profesoara Cristina Vasiliu a programat un Concert aniversar Maria Slătinaru Nistor.
Invitaţi: Irina Iordăchescu, Oana Andra, Simonida Luţescu, Alina Bottez, Pompeiu Hărăşteanu, Iuri Ţiple, Mirela Bunoaica, Iulia Surdu, Iulia Dan. La pian: Alexandru Petrovici. Regia artistică: Cristina Cotescu.
The image “http://www.geomagazin.ro/fileadmin/romania/2007/mai_07/soprana-portret.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Maria Slătinaru Nistor, una dintre marile cântăreţe din a doua jumătate a secolului al XX-lea, a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa profesoarei Arta Florescu, în 1969, devenind apoi prim-solistă a Operei Române din Bucureşti, unde a interpretat roluri principale precum Leonora din „Trubadurul” şi „Aida” de Verdi , Marguerite din „Faust” de Gounod , Mimi din „Boema” , Liù din „Turandot” , Floria din „Tosca” de Puccini, Leonore din „Fidelio” de Beethoven , Maddalena din „Andrea Chenier” de Umberto Giordano, Sieglinde din „Walkiria” de Wagner, Prima Doamnă din „Flautul fermecat” de Mozart, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Mascagni, la care se adaugă roluri din operele româneşti „Hamlet” de Pascal Bentoiu şi „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu. Încă din timpul studenţiei câştigase premii la importante concursuri internaţionale: Concursul „P. I. Ceaikovski” Moscova (1966), Concursul de la Toulouse (1967), Concursul „George Enescu” de la Bucureşti (1967).
Timp de două decenii, începând din 1972, Maria Slătinaru Nistor a strălucit pe mari scene lirice ale lumii. A cântat în Germania (la Lübeck, Düsseldorf, Wiesbaden, Stuttgart, Hamburg, Berlin, München, Cologne, Karlsruhe, Frankfurt pe Main, Dortmund, Bremen, în rolurile principale de soprană din „Arabella“ de Richard Strauss, „Don Carlo“ de Verdi, „Il Trovatore”, „Aida”, „Simon Boccanegra”, „Nabucco” de Verdi, „Andrea Chenier” de Giordano, „Manon Lescaut” de Puccini, „La Gioconda” de Ponchielli); la Linz şi Staatsoper din Viena: Elsa din „Lohengrin” de Wagner, Santuzza din „Cavalleria rusticana” de Mascagni.
„Tosca” a fost una din marile realizari ale Mariei Slătinaru Nistor. A avut peste 250 de spectacole în Romania (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara) şi în teatre de prestigiu din întreaga lume: Frankfurt pe Main, Opera din Paris, Berlin, Hamburg, Zürich, Bruxelles, Palermo, Karlsruhe, Köln, Basel, Avignon, San Francisco, Metropolitan Opera din New York, Montreal, Dallas.
În 1977 a interpretat la Toulouse rolul principal din „Fidelio” de Beethoven, rol cântat apoi cu mare succes la Viena, Berlin, München, Köln, Hamburg, Nancy, Nantes, Angers, Lille, Frankfurt pe Main, Zürich, Basel, Bucureşti, Copenhaga. În 1980 a apărut în rolul Elisabetei din „Tannhäuser” de Wagner, în noua producţie a Operei din Geneva, interpretându-l apoi la Hamburg, Basel, Strasbourg. La Teatrul La Fenice din Veneţia a cântat în „La Fanciulla del West” de Puccini. Debutul american la Opera din San Francisco, cu „La Gioconda” de Ponchielli a reprezentat, în opinia criticilor, un adevărat triumf.
În stagiunea 1990-1991 a interpretat rolul titular din „Elektra” de Richard Strauss la Bordeaux, Rouen şi Toulon.
Din 1990, Maria Slătinaru Nistor este profesoară de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
„Arta sopranei Maria Slătinaru Nistor străluceşte cu caratele excepţiei, conferite de îmbinarea subtilă şi convingătoare a însuşirilor artistei, de la extraordinara calitate a glasului sau, de o culoare inconfundabilă, cu o forţă a expresiei greu de comparat, până la posibilitatea comunicării prin cânt, rar întâlnită. Printre marile voci ale ultimelor decenii din secolul XX, Maria Slătinaru Nistor se impune şi prin complexul convingător al modului în care, desăvârşindu-şi măiestria vocală, a situat-o în slujba marii arte lirice, devenind astfel purtătoarea destinului scenic al unei impunătoare suite de eroine din teatrul muzical, strălucind în egală măsură pe podiumul de concert în concerte-recital sau în mari partituri vocal-simfonice ale literaturii universale. Periplul internaţional al carierei sale este pilduitor pentru locul ocupat de arta românească în orizontul liricii mondiale.” (Grigore Constantinescu, „«Vissi d’arte» cu Maria Slătinaru Nistor pe CD”, „Curierul Naţional”, 31 iulie 2004). (Tudor CRISTIAN)

Niciun comentariu: