miercuri, mai 07, 2008

Concert dirijat de Cristian Mandeal, la Ateneul Român


The image “http://www.connaughtartists.com/artistimages/cm.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Dirijorul concertelor din această săptămână ale orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (joi 8 şi vineri 9 mai, la ora 19,00, în sala Ateneului Român) este Cristian Mandeal. În program: Fantezia simfonică „Furtuna”, op. 18 de Ceaikovski, Concertul pentru oboi şi orchestră de Bujor Hoinic (primă audiţie) – solist Adrian Petrescu; Suita simfonică „Şeherazada” de Rimski-Korsakov, op. 35. Solo vioară: Anda Petrovici.
„Furtuna” nu era prima întâlnire a lui Ceaikovski cu universul shakeapearean. Compusă în 1873, a fost cântată în primă audiţie în acelaşi an, la Moscova, cu mare succes. Lucrarea este asemănătoare ca factură cu Uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”, terminată cu trei ani înainte. Evocarea mării şi a furtunii au o forţă expresivă aparte, oarecum asemănătoare cu aceea din piesa orchestrală „Sadko” de Rimski-Korsakov, compusă în 1867.
Compusă în 1888, Suita simfonică „Şeherazada” rămâne lucrarea cea mai populară a lui Rimski-Korsakov prin capacitatea de evocare atât de expresivă a universului din „1001 de nopţi” dar şi prin inspiraţia melodică, ritm şi culoare timbrală.
The image “http://www.onlinegallery.ro/images/a-mandeal.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Prim-oboist al Filarmonicii bucureştene, Adrian Petrescu este un muzician excepţional care abordează genuri diferite de muzică, de la creaţia clasică la muzica populară şi de jazz, interpretată la diverse instrumente. Pe lângă oboi şi corn englez, cântă la întreaga familie de saxofoane, la fluiere şi alte instrumente populare. (tudor CRISTIAN)
http://www.ici.ro/romania/images/bucuresti/bu_ateneu9.jpg

Niciun comentariu: