miercuri, mai 07, 2008

Misiunea EUBAM


Europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu a atras atenţia, luni seara, autorităţilor moldovene că nu pot lăuda Uniunea Europeană în vederea aderării, şi critica în acelaşi timp unele state membre precum România, aceste două situaţii fiind incompatibile.
Afirmaţiile lui Paşcu au fost făcute în cadrul schimbului de păreri privind misiunea EUBAM de la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina, care a avut loc în cadrul Subcomisiei de apărare şi securitate a Parlamentului European (SEDE). Ioan Mircea Paşcu este vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a PE (AFET) iar SEDE este parte a AFET. Potrivit eurodeputatului social-democrat, "EUBAM este un instrument de succes care depăşeşte cadrul strict tehnic ce îi reglementează funcţionarea, jucând şi un rol oarecum pozitiv politic într-o zonă importantă pentru UE".

Ioan Mircea Paşcu a subliniat totodată că "referitor la atitudinea mai degrabă ostilă a autorităţilor moldovene actuale la adresa României, trebuie spus că prietenii noştri moldoveni care doresc să adere la Uniunea Europeană trebuie să ajungă singuri la concluzia că aceste două situaţii nu sunt compatibile. Respectiv că nu poţi lăuda Uniunea şi critica în acelaşi timp membrii care o compun".
"Oricum, există şi anumite 'avantaje' pentru UE de pe urma atitudinii autorităţilor moldovene faţă de România: graniţa cu UE, adică cea româno-moldoveană, este mult mai bine păzită de moldoveni decât graniţa cu Ucraina de pildă, deşi aceasta din urmă este la fel de importantă pentru UE, dovadă fiind chiar trimiterea misiunii EUBAM", a spus Paşcu. (Carmen DINU)

Niciun comentariu: