joi, mai 15, 2008

>FESTIVALUL COMEDIEI ROMÂNEŞTI


The image “http://www.festco.ro/header_sg.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
festCO 2008, ediţia a VI-a

17 -24 mai 2008
secţiunea naţională
The image “http://www.festco.ro/poze/festco_2008/afis_2008.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
SÂMBĂTĂ 17 MAI
19.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu
O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Doru Ana
Teatrul Bulandra
Ştefan Tipătescu
Şerban Pavlu
Agamemnon Dandanache
Marius Florea Vizante
Zaharia Trahanache
Doru Ana
Tache Farfuridi
Niculae Urs
Iordache Brânzovenescu
Adrian Ciobanu
Nae Caţavencu
Vlad Zamfirescu
Ionescu
Sergiu Iulian Flesner
Popescu
Dragoş Silivestru
Ghiţă Pristanda
Gheorghe Ifrim
Un cetăţean turmentat
Lucian Ifrim
Zoe Trahanache
Daniela Nane
Un fecior
Vlad Corbeanu
Popa Pripici
Vasile Flutur
Un cetăţean
Valentin Paraschivu
Georgescu
Marius Ursu
Omul lui Trahanache
Mihai Costache
Alt cetăţean
Cosmin Constantin Natanticu

regia
Doru Ana
scenografia
Nina Brumuşilă
regizor secund
Puiu Şerban


data premierei: 20 noiembrie 2007
durata spectacolului: 3 h 10’ (cu pauză)

Piesa pune în mişcare o lume puternică, delicat expresivă, cu un echilibru deopotrivă stabil şi fragil între comedie şi tragedie.
Ziarul financiar


Ceea ce a izbutit Doru Ana (autor şi al unui spectacol studenţesc cu aceeaşi piesă, la UNATC, unde e şi profesor) depăşeşte banala actualizare tactilă, de suprafaţă; el a identificat, în capodopera caragialiană, mecanismul - acelaşi, la 1880 şi astăzi - unui mod de gândire, tiparele comportamentale ale unei naţii (ca să fim mai clemenţi cu noi înşine, să spunem: ale politicienilor unei naţii), modelele unor tipuri umane ce nu s-au schimbat şi - vai! - nu dau semne că se vor schimba vreodată.
Alice Georgescu


Spiritul observator, lucid si critic al lui Caragiale este transpus de echipa Teatrului Bulandra într-o reinterpretare de zile mari, al cărei succes este garantat de o trupă de actori unul şi unul. Daniela Nane şi Şerban Pavlu, cuplu şi în piesa „Mamouret“, se completează cu talent în postura Zoei Trahanache şi a prefectului Tipătescu, perpelindu-se cu foc să recupereze „O scrisoare pierdută“, dovada adulterului Coanei Joiţica.
Corina Stoica


După atâtea montări mai mult sau mai puţin reuşite ale „Scrisorii pierdute” ai un mic frison când trebuie să vezi o nouă variantă scenică a celebrei piese scrise de Caragiale. Cu atât mai mare şi mai plăcută este surpriza când descoperi o creaţie regizorală şi actoricească perfect închegată, fără niciun fel de artificii şi excentricităţi de natură comercială (…) Doru Ana a izbutit să monteze un spectacol perfect coerent şi plin de farmec, la care râzi ce râzi şi apoi cazi pe gânduri...
Gabriela Hurezean









DUMINICĂ 18 MAI
18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber
Gardienii veseli, regia Mihai Mălaimare
Teatrul Masca

Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Anamaria Pâslaru, Cosmin Creţu, Alina Crăiţa, Valentin Mihalache, Dora Iftode, Magda Francu, Aurel Sorin Sandu, Laura Dumitrascu Duica, Ana Daponte

regia
Mihai Mălaimare
scenografia
Sanda Mitache
coregrafia
Ion Tugearua


data premierei: 2007
durata spectacolului: 1h





18.00 Teatrul de Comedie, Sala Studio
Rencontres, scenariu şi regia Dragoş Huluba şi Violeta Totir OFF
Compania de Teatru Passe Partout Dan Puric


19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
Domnu’ Goe după I.L. Caragiale
dramatizarea şi regia Dan Tudor
Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

Goe
Gabriel Costea
Mamiţica
Carmen Moruz
Tanti Miţa
Mirela Borş
Mam’ Mare
Oana Hui
Autorul, Urâtul
George Custură
Conductorul
Marius Cisar

regia
Dan Tudor
scenografia
Doru Zanfir
coregrafia
Florin Fieroiu


data premierei: 3 martie 2007
durata spectacolului: 1 h 10’

Spectacolul acesta este o născocire. Personajele lui Caragiale sunt ca un schelet de carton pe care vorbele îl îmbracă în hârtie. Iar faptul că sunt nişte fantoşe îţi permite să fabulezi, să le duci unde vrei. Autorul este generos, te lasă să faci asta. Aşa că poţi să vezi spectacolul şi să spui: Domnnule, este Caragiale! Dar e şi altceva! E o comedie neagră, de exemplu.
Dar are adevăr. Pentru că este pornit din gândul scriitorului, cel care spunea undeva: „Mă înnebunesc după evenimente de senzaţie, vesele sau funebre, parade, accidente, crime, sinucideri, scandaluri. Îmi trebuiesc, dimineaţa, cum deschid ochii ştiri adevărate, dacă nu adevărate, măcar altfel. Dezminţirea lor seara mă înnebuneşte peste măsură şi nu mă pot mângâia decât a doua zi cu o nouă născocire şi mai şi.” Pentru mine, Domnu’ Goe a fost personajul preferat al copilăriei. De altfel, copilăria este partea din viaţă la care mă raportez întotdeauna. Copil fiind, Domnu’ Goe mă fascina. Pentru că el făcea lucrurile care nouă ne erau interzise. Mă fascina forţa pe care o avea, puterea de a-şi duce până la capăt gândurile. Multe dintre situaţii pot fi comparate cu ceea ce se întâmplă astăzi. Îl poţi regăsi pe Goe în cei mici, dar şi în adulţii de astăzi. Şi nu poţi să nu te întrebi: Câtă neobrăzare, câtă frustrare există?
Dan Tudor


Domnul Goe poartă semnătura lui Dan Tudor, actor talentat, care se încăpăţânează să facă şi regie, în ultima vreme cu real succes. Spectacolul se adresează mai mult celor maturi, eventual tineretului, nicidecum celor mici. Este o producţie creată cu multă imaginaţie, în registru grotesc, cu personaje caricaturale, ce stârnesc hohote de râs. Un râs cam scrâşnit, pentru că ne putem recunoaşte unele ticuri, cam prea marea indulgenţă, manifestată faţă de progenituri, nevoia permanentă de a fi în centrul atenţiei, micile flirturi de călătorie. Este o abordare lipsită de prejudecăţi a textului clasic. Ritmul alert, surprize de tot felul, schimbările de situaţie, datorate mai ales inventivităţii regizorului decât specifice scriiturii ne ţin trează atenţia. Decorul simplu a lui Doru Zanfir – un (pseudo)compartiment de tren –, şi costume cu minime elemente clasice şi moderne ajută mult la împlinirea spectacolului. Jocul actorilor este spumos, fără exagerări, exuberant.
Este o reprezentaţie pe care o urmărim cu plăcere.
Marinela Ţepuş , Teatrul azi, 8-9/2007


Cât despre piesă – toate sunt frumoase şi bine făcute şi gândite, chiar dacă regizorul se mai abate de la linia de subiect şi mai pune câte un personaj să mai împuşte câte un iepure zburător, care cade în compartimentul cu Goe şi femeile lui „proaste”, cum le zice el („să moară mamiţica, şi mam’ mare şi tanti Miţa, bine, măi, să muriţi toate”). Spectacolul începe din sală, de la intrarea principală, pe unde năvălesc actorii, introduşi deja în subiect datorită unor cadre video foarte binevenite şi bine realizate, cadre cu personajele piesei plimbându-se prin Braşovul de astăzi, până la compartimentul din tren, care e scena teatrului, procedeu folosit de câteva ori în piesă: la început, la sfârşit şi de fiecare dată când se deschide fereastra compartimentului, cadre actuale de pe ruta Braşov-Bucureşti, unde pleacă Goe în textul lui Caragiale. „Pauza” (în care n-a ieşit nimeni din sală!) e folosită pentru un sondaj caragialian, personajele coboară iar printre noi (la clasa a II-a); mai e şi o scenă din imaginaţia scriitorului (ce ar face dacă ar avea un copil din ăsta), şi muzica aia enervantă care te face să te concentrezi la ce se petrece pe scenă... În rest - e înscenarea ultracunoscutei schiţe a lui I.L: Caragiale. Vizionare/distracţie plăcută, monşer.
Mihai Vakulovski, Zile şi nopţi, martie 2007











21.00 Clubul Lucky 13 (str. Şelari 9 – 11)
Ziua în care nu s-a întâmplat nimic de Antoaneta Zaharia
regia Clara Flores Aquilera – OFF



21.00 Clubul Spice(Calea Victoriei nr.21)
Bucureşti, mahala de suflet OFF
Compania de teatru de animaţie "PUR 'AnimA"
actori păpuşari
Florentina Tănase, Petronela Purima, Vlad Tănase
pian si voce
Irina Sârbu

producător
Compania de teatru de animaţie "PUR 'AnimA"


data premierei: 2007
durata spectacolului: 1h

"Bucureşti, mahala de suflet", este un spectacol de teatru de animaţie, cu marionete, pe acorduri muzicale live, vioară, acordeon şi pianină, cântece interbelice, frânturi de text inspirate după o idee de Tudor Muşatescu şi proiecţii de fotografii vechi din Bucureştiul de altadată.



21.00 Arcade Café (Smârdan 30)
Stand Up Comedy - Trupa Cealaltă - OFF

21.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio
NeApărat Caragiale după I.L. Caragiale, regia Mihaela Rădescu
Teatrul LUNI de la Green Hours
Mioara Ifrim, Alina Crăiţă, Ramona Popa, Bogdan Angelescu, Petru Ciobanu
Un spectacol de grup coordonat de Mihaela Rădescu


data premierei: 2007
durata spectacolului: 55 min

A existat demult de tot un spectacol de un farmec deosebit, reuşit de Sanda Manu şi de studenţii dânsei pe scena de la Casandra. Se numea "Caragiale, dar nu teatru!" şi reprezentaţia, încântătoare, îndrăgită imediat de publicul de toate vârstele, chiar respecta titlul. Astăzi, în "NeApărat Caragiale", un grup de tineri actori în mare formă şi vervă, completează prin fantezia lor - dar şi prin cea a spectatorilor! - atât premiera de odinioară, cât şi opera marelui dramaturg. Sub brandul "Nopţii Furtunoase", propunerea lor recompune fără niciun complex, într-un inedit execiţiu teatral, un pretext comic prin excelenţă, descoperind resurse de haz acolo unde nu te-aştepţi.
port.ro


„NeApărat Caragiale” este o încercare (destul de curajoasă) de a demonstra cât de actual şi - de ce nu? - universal poate fi dramaturgul. Un moment bun, care stârneşte discuţii, pune semne de întrebare în ceea ce priveşte adevărata valabilitate a textului, desprinderea lui din spaţiul clasic românesc şi plasarea în momente istorice diverse.
Andra Dumitrescu, Saptămăna Financiară


.... La sfârşit, un fragment de muzical are aproape un efect siderant: aerul de Broadway este firesc, actorii dansează bine, desi playbackul putea fi îmbunătăţit, costumele sunt în ton...
Lucia Popa, Cotidianul


Scena 9 din "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale este montată succesiv de-a lungul spectacolului, în stiluri diferite. Îi vedem pe Veta si Chiriac în ipostaza clasică, scrisă de autor, apoi în varianta antică, preclasică, modernă şi pentru deliciul spectatorului, cabaretul încheie periplul în timp. Spectacolul este interactiv, publicul participă direct. Spectatori deveniţi actori, rostind şi ei replici memorabile de-ale lui nenea Iancu. Clasic în Alternativ!
eva.ro









21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

LUNI 19 MAI
18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic
Ultima oră de Mihail Sebastian, regia Gelu Colceag
de Mihail Sebastian, regia Gelu Colceag
Alexandru Andronic Adrian Titieni
Grigore Bucşan Mihai Bica
I. D. Borcea Marius Cordoş
Ştefănescu Mircea Andreescu
Voicu Demis Muraru
Pompilian Vlad Jipa
Brănescu Dan Săndulescu
Agopian Radu Negoescu
Hubert Marius Cisar
Magda Minu Maria Gârbovan
Domnişoara Werner Carmen Moruz
Ana Oana Hui
Gaby Eliza Vizitiu, Alexandra Ignat

regia Gelu Colceag
scenografia Magdalena Ciubotaru şi Imelda Manu


data premierei: 12 mai 2007
durata spectacolului: 2h 40’ (cu pauză)

În regia lui Gelu Colceag, experimentat în realizarea unor succese de public, noua versiune a piesei Ultima oră e o reuşită.(...) Situaţiile create seamănă, bineînţeles, izbitor cu multe din zilele noastre, iar magnatul Grigore Bucşan, în tentativa de a-i cumpăra pe toţi, ne aminteşte de personaje de azi , chiar şi în privinţa pretextelor livreşti gen afacerea Protar.
Doina Papp, Bucureştiul Cultural, 30 octombrie 2007


Cheia originalităţii stă în structura modernă a spectacolului, în conturarea unor personaje cu multă vitalitate, fără a renunţa la lirismul specific, sesizabil în subtextul interpretării. (...) Lucrat cu meşteşug, spectacolul devine viu şi dinamic. Direcţia aleasă de Gelu Colceag reliefează actualitatea piesei reuşind să întindă pe palmă spectatorilor semnele unei lumi pe care o trăim.
Steluţa Suciu, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, octombrie 2007











19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
OO! după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija
Teatrul Tineretului Piatra Neamţ


20.30 Teatrul Foarte Mic
Sado-Maso Blues Bar de Maria Manolescu, regia Gianina Cărbunariu
Teatrul Mic


21.00 Clubul Lucky 13 (str. Şelari 9 – 11)
Gunoierul de Mimi Brănescu, regia Leonid Doni - OFF
Compania de Teatru ST.ART


21.00 Clubul Spice (Calea Victoriei nr.21)
Poezie comică - OFF
Clubul Spice


21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

MARŢI 20 MAI
15.00 Teatrul de Comedie
Comedie cu directori, întâlnire – dezbatere despre comedia românească

18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber


19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
Fii cuminte, Cristofor! de Aurel Baranga, regia Diana Lupescu
Teatrul „George Ciprian”, Buzău


21.00 Clubul Lucky 13 (str. Şelari 9 – 11)
Tabloul de Eugène Ionesco, regia Dan Victor - OFF

21.00 Arcade Café (Smârdan 30)
Stand Up Comedy - Ceva mărunt cu Toma Alexandru - OFF

21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

MIERCURI 21 MAI
16.00 Teatrul de Comedie, foaier
Clubul de lectură festCO

Tsunami de Radu F. Alexandru
premiul III la Concursul de Comedie Românească, ediţia a III - a


18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber

19.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio
Femei, femei, femei... de Mihail Sebastian studenţi clasa prof. univ. dr. Eusebiu Ştefănescu, prof asociat Rodica Mandache
Universitatea „Hyperion”, Facultatea de Artă
spectacol prezentat în afara concursului


20.30 Str. Smârdan – spectacol în aer liber
Fior d’amor în Bucuresci, regia Mihai Mălaimare – OFF
Teatrul Masca


21.00 Clubul Spice (Calea Victoriei nr.21)
Divorţ în direct de Horia Gârbea, regia Dan Victor - OFF
Clubul Spice


21.00 Arcade Café (Smârdan 30)
Stand Up Comedy - Trupa Show Time - OFF

21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

JOI 22 MAI
16.00 Teatrul de Comedie, foaier
Clubul de lectură festCO

Vacanţa unei dive de Lucia Verona
premiul II la Concursul de Comedie Românească, ediţia a III - a


18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber
La Români, regia Mihai Mălaimare - OFF
Teatrul Masca


19.00 Teatrul Mic
Jacques sau supunerea de Eugène Ionesco, regia Florin Fătulescu
Teatrul Mic


19.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio
Cinci minute cu noi adaptare dupa Octavian Paller, Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu etc
regia Ruxandra Coman si Gabriel Sandu, spectacol câştigător al premiului “festCO” în cadrul Festivalului de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria”, ediţia a X- a, 2007
spectacol prezentat în afara concursului


21.00 Clubul Lucky 13 (str. Şelari 9 – 11)
Fir’mituri de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac - OFF
Teatrul LUNI de la Green Hours


21.00 Arcade Café (Smârdan 30)
Stand Up Comedy - Trupa Deko - OFF

21.30 Clubul Spice (Calea Victoriei nr.21)
RRomeo thaj Julieta text şi regie Cătălin Rotaru - OFF
Clubul Spice în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Rromi


21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

VINERI 23 MAI
16.00 Teatrul de Comedie, foaier
Clubul de lectură festCO

Black Sitcom de Mihai Ignat
premiul I la Concursul de Comedie Românească, ediţia a III - a


18.00 Str. Smârdan – spectacol în aer liber

19.00 Teatrul Odeon
Ionesco – cinci piese scurte după Eugène Ionesco, regia Alexandru Dabija
Teatrul Odeon


19.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio
O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia Marius Gâlea, Bogdana Darie
U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale”, anul III actorie
spectacol prezentat în afara concursului


21.30 Str. Smârdan - proiecţie cinematografică în aer liber
Mari actori, mari momente din Arhiva TVR

SÂMBĂTĂ 24 MAI
19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
GALA COMEDIEI ROMÂNEŞTI

Niciun comentariu: