joi, mai 22, 2008

Gabriela Creţu solicită investiţii în infrastructura de sănătate


The image “http://www.organizatiadefemeipsd.ro/images/daniela_cretu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Strasbourg, 22 mai

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a atras atenţia joi, în plenul Parlamentului European, asupra situaţiei femeilor din ţările care beneficiază de ajutorul pentru dezvoltare al Uniunii Europene, solicitând mecanisme de supraveghere care să asigure realizarea de investiţii în infrastructura de sănătate.

Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii raportului Hecke “Urmarea Declaraţiei de la Paris din 2005 cu privire la eficienţa ajutorului”.

The image “http://adevarulvs.ro/administration/plugins/ImageManager/foto_site/dragos/11_noiembrie_2007/14_noiembrie_2007/gabriela_cretu3122.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

“Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. O asemenea intenţie a fost apropierea deciziei de autorităţile statelor beneficiare ale ajutorului de dezvoltare cu argumentul ca ele însele ştiu mai bine care le sunt nevoile. Corectă în sine, ideea a generat un cerc vicios cu efecte negative pentru femei”, a declarat doamna Creţu.

Potrivit eurodeputatei social-democrate, “întrucât femeile sunt prezente puţin în actele de decizie, nevoile lor sunt considerate minore iar sensibilitatea de gen a guvernanţilor redusă, atenţia acordată programelor dedicate acestor nevoi, în special drepturile sexuale şi reproductive, a scăzut. Asistăm astfel la o situaţie dramatică; singurul obiectiv de dezvoltare (MDG - Millenium Development Goal n.red.) pentru care nu se înregistrează nici un progres este mortalitatea maternă generată de lipsa unor condiţii elementare precum posibilitatea unei cezariene, antibiotice de bază, contraceptive sau personal calificat. In unele cazuri situaţia s-a înrăutăţit. Moartea la naştere este principala cauză a mortalităţii feminine în multe state cu situaţie fragila”.

De aceea, Gabriela Creţu a solicitat mecanisme de supraveghere care să asigure faptul că investiţia în infrastructură include infrastructura de sănătate şi responsabilizarea autorităţilor pentru implementarea de măsuri în această privinţă. “In acelaşi timp, o mai bună coordonare a donatorilor este esenţială”, a conchis doamna Creţu.

Niciun comentariu: