miercuri, mai 07, 2008

Guvernul României...


157 de cereri de finanţare pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu
Au fost depuse 156 de cereri de finanţare pentru Licitaţia Deschisă care a avut loc în cadrul “Schemei de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu”, Programul Phare Coeziune Economică şi Socială 2006.
Cererile de finanţare au fost depuse după cum urmează:
• ADR NORD-EST: 26 de cereri de finantare;
• ADR SUD-EST: 25 de cereri de finantare;
• ADR SUD MUNTENIA: 17 cereri de finantare;
• ADR SUD VEST-OLTENIA: 21 de cereri de finantare;
• ADR VEST: 18 cereri de finantare;
• ADR NORD-VEST: 23 de cereri de finantare;
• ADR CENTRU: 20 de cereri de finantare;
• ADR BUCURESTI-ILFOV: 6 cereri de finantare.
Schema de investiţii oferă sprijin financiar nerambursabil autorităţilor publice locale române din localităţile cu până la 50 000 de locuitori, din toate regiunile de dezvoltare ale României, în vederea dezvoltării investiţiilor în sectoarele prioritare de mediu „Gestionarea deşeurilor” şi „Gospodărirea apelor şi a apelor uzate”.
Bugetul total disponibil este de 36,60 milioane €, din care 27,45 milioane € reprezintă fonduri Phare şi 9,15 milioane € co-finanţare de la bugetul de stat. Suma disponibilă pentru fiecare regiune de dezvoltare este de 4.575 milioane €.
Valoarea finanţării nerambursabile poate fi cuprinsă între 100.000 € şi 1.000.000 € pentru fiecare proiect în parte. Fiecare beneficiar al finanţării nerambursabile va avea un aport propriu de cel puţin 10 %, în numerar, în bugetul proiectului.
Solicitanţii eligibili vor primi finanţare pentru următoarele tipuri de investiţii:
- Sectorul „Gestionarea deşeurilor”: construcţia de staţii de pre-tratare bio-mecanică a deşeurilor menajere; construcţia platformelor de compostare; reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare şi transport deşeuri; dezvoltarea colectării selective; reabilitarea sau dezvoltarea sistemelor de salubrizare şi a spaţiilor pentru depozitare temporară;
- Sectorul „Gospodărirea apelor şi a apelor uzate”: reabilitarea, modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare a acestora; reabilitarea, modernizarea reţelelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate; reducerea pagubelor produse de fenomene meteorologice de risc, prin luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor potenţiale calamităţi în zonă şi/sau a efectelor lor; asigurarea de apă potabilă de calitate bună şi protecţia împotriva nutrienţilor generaţi de activităţile agricole.
Licitaţia a fost lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor în data de 27 februarie a.c., termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare expirând în 25 aprilie a.c.

Deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a târgului CERF
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, a deschis astăzi, 7 mai 2008, cea de-a XVII-a ediţie a târgului Computer & Electronics Romanian Fair (CERF).

“Reunind 130 de companii,, CERF 2008 este evenimentul esenţial din industria românească de IT&C de anul acesta, în cadrul căruia cererea şi oferta se întâlnesc direct. Pe o parte, este o ocazie unică pentru companii de a-şi prezenta ultimele produse şi servicii; în acelaşi timp, este momentul în care utilizatorii finali intră în contact cu ultimele soluţii în domeniul comunicaţiilor, sisteme IT şi produse electronice, precum şi soluţii IT pentru afaceri şi distribuţie IT”, a declarat Károly Borbély.

În cuvântul de deschidere, ministrul a arătat că din estimările Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, piaţa IT&C îşi va continua trendul ascendent de anul trecut, urmând să înregistreze o creştere de 40%. Astfel, valoarea totală a pieţei ar putea atinge, la sfârşitul lui 2008, 7 miliarde Euro, comparativ cu 5,12 miliarde Euro, înregistrate anul trecut. „Principalii vectori care vor determina creşterea pieţei vor fi introducerea noilor tehnologii şi sporirea utilizării celor deja existente. Este vorba de primele servicii de Internet de tip WiMAX, trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, acordarea unei noi licenţe de telefonie mobilă pentru banda de frecvenţe 410/415 şi 420/425 MHz, diversificarea şi extinderea serviciilor din domeniul IT, precum şi posibilitatea accesării fondurilor structurale destinate domeniului IT&C”, a precizat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

În cadrul vizitei oficiale la CERF, Károly Borbély a vizitat standuri din cele trei pavilioane tematice – Comunicaţii, Soluţii şi sisteme IT şi Soluţii IT pentru afaceri şi distribuţie IT, printre care şi cel al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, situat în pavilionul 16.

CERF 2008 este cea de-a XVII-a ediţie a celui mai mare târg anual IT&C din România, la care îşi expun produsele 130 de companii naţionale şi multinaţionale, active pe piaţa serviciilor şi produselor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii. Expoziţia are loc în perioada 7-11 mai la Complexul Expoziţional Romexpo Bucureşti.

Proiectul de Lege aprobat astăzi de Guvern abilitează Executivul să emită ordonanţe, pe durata vacanţei parlamentare, perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi începutul celei de a doua sesiuni parlamentare a anului 2008
Guvernul va putea emite ordonanţe în următoarele domenii: Finanţe publice şi economie; Construcţii; Agricultură şi mediu; Cultură; Administraţie publică; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
În practica parlamentară, asemenea legi de abilitare sunt adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind împuternicit să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, în domenii limitativ prevăzute de actul normativ. Aceste domenii nu fac obiectul legilor organice stabilite de art. 73 din Constituţie sau a celor pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice.

În proiectul de Lege sunt menţionate:
I. Finanţe publice şi economie:
1. rectificarea bugetului de stat pentru anul 2008; (MEF)
2. rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2008; (MEF)
3. reglementări financiare în domeniul învăţământului (MECT);
4. măsuri privind transpunerea acquis-ului comunitar în procesul de privatizare, postprivatizare şi valorificarea unor active ale statului (AVAS)

II. Construcţii:
1. stabilirea de măsuri excepţionale pentru eliminarea pericolului de prăbuşire a unor construcţii existente care prezintă pericol public (MDLPL);
2. modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare (MDLPL);
3. modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetică a clădirilor (MDLPL)

III. Agricultură şi mediu:
1. măsuri privind construirea de drumuri forestiere necesare accesibilizării fondului forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva cu finanţare din fonduri extrabugetare; (MADR)
2. modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.123/1995; (MADR)
3. modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.214/2001; (MADR)
4. reglementări privind regimul de import al îngrăşămintelor şi al mostrelor de îngrăşăminte; (MADR)
5. modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006 (MMDD).

IV. Cultură :
1. modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată; (MCC)
2. modificarea şi completarea Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice, cu modificările şi completările ulterioare; (MCC)
3. instituirea regimului specific de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. (MCC)

V. Administraţie publică:
1. modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2005 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2006; (SGG)
2. măsuri privind stabilirea cadrului general privind regimul echipamentelor protejate TEMPEST şi al tehnologiei aferente; (SGG)
3. modificarea şi completarea Legii nr.321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzută în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru această activitate cu modificările şi completările ulterioare. (MAE)
VI. Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege (SGG)

De asemenea, în proiectul de lege se prevede şi faptul că ordonanţele emise de Guvern vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la începutul celei de a doua sesiuni parlamentare a anului 2008, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (3) din Constituţie.
Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

Proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe va fi supus spre dezbatere şi adoptare Senatului, ca primă Cameră sesizată, rolul decizional aparţinând Camerei Deputaţilor.

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi o Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2002, privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor
Actul normativ stabileşte competenţe clare în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) în ceea ce priveşte supravegherea aplicării regulamentelor comunitare de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.
Adoptarea ordonanţei oferă ANRCTI instrumentele necesare pentru a monitoriza şi supraveghea, în special, aplicarea Regulamentului (CE) nr. 717/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului Europei privind roaming-ul în reţelele publice de telefonie mobilă în interiorul spaţiului comunitar şi de modificare a Directivei 2002/21/CE, care stabileşte o abordare comună în ceea ce priveşte serviciile de roaming intracomunitar.
Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind roaming-ul în reţelele publice de telefonie mobilă la data de 30 iunie 2007, ANRCTI a fost desemnată instituţia responsabilă cu monitorizarea şi verificarea respectării obligaţiilor ce decurg din acest regulament pe teritoriul naţional. ANRCTI are obligaţia de a publica informaţii actualizate cu privire la modul de respectare a regulamentului pe teritoriul României, de a monitoriza evoluţia tarifelor de gros şi cu amănuntul reglementate, separat, în funcţie de furnizorii de servicii de telefonie mobilă, utilizatorii de servicii preplătite şi utilizatorii de servicii post-plătite, realizând şi rapoarte periodice către Comisia Europeană.
ANRCTI are competenţa de a solicita furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice toate informaţiile necesare şi de a sancţiona încălcarea de către aceştia a obligaţiilor ce decurg din regulamentele comunitare. ANRCTI va putea solicita acestora încetarea imediată a încălcării săvârşite, precum şi remedierea efectelor negative ale acesteia.
Ordonanţa de Urgenţă lărgeşte sfera litigiilor ce pot fi soluţionate de ANRCTI, prin includerea în această categorie a litigiilor care decurg din aplicarea prevederilor regulamentelor comunitare din domeniul comunicaţiilor electronice.
De asemenea, conform prevederilor actului normativ adoptat astăzi, personalul de control al ANRCTI poate să efectueze controale pentru a verifica respectarea obligaţiilor prevăzute în regulamentele comunitare de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.

Locuinţele sociale vor putea fi repartizate către familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar
Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost modificate Legea Locuinţei nr. 114/1996 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2007, privind asigurarea fondului de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari.
Prin modificările acestor acte normative, vor avea acces la locuinţele sociale destinate închirierii, familiile sau persoanele care în ultimele 12 luni au realizat un venit mediu net lunar pe persoană, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa. Toate condiţiile cerute solicitantului de locuinţă vor fi aplicabile şi pentru ceilalţi membri ai familiei, care locuiesc şi gospodăresc împreună cu acesta.
Prin această măsură se stabileşte accesul la locuinţele sociale pe baza unor limite de venit comparabile cu venitul mediu net lunar pe persoană şi totodată, se facilitează accesul la aceste locuinţe al persoanelor şi familiilor evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari. De asemenea, vor fi avantajaţi, în sensul obţinerii unei locuinţe, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război.
Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea.

România va organiza la Bucureşti, în perioada 17-19 iunie 2008, cea de-a doua reuniune a părţilor la Convenţia privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor (Convenţia Carpatică)
Organizarea evenimentului va fi finanţată cu 200.000 lei de la bugetul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, a decis Guvernul în şedinţa de astăzi.
Informaţii de background:
România a devenit Parte la Convenţia privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor (Convenţia Carpatică), adoptată la Kiev la 22 mai 2003, odată cu ratificarea acesteia prin Legea nr. 389/2006.
Cea de-a doua Conferinţă a Părţilor este deschisă participării statelor Părţi şi nepărţi la Convenţia, inclusiv Comunităţii Europene şi organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale internaţionale. Reuniunea va avea şi un segment la nivel înalt la care vor participa miniştrii mediului din statele respective.

Guvernul a aprobat plata echivalentului în lei a sumei de 10.000 de dolari SUA, reprezentând contribuţia financiară voluntară a României către Organizaţia Maritimă Internaţională.

Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea studiului privind modificările climaterice datorate gazelor cu efect de seră, ca urmare a emisiilor provenite de la navele maritime.
Suma necesară pentru plata contribuţiei României se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2008.

Informaţii de background
România este membră a Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) din 1965 şi este parte la toate convenţiile internaţionale majore privind siguranţa navigaţiei şi prevenirea poluării de către navele maritime.
OMI este o agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care elaborează cadrul juridic, tehnic şi organizatoric privind navigaţia maritimă în apele internaţionale. OMI stabileşte cerinţele minime care se impun navelor comerciale care efectuează voiaje internaţionale, privind siguranţa navigaţiei, securitatea navelor şi a facilităţilor portuare şi protecţia mediului.

Lucrările de reparaţii şi dotări la un imobil aparţinând Ambasadei României la Beijing, destinat „Casei României la Jocurile Olimpice de la Beijing (CRJOB)”, vor fi finanţate de la bugetul de stat
În acest scop, Guvernul a suplimentat, în şedinţa de astăzi, bugetul Ministerului Afacerilor Externe cu suma de 389.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008.
Casei României va găzdui evenimentele de promovare a sportivilor români şi a valorilor sportului românesc, desfăşurate pe durata Jocurile Olimpice de vară de la Beijing.
Majoritatea statelor participante la Jocurile Olimpice, vor organiza, pe perioada evenimentului, „case naţionale” în cadrul cărora se vor desfăşura acţiuni de promovare a sportivilor statelor respective, dar şi a imaginii şi valorilor proprii.

Familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar vor putea beneficia de locuinţe sociale
Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost modificate două acte nomative: Legea Locuinţei nr. 114/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2007, privind asigurarea fondului de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari.
Prin modificările acestor acte normative, vor avea acces la locuinţele sociale destinate închirierii, familiile sau persoanele care în ultimele 12 luni au realizat un venit mediu net lunar pe persoană, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa. Pentru a nu da naştere unor speculaţii, toate condiţiile cerute solicitantului de locuinţă vor fi aplicabile şi pentru ceilalţi membri ai familiei, care locuiesc şi gospodăresc împreună cu acesta.

„Aceste modificări sunt importante mai ales că vor putea avea acces la locuinţe sociale şi alte categorii de persoane care, chiar dacă au venituri un pic mai mari, nu sunt la nivelul la care să-şi permită o locuinţă închiriată pe piaţa liberă. Până acum, puteau beneficia de locuinţe sociale doar persoane cu venituri foarte reduse. Este important de menţionat faptul că acestă ordonanţă vine în întâmpinarea autorităţilor locale care vor putea acorda locuinţe sociale tinerilor specialişti (medici, profesori etc.) pentru a stopa migraţia forţei de muncă. Am spus de mai multe ori, şi mai spun că primăriile sunt cele care trebuie să promoveze investiţii pentru asigurarea fondului locativ. Guvernul poate sprijini cu bani de la buget construcţia de locuinţe, dar iniţiativa trebuie să fie a primăriilor”, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely.

Până acum, aveau acces la locuinţe sociale doar persoanele ale venituri se încadrau în limitele stabilite anual prin hotărâre de guvern, conform prevederilor Legii locuinţei nr 114/1996. Astfel anul trecut, au putut beneficia de locuinţe sociale numai persoanele ale căror venituri lunare pe membru de familie nu au depăşit limita de 436 de lei. Ca urmare a modificărilor aduse, din acest an, pot beneficia de locuinţe sociale persoane ale căror venituri nete lunare nu depăşesc valoarea de 1.266 lei.

Prin această măsură se stabileşte accesul la locuinţele sociale pe baza unor limite de venit comparabile cu venitul mediu net lunar pe persoană şi totodată, se facilitează accesul la aceste locuinţe al persoanelor şi familiilor evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari. De asemenea, vor fi avantajaţi tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război.

Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea.

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (O.I.P.S.I.) se organizează la nivel de Direcţie Generală în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în vederea gestionării fondurilor structurale şi implementării măsurilor cuprinse în Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice.”
În acest sens, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 744/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Modificările în structura organizatorică vizează reaşezarea cadrului actual de funcţionare a MCTI.
Noua structură organizatorică stabileşte că Direcţia Generală pentru Tehnologia Informaţiei şi Programe Europene în Domeniul IT trece din subordinea ministrului în subordinea secretarului de stat cu atribuţii în domeniul IT. De asemenea, noua organigramă prevede că în subordinea directă a ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei se va afla Compartimentul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa, compartiment aflat pană în prezent în subordinea secretarului de stat cu atribuţii în domeniul IT.

Guvernul a aprobat astăzi patru Hotărâri privind îmbunătăţirea activităţii administraţiei publice.
Astfel, Györke Zoltan a fost numit în funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj. Acesta a promovat concursul organizat pentru ocuparea acestui post, care era vacant.
De asemenea, Mircea Ioniţă a fost suspendat, la cerere din funcţia publică de subprefect al judeţului Prahova.
Printr-o altă hotărâre se stabileşte că Tuţu Dumitru Octavian va exercita, cu caracter temporar, funcţia publică de subprefect al judeţului Mehedinţi. Postul era vacant.
Altă hotărâre adoptată vizează încetarea exercitării funcţiei publice de subprefect al judeţului Ialomiţa de către Dumitru Ion. Acesta fusese numit în funcţia de subprefect pe perioadă determinată, cât timp subprefectul pe care îl înlocuia a fost în incapacitate de muncă .
Măsurile au fost adoptate în baza principiului mobilităţii înalţilor funcţionari publici, conform prevederilor HG 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici.

Ministrul Justiţiei va fi ajutat în activitatea de conducere a ministerului de patru secretari de stat - cu unul mai mult decât în prezent - numiţi prin decizie a primului-ministru, conform legii
Executivul a modificat Hotărârea Guvernului nr.83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.
De asemenea, Ministerul Justiţiei va avea un secretar general şi un secretar general adjunct, înalţi funcţionari publici, numiţi în condiţiile legii. Modificarea constă în faptul că a fost eliminată condiţia ca secretarul general adjunct să fie înalt funcţionar public cu studii superioare juridice.
A fost abrogată şi prevederea care stabilea că în subordinea ministrului justiţiei funcţionau trei consilieri ai ministrului, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, trimişi în misiune permanentă în străinătate ca reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, cu funcţia de consilier diplomatic clasa I.
De asemenea, a mai fost abrogată o prevedere care asigura un fond de rezervă de 70 de posturi de judecător şi 90 de posturi de procuror, constituit, în limita posturilor aprobate şi finanţate de la bugetul de stat. Acest fond de rezervă era folosit pentru asigurarea posturilor necesare de judecător sau procuror la încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere la instanţa sau parchete, la încetarea activităţii în cadrul DIICOT sau DNA, la încetarea detaşării de la o instanţă sau parchet pe o perioadă mai mare de un an, precum şi la încetarea funcţiei de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Executivul a aprobat astăzi două Hotărâri pentru acordarea de sprijin financiar comunităţilor din judeţul Galaţi afectate de inundaţiile produse la începutul lunii mai
Comunele gălăţene Brăhăşeşti, Gohor, Munteni, Ţepu vor primi sprijin financiar în valoare totală de 1,4 milioane lei pentru reabilitarea infrastructurii locale, afectate de calamităţile naturale produse în ultima perioadă.
Guvernul a decis să aloce suma menţionată, din Fondul de intervenţie la dispoziţia sa, pentru bugetele locale ale celor patru comune. Suma alocată comunei Brăhăşeşti este de 650.000 lei, comunele Gohor, Munteni, Ţepu beneficiind fiecare de suma de câte 250.000 lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat Hotărârea privind scoaterea unor produse alimentare - apă minerală, conserve de carne şi pateu de ficat, ulei, zahăr, lapte praf - de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Aceste produse au fost distribuite, încă din data de 3 mai, locuitorilor comunelor gălăţene afectate de inundaţii. Valoarea totală a ajutorului umanitar este 105.000 lei.

Medicii din spital vor putea să furnizeze servicii medicale de specialitate în ambulatoriu şi în afara activităţii din spital
Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Hotărâre prin care modifică prevederile actuale ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008. Astfel, medicii pot să-şi desfăşoare activitatea atât în cadrul spitalului, cât şi în ambulatoriul de specialitate, indiferent de forma de organizare a acestuia.
Modificările vizează eliminarea disfuncţionalităţilor apărute la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice în cursul implementării Contractului-cadru actual. De asemenea, s-a avut în vedere necesitatea creşterii accesibilităţii asiguraţilor la servicii medicale de specialitate în ambulatoriu.
Informaţii de background
Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008 a fost aprobat prin HG nr. 324/2008.

Executivul a adoptat, în şedinţa de astăzi, suplimentarea bugetului Cancelariei Primului-Ministru, pentru Agenţia Naţională pentru Sport (ANS), cu suma de 7 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului
Actul normativ stabileşte că fondurile suplimentare vor fi utilizate în vederea finanţării lucrărilor de investiţii la patinoarul artificial din Târgu Mureş.
Patinoarul din Târgu Mureş va putea asigura, timp de 10-11 luni pe an, desfăşurarea selecţiei sportivilor, pregătirea acestora şi participarea la competiţii pentru hochei pe gheaţă, patinaj artistic şi patinaj viteză pe pistă redusă. Conform proiectului, patinoarul va avea circa 1.800 locuri pentru spectatori şi anexele necesare. Costul total al lucrărilor se ridică la circa 21,716 milioane lei.
În anul 2007, Guvernul a alocat suma de 3 milioane lei, pentru demararea lucrărilor, sumă care a fost utilizată integral, în acelaşi an.

Indemnizaţiile cu caracter reparatoriu pentru persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată după 6 martie 1945, precum şi pentru cele deportate în străinătate şi pentru prizonieri vor fi majorate, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate astăzi de Guvern
Actul normativ adoptat astăzi stabileşte acordarea unei indemnizaţii lunare de 200 de lei noi (2 milioane lei vechi) pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă persoanele îndreptăţite sunt sau nu pensionate.
De asemenea, se va acorda o indemnizaţie lunară de 100 de lei (un milion de lei noi) pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă persoanele îndreptăţite sunt sau nu pensionate. Soţii celor decedaţi, dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi sau prizonieri, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-au recăsătorit.
În prezent, numărul total al persoanelor care beneficiază de aceste drepturi este de aproximativ 68.500.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Executiv modifică Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată după 6 martie 1945, precum şi pentru cele deportate în străinătate şi pentru prizonieri, republicat în Monitorul Oficial din 18 martie 1998, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada 8-12 mai se va desfăşura, la Bucureşti, Festivalul Copiilor Români de Pretutindeni „Iarba Verde de Acasă”. Evenimentul va avea loc la Palatul Copiilor, fiind organizat sub egida Cancelariei Primului-ministru, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe
La festival, prima manifestare de acest gen care are loc în ţara noastră, vor participa peste 200 de copii din comunităţile româneşti din ţările aflate în jurul graniţelor României şi în zona Balcanilor - Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Albania, Macedonia -, cât şi din ţări membre ale Uniunii Europene - Italia, Spania, Portugalia, Germania.
Festivalul îşi propune să faciliteze accesul direct al acestor copii la cultura română, contribuind astfel la întărirea legăturilor lor cu România, dar şi cu copii români care trăiesc în alte ţări. Totodată, manifestarea are ca scop promovarea valorilor culturale româneşti în context european.
În cadrul Galei festivalului, programată pentru data de 10 mai, vor fi prezentate programe artistice cu tematică diversă - folclor, muzică clasică şi uşoară, dans clasic şi modern. Pe lângă participarea la festivalul propriu zis, Cancelaria primului-ministru a pregatit pentru copii un program variat, care include vizitarea principalelor muzee din Bucureşti şi a altor obiective culturale.
Vineri, 9 mai, toţi participanţii vor fi primiţi la Palatul Victoria de Dorin Marian, şeful Cancelariei Primului-ministru. Cu acest prilej, Dorin Marian le va transmite copiilor un mesaj din partea Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi a membrilor Guvernului.

Niciun comentariu: