vineri, mai 09, 2008


IP/08/726

Bruxelles, 8 mai 2008

Şase dintre cele mai bune proiecte europene în domeniul patrimoniului cultural Cei şase câştigători ai ediţiei din 2008 a „Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra” sunt proiecte remarcabile din Republica Cehă, Grecia, Ţările de Jos, Spania şi România. Premiile anunţate astăzi reprezintă o recunoaştere a eforturilor deosebite depuse în domeniul conservării, cercetării şi educaţiei şi sunt în valoare de 10 000 de euro fiecare. Premiile sunt acordate în comun de Comisia Europeană şi Europa Nostra, Federaţia paneuropeană pentru patrimoniul cultural şi vor fi prezentate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor pentru patrimoniul cultural european, la 12 iunie 2008, la Catedrala Durham din Regatul Unit.

Premiile pentru patrimoniul cultural european au fost lansate în comun, în 2002, de Comisia Europeană şi de Europa Nostra, în cadrul programului Cultura al Comisiei, pentru a recompensa iniţiative remarcabile referitoare la numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, aparţinând unor categorii precum: restaurarea imobilelor şi adaptarea acestora la noi utilizări, reabilitarea peisajului urban şi rural, interpretarea siturilor arheologice şi îngrijirea colecţiilor de artă. De asemenea, se decernează premii pentru cercetare şi, pentru prima dată în 2008, pentru proiecte educaţionale în domeniul patrimoniului cultural, precum şi pentru contribuţii exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizaţii.

Programul de conferire a premiilor are drept obiectiv atât promovarea de standarde ridicate şi de competenţe de o calitate deosebită în materie de conservare, cât şi stimularea schimburilor transfrontaliere în domeniul patrimoniului cultural. Făcând cunoscută „forţa exemplului”, premiile vizează, în egală măsură, să încurajeze noi eforturi şi proiecte din domeniul patrimoniului cultural, în întreaga Europă.

Anul acesta, s-au primit 109 candidaturi şi nominalizări din 29 de ţări, la diferite categorii, care au fost evaluate in situ de experţi independenţi. Cele mai remarcabile proiecte au fost selectate de juriul premiilor pentru patrimoniul cultural în cadrul unei serii de reuniuni care au avut loc în ultimele luni.

Au fost decernate şase premii pentru următoarele categorii:

Categoria 1 — Conservare:

Conservarea faţadei sudice a părţii superioare (Horní Hrad) a Castelului naţional Český Krumlov, Republica Cehă: proiect premiat pentru stabilirea de noi standarde în materie de conservare a monumentelor în Cehia şi considerat ca fiind un exemplu excelent de conservare raţională.

Conservarea sitului arheologic Skarkos din Insula Ios, din Grecia: proiect premiat pentru calitatea remarcabilă a lucrărilor de conservare şi, în principal, pentru intervenţiile minimaliste şi extrem de sensibile care nu au avut un impact negativ asupra peisajului unic.

Restaurarea şi adaptarea la noi utilizări a fabricii Van Nelle din Rotterdam, Ţările de Jos: proiect premiat în calitate de metodă exemplară de restaurare a unei clădiri simbol, de importanţă europeană şi mondială, precum şi de identificare a unor noi utilizări.

Categoria 2 — Cercetare:

Inventarul arhitecturii militare fortificate din Spania, proiect al „Asociación Española de Amigos de los Castillos”, Spania: proiect considerat drept un exemplu excelent de sensibilizare cu privire la patrimoniul militar al Spaniei care prezintă importanţă nu numai pentru Spania, dar este deosebit de semnificativ şi la nivel european.

Categoria 3 — Contribuţii exemplare:

Stichting Stadsherstel Hoorn, Ţările de Jos: un exemplu deosebit de reuşit atât de implicare a societăţii civile în protejarea centrelor oraşelor istorice ale Europei, cât şi de evidenţiere a importanţei voluntarilor.

Categoria 4 — Educaţie, formare şi sensibilizare:

Centrul internaţional de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, de la Castelul Bánffy din Bonţida, România: proiect deosebit de apreciat pentru abordarea sa dublă - specializare în domeniul reabilitării şi reabilitare prin intermediul specializării. Proiectul constituie un exemplu excelent de schimb transfrontalier de cunoştinţe şi este un câştigător merituos al acestui premiu în cadrul Anului european al dialogului intercultural.

Alături de cele şase premii întâi se vor acorda douăzeci şi unu de medalii pentru premiul doi. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să consultaţi site-ul web Europa Nostra: http://www.europanostra.org/awards/2008/laureates.html

Mai multe informaţii privind programul Cultura şi premiile Comisiei Europene în domeniul cultural sunt disponibile la următoarea adresă de internet: http://ec.europa.eu/culture

Niciun comentariu: