vineri, mai 09, 2008

Modul de funcționare și efectele regulamentului UE privind serviciile de roaming


IP/08/718

Bruxelles, 7 mai 2008

Telecomunicații: Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la modul de funcționare și efectele regulamentului UE privind serviciile de roaming Începând de azi, Comisia Europeană invită întreprinderile, consumatorii și orice alte părți interesate să își exprime părerea cu privire la modul de funcționare și eficacitatea regulamentului UE privind serviciile de roaming, care a intrat în vigoare la 30 iunie 2007. Conform dispozițiilor regulamentului, în 2008, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la modul de funcționare a noilor reglementări referitoare la roaming și efectele acestora. Scopul consultării publice este obținerea de răspunsuri de la operatorii de telefonie mobilă, societăți comerciale, asociații de consumatori și orice alte părți interesate până la 2 iulie 2008.

Consultarea publică urmărește obținerea unor reacții ale părților interesate atât cu privire la modul general de funcționare și impactul regulamentului actual, cât și cu privire la anumite probleme specifice, cum ar fi:

  • roaming-ul accidental (roaming-ul involuntar) atunci când consumatorii își utilizează telefoanele mobile aproape de granița unei țări vecine și sunt conectați la o rețea străină;
  • efectul regulamentului asupra operatorilor mai mici și asupra prețurilor de pe piața națională;
  • problema minutelor efectiv consumate și a minutelor facturate (de exemplu, măsura în care a apărut o tendință negativă de a abandona facturarea „la secundă” în favoarea facturării „la minut”, ca o consecință a regulamentului);
  • măsura în care este necesar un regulament privind serviciile de roaming pentru transmiterea de date și SMS în lumina prețurilor actuale cu amănuntul și a evoluțiilor pieței;
  • durata regulamentului UE privind serviciile de roaming (până la 30 iunie 2010 sau mai mult).

Context

Regulamentul UE privind serviciile de roaming din 30 iunie 2007 (IP/07/870) impune operatorilor obligația de a oferi clienților un „eurotarif” pentru apelurile vocale în roaming în alte state membre și a introdus plafoane (fără TVA) de 0,49 EUR pe minut pentru apelurile efectuate și 0,24 EUR pe minut pentru apelurile primite. Aceste plafoane vor scădea la 0,46 EUR și, respectiv, 0,22 EUR la 30 august 2008 și la 0,43 EUR și 0,19 EUR la 30 august 2009. La sfârșitul lunii septembrie 2007, peste 400 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene putea beneficia deja de un „eurotarif”.

Regulamentul privind serviciile de roaming se limitează la apelurile vocale și expiră la 30 iunie 2010, dacă Parlamentul European și Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei. Comisia trebuie să efectueze o analiză și să prezinte un raport în acest sens Parlamentului European și Consiliului în 2008.

În ianuarie 2008, un prim raport al Grupului entităților europene de reglementare a ilustrat primul impact pozitiv al regulamentului asupra tarifelor medii și a informat cu privire la tarifele pentru SMS și alte servicii de date (IP/08/58). În medie, în al treilea trimestru din 2007, consumatorii au avut de plătit 5,24 EUR pe MB pentru serviciile de date și 0,29 EUR pentru un SMS .

Documentul Comisiei privind consultarea publică poate fi consultat la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Observațiile dumneavoastră pot fi trimise la: infso-roaming@ec.europa.eu.

REGULAMENTUL (CE) NR. 717/2007

AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 27 iunie 2007

privind roaming-ul în rețelele publice de telefonie mobilă în interiorul

Comunității și de modificare a Directivei 2002/21/CE

Articolul 11

Revizuirea

1. Comisia revizuiește modul de funcționare a prezentului regulament și prezintă un raport în acest sens Parlamentului European și Consiliului cel mai târziu la 30 decembrie 2008. Comisia evaluează, în special, dacă obiectivele regulamentului au fost realizate. În raportul său, Comisia revizuiește evoluția tarifelor de gros și cu amănuntul pentru furnizarea serviciilor de comunicații de date și voce clienților serviciului de roaming, inclusiv a serviciilor SMS și MMS, și, dacă este cazul, include recomandări privind necesitatea de a reglementa aceste servicii. [...]

2. În raportul său, Comisia apreciază dacă, având în vedere evoluția pieței și ținând seama atât de concurență, cât și de protecția consumatorilor, este necesară prelungirea duratei prezentului regulament dincolo de perioada prevăzută la articolul 13 [30 iunie 2010] sau modificarea sa, având în vedere evoluția tarifelor pentru servicii de comunicații de date și voce prin telefonia mobilă la nivel național și efectele prezentului regulament asupra situației concurențiale a operatorilor mici, independenți sau noi în domeniu. În cazul în care constată existența unei asemenea necesități, Comisia prezintă o propunere Parlamentului European și Consiliului.

Niciun comentariu: