vineri, mai 23, 2008

"Paul Claudel - poemul condiţiei umane", la Teatrul Naţional Radiofonic


Duminică 25 mai, la ora 19,00, la Radio România Cultural, în seria „Clasicii dramaturgiei universale”, Teatrul Naţional Radiofonic va difuza emisiunea „Paul Claudel – poemul condiţiei umane”. Realizatori: Puşa Roth şi Costin Tuchilă.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Paul_Claudel_01.jpg/180px-Paul_Claudel_01.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Condiţia umană, cu tot ce implică ea, în forme variate şi simbolice de răsfrângere, este tema care guvernează teatrul claudelian – cele trei trilogii dramatice în care dragostea, feminitatea, credinţa, morala, transfigurarea metafizică şi mai ales lupta dintre pasiune şi renunţare, sacrificiul ca victorie a spiritului revin obsedant. Considerată capodopera creaţiei dramatice a scriitorului şi un moment memorabil în istoria teatrului din secolul XX, „Condurul de atlaz” („Le Soulier de satin”, publicată în 1924 şi montată în premieră la 27 noiembrie 1943, la Comedia Franceză, în regia lui Jean-Louis Barrault) este concepută ca un spectacol total în care poezia, muzica, dansul, pantomima, elementele de circ se contopesc. Dramă barocă de o construcţie gigantescă, având aproape 400 de pagini care antrenează zeci de personaje, „Condurul de atlaz”, „acţiune spaniolă în patru zile”, este teribila aventură a sufletului omenesc, aflat mereu în contradicţie cu sine şi cu lumea, sfâşiat de lupta dintre dorinţă şi renunţare. Pentru a ilustra ideile cuprinse în această dramă, realizatorii emisiunii au ales un fragment-cheie (scena a cincea din prima parte), prezentat în premieră în România, în traducerea lui Costin Tuchilă şi într-o foarte bună interpretare a Deliei Nartea (Doña Prouhèze) şi a lui Costin Enache (Don Balthazar). Scena se încheie cu rugăciunea adresată Fecioarei Maria de Doña Prouhèze, în care dramaturgul explică titlul piesei şi sugerează conflictul pe care spectatorul îl va urmări şi care în multe privinţe rezumă spiritul claudelian.
Veţi mai asculta în această emisiune fragmente din „Cumpăna amiezii” şi „Îngerul a vestit pe Maria”, spectacole din anii ’90 ale Teatrului Naţional Radiofonic, comentarii şi un decupaj de citate semnificative despre teatrul lui Claudel.
„Paul Claudel – poemul condiţiei umane” a fost difuzată în premieră în 24 aprilie 2005. (Tudor Cristian)
Paul Claudel - Ingerul a vestit pe Maria.mp3

Niciun comentariu: